FR NL

Is Stephen Morgan de volgende Britse minister van Spoorwegen?

Het parlementslid voor Portsmouth South, die ook de huidige schaduwminister van Spoorwegen is, heeft de ontwikkelingen in de sector bekeken. Zijn linkse Labourpartij wordt alom getipt om de macht over te nemen bij de komende algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Dus Stephen Morgan heeft zichzelf vertrouwd gemaakt met een reeks bezoeken ter plaatse, op het spoor. Meest recentelijk is hij gezien in Dudley, in de Engelse West Midlands, in het hart van de zeer lichte spoorwegtechnologie.

Later dit jaar moeten er volgens de wet algemene verkiezingen worden uitgeschreven in het Verenigd Koninkrijk. De regerende Conservatieve Partij zal waarschijnlijk uit de regering worden gezet. Dat betekent een verandering van personeel in alle ministeries, inclusief de spoorwegen. In de coulissen wacht Stephen Morgan, klaar voor het groene signaal om de functie op zich te nemen. Bij de Black Country Innovative Manufacturing Organisation (BCIMO) begon hij, die de minister zou worden, zijn zware tocht met een bezoek aan zeer lichte spoorwegen.

Geloofwaardige investeringen in spoor en transport

Schaduwminister van Spoor, Stephen Morgan MP, kan er niet van beschuldigd worden dat hij zijn mogelijke benoeming tot minister licht opvat. Nog niet zo lang geleden stond hij oog in oog met zijn collega Huw Merriman tijdens de Bradshaw Address in Londen. Over niet al te lange tijd kan hij redelijkerwijs verwachten zelf op de stoel van de spoorwegminister te zitten. Ondertussen maakte hij van de gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen aan de Black Country Innovative Manufacturing Organisation (BCIMO) om uit de eerste hand te zien welke vooruitgang er wordt geboekt bij de oplevering van Coventry Very Light Rail. Het was ook een politieke gelegenheid om de basisregels voor het spoorvervoerbeleid van Labour uiteen te zetten.

Ziet mijn balk er groot uit? Kopfoto van het prototype Very Light Rail-voertuig, ontworpen voor het geplande systeem van Coventry

“Vervoersinfrastructuur is essentieel voor de vitaliteit van lokale gemeenschappen”, zei Stephen Morgan. “Innovatieve projecten, zoals Very Light Rail in Coventry, zijn een kritische aanvulling op investeringen in regionale spoorverbindingen. “Ik ben in de West Midlands, bij de BCIMO, om uit de eerste hand de voortgang te zien van de oplevering van Coventry Very Light Rail. [De Labour Party] zal samenwerken met lokale leiders, bedrijven, vakbonden en industrie-experts in de West Midlands om een geloofwaardig en transformatief programma van investeringen in de spoor- en transportinfrastructuur te leveren.”

Het academische rapport geeft stof tot nadenken

Stephen Morgan’s bezoek aan het Coventry Very Light Rail concept kwam op het juiste moment. Opgemerkt moet worden dat hij zijn rivaal Huw Merriman opvolgt, die hij waarschijnlijk zal vervangen in de regering. Morgan erft waarschijnlijk een zwaar heersend economisch klimaat. De behoefte aan kosteneffectieve oplossingen voor dringende problemen, zoals transportinfrastructuur, is meer dan ooit actueel. Het Very Light Rail-project is bedoeld om precies dat te doen en Coventry te voorzien van een betaalbare oplossing voor vast openbaar vervoer. Het is ook bedoeld om te voorzien in de toekomstige behoeften aan openbaar vervoer van andere kleine steden.

Het Britse centrum voor onderzoek naar Very Light Rail is gevestigd in de Black Country Innovative Manufacturing Organisation in Dudley, West Midlands (BCIMO image)
.

Het bezoek was georganiseerd door Midlands Connect, het regionale subnationale adviesorgaan voor transport. Het viel samen met de publicatie van hun rapport“Rails To Opportunity: How Rail Connectivity Can Fuel Access and Achievement in Higher Education“. Dat rapport onderzoekt de relatie tussen Britse universiteiten en lokale spoordiensten. Het rapport is vooral relevant voor de corridor tussen Coventry, Leicester en Nottingham. Deze drie belangrijke economische en academische knooppunten in de Midlands worden onvoldoende bediend door het spoor. Coventry en Leicester hebben al twintig jaar geen rechtstreekse verbinding meer. Very Light Rail is misschien niet het antwoord op dat specifieke probleem, maar Stephen Morgan zal in ieder geval stof tot nadenken hebben gehad, vooruitlopend op het dagelijks beantwoorden van dit soort vragen.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com