FR NL

Network Rail’s vijf jaar grote projecten

Het Britse infrastructuuragentschap Network Rail heeft de afgelopen vijf jaar van zijn lopende investeringsprogramma geëvalueerd. De Britse overheidsinstantie heeft net haar zesde vijfjarenplan afgerond, of “Control Period Six” (CP6) zoals het beter bekend stond. Het agentschap zegt dat het een geërfde puinhoop over de nationale dienstregeling en een klein probleem met de zogenaamde pandemie te boven is gekomen. Desondanks beweert het een lange reeks projecten te hebben opgeleverd om het netwerk in Groot-Brittannië te verbeteren.

Network Rail zegt dat het, ondanks de zeer uitdagende omstandigheden tijdens de vijf jaar van CP6, veel opmerkelijke verbeteringen voor passagiers heeft opgeleverd – en zelfs een paar concessies aan het vrachtverkeer. NR zegt dat ze dit hebben gedaan ondanks de klimaatverandering en het effect daarvan op het verouderende Britse netwerk. Verschillende andere uitzonderlijke omstandigheden hadden invloed op het strategisch plan van het agentschap, maar het is toch gelukt om een catalogus van grote projecten af te leveren.

Klimaatverandering is de grootste verandering

Andrew Haines, de chief executive van Network Rail, zegt dat het bureau kan terugkijken op een periode van grote projecten met waar voor je geld. “We hebben de kosten in de hand gehouden bij het leveren van upgrades en vernieuwingen – we hebben de kosten van elektrificatie verlaagd, met het Glasgow-Barrhead project [voorstedelijke dienstverbetering], bijvoorbeeld, geleverd voor minder dan 64 miljoen pond [75 miljoen euro], en we hebben over de hele periode ongeveer vier miljard pond [4,7 miljoen euro] aan efficiëntieverbeteringen binnengehaald.”

Een Elizabeth Line trein komt aan op London Liverpool Street, nu het drukste station in het Verenigd Koninkrijk (TfL image)

Het zeer Britse probleem van het weer is eindelijk opgenomen in de boekhouding van Network Rail. “Klimaatverandering is misschien wel de grootste uitdaging waar we voor staan”, voegde Haines eraan toe. “Bijna drie miljard pond [3,5 miljard euro] van ons Control Period Seven plan gaat naar het verbeteren van de veerkracht van onze spoorwegen in de komende vijf jaar.

Veranderende werkpraktijken en een knipoog naar leveranciers van toeleveringsketens

Het bureau benadrukte de verbouwing van Queen Street Station in Glasgow en de herinrichting van Carstairs Junction op de West Coast Main Line, die de capaciteit voor vracht- en passagiersdiensten radicaal hebben vergroot. En om te bewijzen dat ze ook buiten Schotland actief waren, was er ook nog de kleine kwestie van het leveren van de Elizabeth Line door Londen en de herconfiguratie van de toegangswegen naar King’s Cross station, in harmonie met de enorme digitale seinupgrade op de East Coast Main Line.

Network Rail realiseerde veel kleinere projecten, allemaal even belangrijk voor de gemeenschappen die ze bedienen, zoals het dorp East Linton, dat na tientallen jaren zijn station terugkreeg
.

De diverse aard van de aanbestedingen betekent dat Network Rail heeft vertrouwd op een leger van aannemers om haar vijfjarenprogramma te leveren. “Ik breng ook hulde aan onze enorme en diverse toeleveringsketen, van kleine KMO’s tot wereldwijde spelers”, zei Haines. “We geven jaarlijks zo’n zes miljard pond [zeven miljard euro] uit aan onze leveranciers. We hebben hun hulp meer dan ooit nodig om een efficiënte spoorweg te creëren.”

Reflectie op tragedie

De chief executive stond ook stil bij de donkerste dagen, met name het dodelijke ongeval in Carmont bij Aberdeen, waarvoor Network Rail strafrechtelijk verantwoordelijk werd gehouden. “We verloren ook collega’s van Network Rail en onze toeleveringsketen die op en rond het spoor werken. We dragen hun herinneringen met ons mee als een voorbeeld van hoe we nooit zelfgenoegzaam kunnen zijn en nooit kunnen stoppen met het verbeteren van onze manier van werken en het veilig maken van het spoor. We hebben de manier waarop we werken fundamenteel veranderd, met een vermindering van 99 procent in het inzetten van werknemers op het ‘levende’ spoor om als uitkijkposten te fungeren. Deze verandering heeft aanzienlijke kosten en productiviteitsverlies op korte termijn met zich meegebracht, maar het was de juiste keuze.”

Het zal sommigen misschien verbazen dat Network Rail tijdens CP6 ook de bouw van meer dan 17.000 woningen heeft gefaciliteerd door de verkoop van grond, het bouwen van joint ventures en het ontsluiten van ontwikkelingen rond treinstations. In vergelijkende termen zou dat Network Rail een van de top huizenbouwers van Groot-Brittannië maken. Geschiedenisstudenten zullen zich herinneren dat veel van de Noord-Londense voorsteden werden gebouwd in samenwerking met de Metropolitan Railway, een bedrijf dat nu deel uitmaakt van de London Underground maar grote ambities had om een hogesnelheidstrein te bouwen helemaal van Londen naar Manchester. Dat is een idee voor Control Period Seven…

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com