FR NL
Danish State Railways (DSB)

DSB boekt hoge stiptheid in eerste kwartaal van 2024

Na de eerste drie maanden van het jaar heeft DSB haar stiptheidsprestaties geëvalueerd. Hieruit blijkt een sterke start van het jaar voor zowel de langeafstandstreinen, de regionale treindiensten als de S-treinen.

Op de langeafstands- en regionale treindiensten kwamen bijna vier op de vijf klanten op tijd aan. Meer in het bijzonder bereikte de Deense operator een stiptheidspercentage van 78,2 procent en overtrof daarmee de contractuele doelstelling van 75 procent van de klanten die binnen drie minuten van de geplande aankomsttijd aankwamen.

Een uitdagende start van het jaar

Deze cijfers zijn opmerkelijk als je bedenkt dat het jaar begon met een sneeuwstorm die het verkeer beïnvloedde. De punctualiteit bedroeg echter gemiddeld meer dan 80 procent in februari en maart, een verbetering ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

“Na een uitdagende start van het jaar, met ongunstige weersomstandigheden waaronder sneeuwstormen op sommige dagen, hebben klanten over het algemeen ervaren dat treinen op tijd reden in het eerste kwartaal van het jaar. Normaal gesproken presteren we goed in de eerste maanden van het jaar, wanneer Banedanmark, de Deense beheerder van de spoorweginfrastructuur, beperkt spooronderhoud uitvoert. Een derde van de vertragingen in deze periode was te wijten aan seinstoringen. Nu Banedanmark geleidelijk het seinsysteem sectie per sectie vervangt, verwachten we dat het aantal seinstoringen zal afnemen,” aldus Tony Bispeskov, hoofd communicatie van DSB.

De route tussen Aarhus en Aalborg heeft de hoogste punctualiteit met 91,5 procent, terwijl in Zeeland de Kystbanen-lijn de statistieken aanvoert met 82,1 procent.

Het onderhoud aan het spoor van Banedanmark vindt voornamelijk plaats in de lente en de zomer, waardoor de punctualiteit in bepaalde perioden in gevaar kan komen. DSB probeert dit echter te beperken door een robuustere dienstregeling, aldus het bedrijf in een persbericht.

S-treinen

De Kopenhaagse S-trein vierde onlangs zijn 90e verjaardag, maar zijn hoge leeftijd wordt niet weerspiegeld in zijn historisch hoge stiptheidsstatistieken. In de eerste drie maanden kwam 96,5 procent van de klanten van de S-trein op tijd aan, waarmee de contractuele doelstelling van 92,4 procent werd overschreden.

“Op het S-trein netwerk in het grootstedelijk gebied van Kopenhagen plukken we de vruchten van treinen die soepel en betrouwbaar rijden. Dit is deels te danken aan de volledige vervanging door Banedanmark van verouderde signaleringssystemen. Als we over de grenzen van Denemarken kijken, zien we dat het Kopenhaagse S-trein netwerk wereldwijd in de top 3 staat van 14 andere stedelijke metrosystemen. Daarnaast is DSB begonnen met een upgrade van het interieur van de S-treinen met nieuwe stoelbekleding en subtiele kleurwijzigingen aan muren en plafonds in rustgevende tinten, waardoor klanten de treinen als gastvrijer en vriendelijker ervaren,” aldus Tony Bispeskov.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: ,

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com