FR NL

Britse zomertijd is stakingstijd

De klokken zijn vooruit gegaan, maar de kalender is teruggegaan. Groot-Brittannië staat op het punt zich in een nieuwe ronde van spoorwegstakingen te storten. De nachten worden misschien lichter, maar er is nog geen licht aan het einde van de tunnel. De laatste stakingsronde, deze keer van de vakbond van machinisten ASLEF, zal eind deze week de remmen op het netwerk zetten. April wordt de tweeëntwintigste maand op rij waarin nationale stakingen het Britse netwerk treffen.

ASLEF, de vakbond van chauffeurs die het hele Britse netwerk vertegenwoordigt, heeft een nieuw programma van doorlopende stakingen aangekondigd. Ze volgen een inmiddels bekend patroon van verstoringen, uitgerold over individuele vervoerders op grotendeels opeenvolgende dagen. De vakbond zegt dat de stakingen bedoeld zijn om een loonsverhoging voor chauffeurs te bewerkstelligen. ASLEF beweert dat hun leden al vijf jaar geen loonsverhoging hebben gehad. Chauffeurs zullen de komende dagen staken bij verschillende nationale passagiersvervoerders. Een aparte actie bij de London Underground zal later deze maand gevolgen hebben voor het hoofdstedelijke metronetwerk.

16 onverzettelijke passagierstrein bedrijven

Treinmachinisten die lid zijn van ASLEF, de vakbond van treinmachinisten, zullen deelnemen aan een ander ingewikkeld programma van doorlopende eendaagse stakingen, gekoppeld aan een driedaags en een tweedaags verbod op overwerk. De actie zal de passagiersdiensten verstoren van donderdag 4 april tot dinsdag 9 april. ASLEF zegt dat de stakingen en het verbod op overwerk bedoeld zijn om de druk op te voeren op wat zij noemen “16 onverzettelijke treinmaatschappijen en de toondove [conservatieve] regering die achter hen staat”.

Ordsall Chord bridge in Salford
Nog geen brug over onrustig water. Salford’s Ordsall Chord zal komend weekend aanzienlijk onderbenut zijn, samen met de rest van het noordelijke netwerk

Alle vervoerders krijgen een overwerkverbod opgelegd. Door het geschil zullen machinisten op vrijdag 5 april staken bij Avanti West Coast, East Midlands Railway, West Midlands Trains en CrossCountry. Dit zal gevolgen hebben voor de langeafstandsdiensten op de West Coast Main Line, de Midland Main Line die Londen met Sheffield verbindt en veel regionale diensten tussen Liverpool, Birmingham en Londen. Het enorme CrossCountry netwerk, dat noordwaarts gaat tot Aberdeen en zuidwaarts tot Plymouth en Penzance, zal zo goed als stilgelegd worden.

Rustdag op zondag

Het doorlopende programma van werkonderbrekingen gaat door op zaterdag 6 april, wanneer de volgende maatschappijen het doelwit zullen zijn: Chiltern (dat Londen en Oxford bedient); de zuidwestelijke en Zuid-Wales maatschappij GWR, waarvan de dienst vertrekt vanuit London Paddington; LNER – het schaduwbedrijf van de regering dat de East Coast Main Line bedient vanuit King’s Cross; en de grote regionale maatschappijen Northern en TransPennine Trains. Zondag 7 april is niet het doelwit van stakingsacties. Bijna alle zondagsdiensten worden gedekt door overwerk. Dat is de enige dag waarop de vakbond ‘rustdag’-werk toestaat.

London Underground train at the platform with doors open ready to depart (TfL)
De deur blijft open voor onderhandelingen tussen Transport for London en de vakbonden

Het zuiden en oosten van Engeland zullen maandag 8 april getroffen worden. Machinisten bij c2c, Greater Anglia, GTR Great Northern Thameslink, Southeastern, Southern/Gatwick Express, South Western Railway hoofdlijn en depot machinisten, en SWR Island Line (op het eiland Wight) zullen allemaal op maandag 8 april staken. De leden zullen ook weigeren om hun rustdagen te werken bij al deze operatoren van donderdag 4 tot zaterdag 6 april en van maandag 8 tot dinsdag 9 april.

Niet ondergronds gaan

“Het spijt ons dat deze stakingsronde, die door de ASLEF-leiding is uitgeroepen, de reizen dreigt te verstoren”, aldus een woordvoerder van Rail Delivery Group, de organisatie die de treinoperators vertegenwoordigt en rechtstreeks onderhandelt met de vakbonden. “Hoewel we alles doen wat we kunnen om de treinen te laten rijden en we zullen samenwerken met onze industriepartners om zoveel mogelijk treinen te laten rijden, zullen er helaas verminderde diensten zijn tussen donderdag 4 april en dinsdag 9 april. Ons advies is om te controleren voordat je op reis gaat en de laatste reisinformatie te volgen.”

De National Rail Enquiries service heeft details voor passagiers, en er zijn ticketing regelingen van kracht, met enige versoepeling van routing en reisdata toegestaan. Het geschil heeft geen betrekking op de andere grote vakbond, de RMT, die een akkoord heeft bereikt over haar betwiste salaris, voorwaarden en werkzekerheid grieven. Ook de binnenlandse passagiersactiviteiten in Wales, Schotland en Noord-Ierland zijn niet betrokken.

Bij een aparte actie in de Londense metro zullen machinisten op maandag 8 april en zaterdag 4 mei actie voeren. Dat langlopende geschil gaat over voorgestelde wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden die er volgens de vakbond toe zullen leiden dat machinisten harder en langer moeten werken voor minder geld.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , , ,

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com