FR NL

Verschillende eeuwen ontmoeten elkaar over HS2-project

Het roerige maar indrukwekkende hogesnelheidsspoorwegproject van Groot-Brittannië, HS2, kruist het pad van het Grand Union-kanaal. Het eenentwintigste-eeuwse spoorwegproject is verzand in controverse en nu heeft het een ontmoeting met een infrastructuurproject dat net zo innovatief en ook net zo controversieel was in zijn tijd, driehonderd jaar geleden.

In een samensmelting van 21e-eeuws technisch vernuft en 18e-eeuws vernuft, is het laatste segment van het High Speed 2 (HS2) project over het historische Grand Union Canal gevaren. Het markeert een ontmoeting tussen vervoersmonumenten in het Verenigd Koninkrijk. Of de nieuwe spoorlijn net zoveel sociaaleconomische impact zal hebben als de oude waterweg valt nog te bezien.

HS2 had ambities om veel verder te gaan

Recente beelden, die tijdens de paasvakantie werden vrijgegeven, tonen de voltooiing van een cruciaal deel van het Colne Valley Viaduct, een belangrijk onderdeel van de 140 mijl lange hogesnelheidslijn tussen Londen en Birmingham. De segmenten van het viaduct overspannen nu sierlijk het Grand Union Canal bij Denham, in Buckinghamshire. Het bouwwerk draagt de lijn net voorbij de noordwestelijke buitenwijken van Londen. Het creëert een opvallende visuele juxtapositie tussen de moderne spoorweginfrastructuur en het eeuwenoude kanaalsysteem. Die opdringerigheid in het landschap kan al dan niet als een goede zaak worden beschouwd, maar dat was in de 18e eeuw ook al zo.

]

Geen van beide projecten is zo ver gekomen zonder enige controverse. Zowel het HS2-project als het Grand Union Canal hebben hun bestaan te danken aan wetten van het Parlement, waaruit blijkt dat de aanleg ervan in belangrijke mate wordt gesteund door de wetgevende macht. De lengte van beide projecten is vergelijkbaar: HS2 is 140 mijl lang en het kanaal 137 mijl, waarmee hun status als twee van de meest ambitieuze civieltechnische projecten van hun tijdperk is bevestigd. HS2 had echter ambities om veel verder te gaan. Het hogesnelheidsspoorwegproject werd geteisterd door opeenvolgende bezuinigingen en annuleringen, met name de woede rond het schrappen van het traject Birmingham-Manchester.

Een belangrijke mijlpaal voor het HS2-project

Ondanks hun gedeelde erfenis op het gebied van wettelijke goedkeuring en connectiviteit tussen grote steden, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee infrastructuurprojecten. Het Grand Union-kanaal faciliteerde ooit het bulkvervoer van goederen tussen grote markten, terwijl het HS2-project uitsluitend is ontworpen om passagiers te vervoeren. De moderne treinen zullen over het 3,3 km lange viaduct razen met snelheden tot 320 km per uur. Dankzij het kanaal kon een bijna onbeperkte hoeveelheid goederen in ongeveer 4,9 dagen worden vervoerd tussen Birmingham en Londen. De HS2-treinen zullen hetzelfde doen voor passagiers in slechts 49 minuten.

De voltooiing van dit deel van het viaduct is een belangrijke mijlpaal voor het HS2-project. In totaal zijn er 755 uniek gevormde deksegmenten geïnstalleerd, waarvan sommige wel 140 ton wegen, die samen 39 overspanningen over land en water vormen over een afstand van 2,4 km. Deze prestatie volgt op de succesvolle bouw van alle 56 ondersteunende pijlers, waarmee de basis is gelegd voor de voltooiing van het viaduct. Zodra de HS2-lijn operationeel is, zal deze volgens het bedrijf de spoorwegcapaciteit tussen de twee steden verdubbelen. Deze uitbreiding zal de congestie op het druk bereden zuidelijke deel van de West Coast Main Line verlichten, wat mogelijkheden biedt voor meer lokale en goederendiensten.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton