FR NL

Hynes gaat verder, gaat de Schotse spoorwegen mee?

Het was misschien wel de minst verrassende headhunting move van het jaar. De directeur van Scotland’s Railway en Network Rail Scotland, Alex Hynes, is benoemd tot directeur-generaal voor spoorwegdiensten bij het ministerie van Transport. Het Britse overheidsorgaan was zo opgetogen als maar kan, toen het gisteren (dinsdag) de benoeming aankondigde. Een van de bekendste namen in de Britse spoorwegindustrie heeft een van de meest prominente posities in de administratie van de spoorwegen ingenomen. Alex zal op 15 april 2024 voor een periode van twee jaar vanuit zijn huidige functie als directeur van Scotland’s Railway bij het DfT in dienst treden.

De ondertekening van Alex Hynes door het Department for Transport heeft alles weg van een sensationele transfer van een sterspits. Het nieuws had net zo goed op de achterpagina’s kunnen staan. Insiders speculeren al een tijdje koortsachtig over de mogelijke overstap. Met een uitstekende staat van dienst bij Northern, de franchise met het grootste aantal afgelegde kilometers in Groot-Brittannië, en daarna bij ScotRail, de grootste franchise naar geografisch gebied, kan een telefoontje van Whitehall nauwelijks als een verrassing komen. Terug in Schotland is de vraag waar het genationaliseerde bedrijf ten noorden van de grens vervolgens een nieuwe directeur zal zoeken.

Goede staat van dienst

Hynes kan verwachten dat hij meteen in het eerste team terechtkomt als hij volgende maand in dienst treedt. In zijn huidige functie heeft Alex met succes leiding gegeven aan het Railway-team van Schotland, dat verantwoordelijk was voor het delegeren van meer verantwoordelijkheid voor de spoorwegen in Schotland en tegelijkertijd de complexe relaties beheerde met de regering in Edinburgh, Transport Scotland (de overheidsinstantie in Schotland) en Scottish Rail Holdings, het eigen onafhankelijke bedrijf van de Schotse regering dat is opgericht om de verantwoordelijkheid te nemen voor de spoorwegen (die nog steeds de naam ScotRail dragen) toen de passagiersactiviteiten in 2022 werden genationaliseerd (nadat het Nederlandse Abellio zijn concessie was ontnomen). Er is ook het dagelijkse contact met Network Rail. Een bureau in Whitehall lijkt misschien wat ontspannend.

Alex Hynes (links) met de toenmalige eerste minister van Schotland, Nicola Sturgeon (in rode jas) en ambtenaren bij de opening van de Highland Spring goederenspoorterminal in Blackford, Stirlingshire

Hynes heeft echter nooit een ontspannen houding aangenomen. Kalm onder druk is misschien een betere beoordeling van zijn temperament voor het doel. “Onze spoorwegen spelen een vitale rol in het verbinden van mensen door het hele land”, zei hij.” Een van mijn belangrijkste doelstellingen in mijn huidige functie is het leveren van een betere, veiligere en betrouwbaardere spoorweg voor onze passagiers en ons personeel in het hele land. Ik ben er trots op dat Scotland’s Railway de afgelopen vijf jaar efficiënter is geworden en de betrouwbaarheid van de treindiensten voor onze klanten heeft verbeterd. We hebben het station Glasgow Queen Street herontwikkeld, nieuwe goederenfaciliteiten geopend en een elektrificatieprogramma uitgevoerd, waardoor ScotRail de kwaliteit van de dienstverlening aan passagiers op deze routes heeft kunnen verbeteren.”

Het verlies van Schotland is de winst van het ministerie

Andrew Haines, chief executive van Network Rail, kirde als een met schapenvacht bedekte manager op technisch gebied en zei hoe blij hij was voor Alex en de Britse spoorwegen. “Alex’ brede carrière is een fantastische voorbereiding geweest op de mogelijkheden die deze nieuwe rol biedt, in een tijd waarin de Britse spoorwegen overgaan op een nieuw en beter model. Zijn indrukwekkende leiderschap van Scotland’s Railway is daar het meest recente voorbeeld van en betekent dat hij erg gemist zal worden. Maar we wensen hem natuurlijk het allerbeste in zijn nieuwe rol en kijken ernaar uit om nauw met hem samen te werken.”

Heel veel hands-on in Schotland. Alex Haynes (rechts) met Cabinet Secretary for Transport Fiona Hyslop bij het Levenmouth Railway Project, dat later dit jaar wordt geopend
.

Ondertussen is er een vraagteken bij de activiteiten in Schotland. “Het verlies van Scotland’s Railway is de winst van het Britse ministerie van Transport”, zei David Lowrie, die de functies van voorzitter van ScotRail en Chief Executive van Scottish Rail Holdings bekleedt. “Het was een genoegen om de afgelopen jaren met Alex samen te werken. In de zeven jaar dat hij aan het roer stond van ScotRail en Network Rail Scotland heeft hij veel succes geboekt. [Hij laat een spoorweg achter die de best presterende grote operator in Groot-Brittannië is, met de snelst groeiende passagiersaantallen in Groot-Brittannië en waar negen van de tien passagiers tevreden zijn over onze dienstverlening. Dat is een record om trots op te zijn.”

Lowrie is niet de enige speler met twee functies. Als directeur van Scotland’s Railway is Alex Hynes gezamenlijk directeur van Network Rail Scotland en ScotRail. Misschien zijn er twee aanwinsten nodig in het volgende transferwindow.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com