FR NL
Assistance to the blind (Photo: Moscow Metro)

Moskouse metro helpt 18 procent meer passagiers met beperkte mobiliteit in 2024

De Moskouse metro heeft gegevens vrijgegeven over haar inspanningen om de inclusiviteit en toegankelijkheid van haar infrastructuur en diensten te verbeteren.

Volgens recente cijfers over januari tot maart 2024 heeft het Passenger Mobility Center (PMC) in totaal 17.000 passagiers geholpen, een stijging van 18 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het PMC werd opgericht in oktober 2013 en heeft als hoofddoel passagiers met beperkte mobiliteit te helpen, waaronder mensen met gehoor- of gezichtsproblemen, mobiliteitsbeperkingen, senioren, grote gezinnen en ouders met kinderwagens. Alleen al in het voorgaande jaar begeleidden PMC-specialisten ongeveer 70.000 passagiers, een stijging van 9% ten opzichte van 2022.

De uitbreiding van het metronetwerk maakt de hulp van PMC-medewerkers bij het navigeren op nieuwe routes noodzakelijk, aldus een persbericht van Moscow Metro. Sinds de oprichting heeft PMC meer dan 300 routes ontwikkeld naar bestemmingen die van cultureel en sociaal belang worden geacht, voor passagiers met beperkte mobiliteit, en haar ondersteuning uitgebreid naar het tramsysteem in de hele stad.

Launch of the new Moskva-2024 metro in Moscow
Lancering van de nieuwe Moskva-2024 metro in Moskou (Foto: Moscow Metro)

Geleidehonden

De Moskouse metro houdt ook toezicht op de opleiding van geleidehonden. Sinds 2014 zijn er 350 honden getraind onder toezicht van PMC-medewerkers. Tijdens de training leren deze honden essentiële vaardigheden zoals het navigeren door tourniquets en roltrappen en het apporteren van voorwerpen. Ze wennen aan de omgeving van de metro en worden bedreven in het omgaan met lawaai en drukte. De rassen die het meest geschikt worden geacht voor geleidehonden in de metro zijn Golden Retrievers, Labrador Retrievers, Duitse herders en Oost-Europese herders.

De voortdurende inspanningen van de stad om een meer inclusief stedelijk vervoerssysteem te creëren, omvatten voortdurende aanpassingen van de infrastructuur om personen met beperkte mobiliteit tegemoet te komen. Het mobiliteitscentrum voor passagiers leidt al meer dan tien jaar geleidehonden op en er zijn plannen om dit jaar nog eens 50 dieren op te leiden, zoals de locoburgemeester van Transport Maksim Liksutov heeft verklaard.

Multimodaal vervoer

Naast het PMC en de geleidehonden biedt Moskou Transport verschillende voorzieningen voor passagiers met beperkte mobiliteit. Zo is 99 procent van de bussen, elektrische bussen en trams uitgerust met opklapbare oprijplaten, rolstoelbevestigingen, oproepknoppen voor de bestuurder en brede perrons. Moderne Ivolga-treinen op de MCD-lijn zijn ook uitgerust met rolstoelbevestigingen.

Ten minste 10 procent van de parkeerplaatsen in Moskouse straten is bestemd voor mensen met een handicap. Meer dan 99 procent van de voetgangerssignalen geven geluidssignalen af op meer dan 3.800 kruispunten. De sociale taxiservice van de stad helpt mensen met beperkte mobiliteit om sociale, sportieve en culturele voorzieningen, luchthavens en treinstations te bereiken. Inwoners van Moskou hebben toegang tot autodeelauto’s en taxi’s die speciaal zijn uitgerust voor rolstoelgebruikers, voegt het bericht toe.

“Verdwaald? Blijf hier!”

"If You Are Lost, Stay Here" stickers (Photo: Moscow Metro)
“Als je verdwaald bent, blijf dan hier” sticker (Foto: Moskouse Metro)

De Moskouse metro geeft prioriteit aan de veiligheid van jonge reizigers door middel van het initiatief “Ben je verdwaald? Blijf hier!” initiatief, dat 33 gezinnen heeft geholpen van wie de kinderen verdwaald raakten tijdens het gebruik van het openbaar vervoer, volgens het persbericht van de Moskouse Metro. Als een jonge passagier alleen is, wordt hij/zij geïnstrueerd om bij de sticker “If You Are Lost, Stay Here” te gaan staan, zodat het metropersoneel snel hulp kan bieden. Dit project is een samenwerking met de Search for Missing Children Foundation, met stickers met stripfiguren om snelle herenigingen tussen kinderen en ouders te vergemakkelijken.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com