FR NL
Historic tram in Moscow

Het Moskouse tramsysteem viert 125ste verjaardag

Op 6 april 2024 vierde het Moskouse Tramsysteem zijn 125e verjaardag. Het dateert uit 1899 en is het oudste stedelijke spoorvervoersysteem in de Russische hoofdstad. Er werden festiviteiten georganiseerd om terug te blikken op de evolutie van het systeem. In een speciaal persbericht laat MTS zien hoe de trammodellen door de jaren heen zijn geëvolueerd, sinds 1907.

De viering begon met een grote parade langs de Lesnaya straat op zaterdag, waarbij een gevarieerde collectie trams uit verschillende tijdperken werd getoond, aldus een persbericht van Moscow Metro.

Historic tram in Moscow during the anniversary parade this year. (Photo: Moscow Metro)
Historische tram in Moskou tijdens de jubileumparade dit jaar. (Foto: Moskouse Metro)

Evolutie van het Moskouse tramsysteem

Sinds zijn oprichting heeft de Moskouse tram een cruciale rol gespeeld in het stedelijke spoorvervoersnetwerk van de stad. In de loop der jaren heeft het systeem aanzienlijke transformaties ondergaan, van trams van de laatste generatie met hoge vloeren en toegang via een tourniquet bij de eerste deur tot moderne voertuigen met een lage vloer.

Evolutie van de trams in gebruik in Moskou (Foto: Moscow Metro)

Toekomst van het netwerk

Moskou heeft zich ontpopt als leider op het gebied van de ontwikkeling van het tramnetwerk en de infrastructuur in Rusland. Sinds 2017 zijn er meer dan 500 moderne trams in gebruik genomen, met plannen om er tegen 2030 nog eens 200 aan toe te voegen.

De locoburgemeester van Transport, Maksim Liksutov, benadrukte de groei van het systeem door te onthullen dat de moderne tramdiensten nu meer dan 600.000 forenzenritten op weekdagen mogelijk maken en dat het aantal passagiers gestaag toeneemt. Liksutov benadrukte de inzet van burgemeester Sergey Sobyanin om de tramvloot te moderniseren, waarbij 95% van de huidige vloot in Rusland is geproduceerd.

Terwijl Moskou nadenkt over 125 jaar tramerfgoed, kijkt de stad naar de toekomst, met als doel een meer verbonden, efficiënt en duurzaam stedelijk transportsysteem, aldus Moscow Metro in een persbericht.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com