FR NL
The voestalpine stand at RailTech Europe '24 was continuously busy.
RailTech Europe

voestalpine Railway Systems helpt spoorweginfrastructuurmarkt met geïntegreerde aanpak

voestalpine Railway Systems liet op RailTech Europe ’24 zien dat ze klaar zijn voor de toekomst. Samen met de industrie werken ze aan een nieuwe duurzame en digitale spoorweginfrastructuur. Sander Brinkhuis belicht de uitdagingen die voor ons liggen en hoe deze uitdagingen kunnen worden aangepakt aan de hand van enkele voorbeelden.

De spoorweginfrastructuurmarkt staat de komende decennia voor grote uitdagingen. Er wordt een toename van zowel personen- als goederenvervoer verwacht, er staan aanzienlijke onderhouds- en renovatiewerkzaamheden te wachten en de implementatie van ERTMS is noodzakelijk. Bovendien moeten alle werkzaamheden zo klimaatneutraal mogelijk worden uitgevoerd. Spoorwegexploitanten kunnen alle hulp gebruiken die ze kunnen krijgen, en voestalpine wil graag bijdragen met innovatieve spooroplossingen.

“We hebben een heel uniek spoornetwerk in Nederland,” zegt Sander Brinkhuis, Manager Marketing & Innovations bij voestalpine Track Solutions Nederland. “Niet omdat het groot is, want het is eigenlijk een van de kleinere netwerken in Europa, maar we hebben een bijzonder hoge treindichtheid die over het algemeen heel goed functioneert. Dat is een hele prestatie.”

De uitdagingen waar we als keten voor staan

“Het onderhoud van het spoor is geborgd met prestatiegerichte onderhoudscontracten,” vervolgt Brinkhuis. “Dat is geweldig en maakt ons in Nederland relatief uniek ten opzichte van andere landen. Maar vooruitkijkend naar de toekomst zien we een aantal uitdagingen aan de horizon. We willen nog meer capaciteit over het toch al drukke netwerk vervoeren. Daarnaast is er nog veel te doen op het gebied van onderhoud en renovatie van sporen en kunstwerken. Verder zijn de eisen voor een circulair en duurzaam spoor ook hoog. Als keten doen we allemaal ons best om deze ambitieuze doelen te halen.”

“Tegelijkertijd, als je meer treinverkeer op ons netwerk mogelijk maakt, worden de prestatie-eisen van het netwerk strenger. Er wordt meer van verwacht. En hoe meer je het netwerk gebruikt, hoe sneller de spoorinfrastructuur zal slijten. En daar wil je natuurlijk op anticiperen. Al dit werk moet worden gedaan in korte bezettingen, terwijl we ook te maken hebben met een enorm tekort aan geschoolde werknemers. Dat zijn de uitdagingen waar we als keten voor staan.”

De sector helpen met ‘dubbel duurzame’ producten

Brinkhuis schetst een uitdagende toekomst voor het spoor. Maar de innovatiespecialist signaleert niet alleen uitdagingen, hij presenteert ook oplossingen namens zijn werkgever. “Als OEM (Original Equipment Manufacturer) bieden we graag deeloplossingen. Omdat we ontwerpen en produceren, kunnen we de sector helpen met producten die in twee opzichten duurzaam zijn – ze gaan lang mee en zijn duurzaam gemaakt – en daarnaast kunnen we met de nieuwe generatie monitoringsystemen ook de conditie van de producten in de gaten houden, waardoor een nauwkeurige onderhoudsplanning mogelijk is. Met dergelijke innovaties gaan we geleidelijk naar inspectievrije smart assets.”

Tijdens RailTech Europe ’24 presenteerden de drie Nederlandse voestalpine Railway Systems-bedrijven verschillende innovaties, zoals de circulaire rail. “Om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, kiezen we waar mogelijk voor CO2-verantwoorde producten of hergebruik van materialen”, zegt Brinkhuis. “Met greentec staal verandert ons productieproces van rails, waardoor staal als grondstof maximaal hergebruikt kan worden en we een significante CO2-reductie voor rails bereiken. Hiermee zetten we een flinke stap richting circulaire en emissievrije rails. Het is een win-winsituatie.”

voestalpine presented a number of new products at RailTech Europe '24, which attracted a lot of interest.
voestalpine presenteerde op RailTech Europe ’24 een aantal nieuwe producten die veel belangstelling trokken.

Circulariteit begint met het optimaliseren van de levensduur

Zo ontwerpt, ontwikkelt en produceert voestalpine spoorwegmaterialen van de hoogste kwaliteit, terwijl het ook bijdraagt aan het hogere doel op het gebied van klimaatneutraliteit. Duurzaam bouwen is één ding, maar duurzaamheid in de oorspronkelijke betekenis van duurzaamheid is iets anders! “Van alles wat je maakt, weet je dat het langer meegaat als je het ook goed onderhoudt. Klimaatneutraliteit en circulariteit beginnen met het optimaliseren van je levensduur, wat soms over het hoofd wordt gezien.”

En als je nu meer treinen gaat laten rijden en minder vakmanschap beschikbaar hebt, dan komen je levensduur en onderhoudsmanagement onder druk te staan. Daar heeft voestalpine dus ook over nagedacht, zo bleek op RTE’24. “We hebben onze krachten gebundeld met onze zusterbedrijven, die veel ervaring hebben met de verdere ontwikkeling van sensoren en dataverzameling”, legt Brinkhuis uit.

Inspectievrij object: niet alleen een luxe

“En zo is het zentrak platform ontwikkeld. Lokale expertise gecombineerd met zentrak heeft geresulteerd in een geavanceerd Asset Management systeem. Het platform vertelt je wat er nu gebeurt in de installed base of wat er in het verleden is gebeurd. De gekoppelde monitoringsystemen, zoals Intelligent Turnout, leveren ook de nodige informatie om te anticiperen op wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Dit creëert een basis voor voorspellend onderhoud, wat resulteert in minder verstoringen, lagere kosten en een verbeterde veiligheid van de spoorweginfrastructuur.”

Met alle gegevens van die sensoren die het platform voeden, kan op afstand en op tijd een onderhoudsactie worden bepaald. “Dat is op dit moment al enigszins geregeld in de industrie,” zegt Brinkhuis, “maar wat nog niet geregeld is, en wat we op RTE’24 hebben gedemonstreerd, is dat je door middel van nieuwe generatie monitoringtechnieken eigenlijk toewerkt naar een inspectievrij object. Geen overbodige luxe gezien de uitdagingen waar de industrie voor staat.”

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in het Nederlands door onze zusterpublicatie SpoorPro.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: RailTech.com