FR NL
Panelists (Primary Engineers)

Bouwen aan een mooie toekomst met vaardigheden voor de spoorwegindustrie

De technische faculteit van de Universiteit van Edinburgh is een van de belangrijkste bronnen van afgestudeerd talent in het Verenigd Koninkrijk. Eerder deze week organiseerde de school een seminar dat specifiek gericht was op toekomstige aanwervingen in de spoorwegindustrie. De doelgroep was echter nog niet helemaal klaar om aan hun doctoraatstudie te beginnen. In feite bevond het publiek voor de interactieve verwelkoming zich in een vrij vroeg stadium van hun academische reis. Voor Primary Engineer, een vijf jaar oude organisatie die de werving van ingenieurs centraal stelt, is de basisschool precies waar de reis begint.

Groot-Brittannië heeft een tekort aan talent op het gebied van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. Dit is een kritieke situatie, niet in de laatste plaats voor de toekomst van de spoorwegen. Het evenement deze week in Edinburgh maakte deel uit van een programma dat is ontworpen om dat probleem aan te pakken. Elk schoolkind wordt enthousiast van een dag in het wetenschapslaboratorium en ze hebben allemaal wel eens het idee om ooit machinist te worden. Primary Engineers doet de digitale academische koppeling om deze twee enthousiastelingen samen te brengen en de trein te laten rollen voor een nieuwe generatie spoorwegingenieurs.

Keeping kids on track report cover (Primary Engineer)
Keeping kids on track report cover (Primary Engineer)

Schoolgaande kinderen kennis laten maken met de spoorwegen in de ruimtevaart

De vraag naar ingenieurstalent is extreem hoog. Alleen studenten geneeskunde zijn meer gevraagd door recruiters die op zoek zijn naar nieuw talent. De ontwikkeling van de Britse economie heeft een premie op het hoofd van elke bereidwillige student gezet. Maar waar traditionele industrieën, zoals de spoorwegen, de neiging hebben om verwaarloosd te worden als carrièrepad, benadrukten de organisatoren van het evenement deze week in Edinburgh graag dat de spoorwegen wel degelijk deel uitmaken van die ‘sunrise’-cultuur. Primary Engineer zegt dat het wervingsbeleid moet worden aangepakt als de spoorwegindustrie wereldwijd een leidende rol wil blijven spelen.

Scott Dalgleish, de organisator van het evenement, was het ermee eens dat werving in technische functies een kritiek pad is voor de toekomst van de spoorwegen. Het evenement van woensdag was echter een echt grassroots evenement, waarbij kinderen van basisscholen werden meegenomen naar de space-age omgeving van de technische faculteit van de Universiteit van Edinburgh. “De meeste carrière- en onderwijsinitiatieven zijn gericht op tieners, wat aantoonbaar te laat is”, zegt Scott Dalgleish. “De reden waarom Primary Engineer zich rechtstreeks met basisschoolleerlingen heeft beziggehouden, is om te zorgen voor een pijplijn van divers talent.”

Primary Engineers at Edinburgh (Primary Engineers)
Primary Engineers in Edinburgh (Primary Engineers)

De behoefte aan getalenteerde ingenieurs zal blijven groeien

Voordat ze een dag doorbrachten met aspirant-ingenieurs van de toekomst, hadden de volwassenen een informatieseminar. Ze wisselden meningen uit en bespraken hoe vaardigheden kunnen worden doorgegeven aan de komende generaties. Panellid Lydia Fairman, hoofd van de ontwikkeling van vaardigheden voor Network Rail (het agentschap voor infrastructuurbeheer in Groot-Brittannië) was het ermee eens dat een doorstroom van aanwervingen van ingenieurs van cruciaal belang is voor de Britse spoorwegindustrie. Ze verzekerde het seminarpubliek dat zelfs wanneer Network Rail wordt opgevolgd door het nieuwe, overkoepelende beheersagentschap van Great British Railways, de werving van ingenieurs in de spoorwegindustrie centraal zal blijven staan in hun inspanningen.

De behoefte aan getalenteerde, goed ontwikkelde ingenieurs zal blijven groeien. Louise Shaw is hoofd inkoop voor Transport Scotland, het agentschap van de Schotse regering dat verantwoordelijk is voor de hele portefeuille van infrastructuur en activiteiten voor passagiers- en vrachtvervoer. Ze was het ermee eens dat het bereik van volwassenen zeer goed ontwikkeld is en dat engineeringcommunicatie zich vaak tot de spoorwegen wendt om het grote publiek te bereiken. Ze benadrukte echter dat het nog steeds nodig is om mensen die aan het begin van hun academische reis staan te wijzen op de mogelijkheden van techniek. “Een trein is nu een internet op wielen”, zei ze. “Er zijn zoveel technische mogelijkheden binnen de spoorwegindustrie om te bewegen en op een zinvolle manier bij te dragen”.

De moderne spoorwegen zijn al meer dan een generatie verwijderd van de roetige, smerige, door steenkool aangedreven Victoriaanse erfenis. Die spoorweg had een leger van harde werkers nodig om in bedrijf te blijven. Die ijzerharde (voornamelijk) mannen van vroeger zullen misschien spotten en de moderne spoorwegen zo comfortabel vinden dat zelfs een zevenjarige erop kan rijden. Gelukkig moedigen Primair Ingenieur en een heleboel andere initiatieven zevenjarigen aan om precies dat te doen.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com