FR NL
Frecciarossa 1000 train Paris-Lyon-Milan
interview

Trenitalia boomt in Zwitserland

Trenitalia heeft onlangs een overeenkomst gesloten met de Zwitserse spoorwegen voor de aankoop van vijf extra nieuwe Giruno-treinen. Het is de bedoeling dat deze treinen eind 2025 in gebruik worden genomen op Italiaanse routes. Domenico Scida, directeur van Trenitalia Intercity Business, belicht de activiteiten van Ferrovie dello Stato Italiane Group in de Zwitserse Bondsstaat.

In 2023 kozen meer dan 3 miljoen passagiers voor een treinreis over de Italiaanse grens, wat de toenemende neiging naar milieuvriendelijk vervoer in Europa benadrukt. Eurocitytreinen hebben een cruciale rol gespeeld in het verkorten van de afstand tussen Europese hoofdsteden, waardoor Zwitserland, met bestemmingen als Bern, Basel, Genève, Lausanne, Luzern, Lugano, Zürich en Montreux, beter bereikbaar is dan voorheen. Op dit moment rijden er dagelijks tot 40 Eurocity treinen tussen Italië en belangrijke Zwitserse steden, uitgevoerd door een samenwerking tussen Trenitalia, SBB en DB.

Succes in Zwitserland

“EuroCity is de internationale tak van de InterCity dienst, een grensoverschrijdende internationale tak met treinen die Italië verbinden met de buurlanden, zodat passagiers van Italië naar de omliggende landen kunnen reizen. Overdag zijn er verbindingen met Zwitserland, ’s nachts met Oostenrijk en Duitsland. Het is een belangrijke wereld omdat er in 2023 meer dan 3 miljoen passagiers op zijn afgekomen,” legt Domenico Scida, directeur van de Intercity Business van Trenitalia, uit.

Domenico Scida, Director of the Trenitalia Intercity Business.
Domenico Scida, directeur van de Trenitalia Intercity Business. (Foto: Trenitalia)

Hij benadrukt het succes van het Italiaanse bedrijf over de grens in Zwitserland en zegt: “Overdag zijn er 40 diensten met Zwitserland, een aanzienlijk aantal, met twintig paren die de belangrijkste Noord-Italiaanse steden – Milaan, Venetië, Bologna, Genua – verbinden met de belangrijkste Zwitserse steden – Basel, Genève, Zürich, Bern. s Avonds vertrekken er diensten vanuit Rome, La Spezia en Genua om de volgende ochtend Wenen en München te bereiken.”

“De cijfers voor 2023 weerspiegelen ons succesverhaal met Zwitserland. We hebben net een overeenkomst gesloten met de Zwitserse spoorwegen voor de aankoop van vijf extra nieuwe Giruno-treinen, die vanaf eind 2025 in gebruik zullen worden genomen op Italiaanse routes. Dit is een belangrijke impuls voor de dienst omdat het een instrument is voor inkomend toerisme. Enorme aantallen passagiers – 3 miljoen – grotendeels niet-Italianen, kozen de trein om naar Italië te komen, vooral voor een vakantie.”

Euronight-treinen

De EuroCity treinen zijn slechts één aspect van de internationale diensten van Trenitalia. Passagiers in de Euronight-treinen kunnen vertrekken vanuit grote Italiaanse steden en de volgende ochtend fris van een rustige reis aankomen op hun bestemming. Deze treinen, uitgerust met Nightjet-rijtuigen, worden geëxploiteerd in samenwerking met de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. Nachtelijke vertrekken vanuit Rome/Ancona en La Spezia verbinden reizigers met Wenen, Salzburg en München en zorgen voor een soepele reiservaring.

Vanaf september zullen de Euronight diensten die Italië verbinden met Oostenrijk en Duitsland, zoals Wenen en München, nieuwe bussen introduceren die worden geleverd door ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegen. Deze rijtuigen, die momenteel in heel Europa worden geïntroduceerd, zullen in september ook in Italiaanse treinen worden ingebouwd. Ze beloven een betere ervaring aan boord, waaronder meer comfort, attente passagiersdiensten, minder lawaai en moderne digitalisering aan boord.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com