FR NL

Harry Potter-brug reviseren: een klus voor spoorwegtovenaars

Het Glenfinnan Viaduct is al 123 jaar beroemd. Het werd opnieuw beroemd als de route van de Zweinsteinexpress van Harry Potter. Nu ondergaat het een grote opknapbeurt zoals het een sterattractie betaamt. De afgelegen Schotse brug, die uittorent over de rivier de Finnan, 27 km ten westen van Fort William, wordt het onderwerp van een programma dat een jaar duurt en wordt uitgevoerd door Network Rail. Het project zal het monument voor 3,4 miljoen pond (iets minder dan vier miljoen euro) toekomstbestendig maken.

De meest iconische infrastructuur op de West Highland Line in Schotland krijgt binnenkort de grootste opknapbeurt in de eeuw en een kwart van haar bestaan. Het Glenfinnan Viaduct, dat dertig meter boven de riviervallei uitsteekt en 300 meter overspant, blijft open tijdens het gehele inspectie- en onderhoudsproject. De betonnen structuur, die een sierlijke boog beschrijft en treinreizigers een spectaculair uitzicht biedt op het uitgestrekte Loch Sheil, is een wereldwijde toeristische attractie geworden sinds het in de films van de Harry Potter-verhalen te zien was en de dagelijkse Jacobite-stoomtrein vervoert.

Een reeks opmerkelijke ontwikkelingen

De West Highland Line, die enkele van de meest afgelegen delen van Europa doorkruist, is de laatste tijd verschillende keren in het nieuws geweest. Ten eerste de controversiële annulering van de dagelijkse stoomtrein “The Jacobite”. De populaire vrijetijdsdienst was het onderwerp van een veiligheidsaankondiging omdat het historische rollend materieel niet beschikt over centraal gestuurde vergrendelingsmechanismen op de rijtuigdeuren.

Network Rail, het nationale infrastructuuragentschap, sloot de lijn in maart voor reparaties aan een andere iconische brugstructuur. Het nog verder afgelegen Rannoch Viaduct kreeg in maart een investering van 1,6 miljoen pond (1,8 miljoen euro) om de operationele levensduur van de structuur te verlengen. Rannoch Viaduct heeft ook een grote reputatie op het witte doek – het speelde een bijrol in de cultfilm “Trainspotting”.

Oplossingen respecteren historische betekenis

Nu is het echter de beurt aan het wereldberoemde Glenfinnan Viaduct om in de schijnwerpers te staan. Network Rail start deze maand met een uitgebreid inspectie-, onderhouds- en reparatieproject aan de 123 jaar oude brug. Tijdens de werkzaamheden zullen de treindiensten niet worden onderbroken en, wat heel belangrijk is, het uiterlijk van de enorme betonnen structuur zal niet veranderen.

De momenteel geschorste Jacobietrein op het Glenfinnan Viaduct in Schotland, ook bekend als de Zweinsteinexpress

“Het viaduct is een iconisch herkenningspunt dat bezoekers van over de hele wereld aantrekt”, zegt Laura Craig, projectmanager van het project bij Network Rail. “We hebben hard gewerkt om een oplossing te ontwikkelen die de structuur helpt te behouden en de historische betekenis ervan respecteert, terwijl de visuele impact van onze werkzaamheden tot een minimum wordt beperkt. Samen met hoofdaannemer AmcoGiffen zullen ingenieurs de conditie en sterkte van het viaduct beoordelen en tegelijkertijd werkzaamheden uitvoeren om het te beschermen tegen watererosie, betonreparaties afronden en verbeteringen aanbrengen onder het spoor om de stenen ballast op zijn plaats te houden.

Geen verstoring van diensten

Op de lijn over het Glenfinnan viaduct rijden momenteel alleen passagiers en af en toe technische treinen. Het werd echter gebouwd om de lijn naar Mallaig te dragen, dat ondanks zijn kleine bevolking een belangrijke vissers- en veerboothaven is. Sommige infrastructuur die het bijbehorende verkeer ondersteunde, bestaat nog steeds. Naast de momenteel opgeschorte stoomtreindiensten zijn er acht dagelijkse dieseldiensten die hetzelfde uitzicht bieden en doorrijden naar Glasgow, bijna 240 km van het eindpunt Mallaig.

Het afgelegen Glenfinnan Viaduct, uitkijkend over het enorme Loch Sheil (NR air ops)

“ScotRail reizen op de West Highland Line, met het iconische Glenfinnan Viaduct, zijn ongelooflijk populair”, legt Mark Ilderton uit, de service delivery director voor ScotRail, de door de overheid gerunde passagierstreinexploitant die de lijn bedient. “Tijdens deze werkzaamheden, die worden uitgevoerd door onze collega’s van Network Rail Scotland, zullen onze diensten niet worden verstoord. We kijken ernaar uit om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om de reis in de komende weken en maanden te ervaren.”

Het Glenfinnan Viaduct staat op de “Grade A” lijst van Historic Environment Scotland, de verantwoordelijke overheidsinstantie. Dat maakt het een officieel historisch monument, waardoor het de hoogst mogelijke bescherming krijgt en op één lijn staat met de iconische Forth Bridge en de sierlijke boekingshal op het station Edinburgh Waverley. Network Rail en hun aannemers mogen geen enkele wijziging aanbrengen. Deze eis verbiedt zelfs het schoonmaken van de sporen die zijn achtergelaten door de decennialange regen die door de structuur stroomt.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com