FR NL
Aventra electric multiple unit at Alstom factory in Derby

Drukkingsgroep stelt reddingslijn voor aan Alstom Derby

De deuren van de Alstom treinassemblagefabriek in Derby zijn zo goed als op slot. De beroemde fabriek in Litchurch Lane zit zonder werk en staat op het punt om gesloten te worden, waardoor alle resterende banen verloren zullen gaan. Een vooraanstaande pressiegroep zegt echter dat er slechts tien treinen nodig zijn om de 3000 ingenieurs en ondersteunend personeel aan het werk te houden en de fabriek open te houden.

Alstom kan worden gered van een dreigende sluiting als de Britse regering slechts tien treinen bestelt. Dat is de mening van Railfuture, een onafhankelijke en invloedrijke lobbygroep, die zegt een antwoord te hebben op het grootschalige verlies van banen in Derby. De nationaal georganiseerde groep zegt dat niet alleen een order voor een bescheiden aantal treinen een reddingslijn zou zijn voor Alstom in Derby, maar het zou ook een dreigende capaciteitscrisis afwenden die het enorme HS2 hogesnelheidslijnproject dreigt te laten ontsporen.

Somberheid over de hele productiesector

Zoals RailTech.com in november al meldde, was het teken aan de wand voor Alstom in Derby. Helaas stond er niets op de orderportefeuille. De grootste spoorwegassemblagefabriek in Groot-Brittannië is al begonnen met het ontslaan van personeel en staat nu voor de uitdaging om al het personeel af te betalen. De annulering van het noordelijke deel van het enorme HS2 hogesnelheidslijnproject heeft een sombere schaduw geworpen over de hele productiesector. Door het uitblijven van orders voor nieuwe treinen dreigt de hele industrie in de mottenballen te belanden.

Inside the empty station box at Old Oak Common looking up to the daylight overhead
Er zit een enorm gat in de orderportefeuille bij Alstom in Derby. Railfuture zegt dat de beëindiging van HS2 bij Old Oak Common juist zou kunnen helpen door de behoefte aan extra treinen op de Elizabeth Line
.

De fabriek in Derby zou echter gered kunnen worden als de Britse regering een lichtpuntje maakt van de sombere wolken die boven Litchurch Lane hangen. Lobbygroep Railfuture zegt dat de opeenvolgende bezuinigingen op het HS2-project juist werk kunnen opleveren voor de fabrikant. De regering hoeft alleen maar de gevolgen onder ogen te zien van de controversiële beslissing om HS2 te beëindigen bij Old Oak Common in West-Londen.

HS2 en de Elizabeth Line te hulp

“Er is een voor de hand liggend antwoord”, zegt Chris Page, voorzitter van Railfuture. “Nu het HS2-station van Londen voor onbepaalde tijd Old Oak Common in West-Londen is, is er behoefte aan meer capaciteit voor de Elizabeth Line om passagiers te vervoeren tussen de rest van Londen en Old Oak Common.” Opgemerkt moet worden dat het Department for Transport al heeft toegegeven dat het geen datum, of bereik van data, kan geven voor wanneer het dacht dat Euston zou kunnen worden opgeleverd.

Een door Alstom gebouwde Elizabeth Line klasse 345 arriveert in London Liverpool Street, nu het drukste station in het Verenigd Koninkrijk (TfL image)
.

Page stelt dat het uitstellen van de bouw van het HS2 eindstation in Londen bij Euston grote gevolgen heeft voor de capaciteit in Londen. Hij zegt dat Old Oak Common veel meer passagiers zal zien dan eerder werd verwacht. Ze zullen overstappen op andere spoordiensten om van en naar het HS2 station in Old Oak Common te komen. Railfuture zegt dat dit vooral gevolgen zal hebben voor de al drukke en succesvolle Elizabeth Line. Dat, zegt hij, werpt een potentiële reddingslijn voor Alstom in Derby.

Eén minuut voor middernacht

De diensten op de Elizabeth Line maken gebruik van treinen die zijn ontworpen en gebouwd door Alstom in Derby. Om aan de potentiële extra vraag van HS2 te voldoen, hebben Railfuture en Alstom gezegd dat een run-on order van slechts tien treinen om aan die extra vraag te voldoen, genoeg zou zijn om de fabriek open te houden totdat er meer bestellingen binnenkomen. Dat zou volgens de pressiegroep en de fabrikant ademruimte geven aan de 3000 werknemers en tot 15.000 banen in de toeleveringsketen helpen ondersteunen.

“Het is een situatie van één minuut voor middernacht”, zegt Chris Page van Railfuture. “De regering moet nu handelen door tien extra treinen te bestellen bij Alstom, zodat de diensten vanuit het oosten [van Londen] kunnen worden uitgebreid naar Old Oak Common. De regering zal het hart uit de Britse treinontwerpcapaciteit rukken als ze geen actie onderneemt. Alleen Alstom in Derby heeft deze capaciteit. De anderen zijn slechts schroevendraaierbedrijven. Als de capaciteitstoename van de nieuwe treinen er niet komt, zal het een nachtmerrie worden om van en naar Old Oak Common te komen en het zal mensen afschrikken om HS2 te gebruiken”.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com