FR NL

Infrabel investeert 80 miljoen euro in spoorwegveiligheidstechnologie

Om de veiligheid en stiptheid op het spoor te verbeteren, heeft Infrabel, de beheerder van het Belgische spoorwegnet, een investering van 80 miljoen euro aangekondigd. Het contract werd maandag ondertekend door de CEO’s van Infrabel en Alstom. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zal Alstom de komende tien jaar ongeveer 10.000 ultramoderne treindetectietoestellen leveren.

Deze toestellen, bekend als “Track Circuits” (TC’s) of “JADE 3”, zijn van cruciaal belang voor een veilig en efficiënt beheer van het spoorverkeer. De JADE 3, ontwikkeld in Charleroi, België, vertegenwoordigt de laatste vooruitgang in treindetectietechnologie, cruciaal voor het op afstand monitoren en besturen van het treinverkeer.

Signing of the contract (Photo: Infrabel)
Ondertekening van het contract (Foto: Infrabel)

Benoît Gilson, CEO van Infrabel, benadrukt het belang van deze investering: “Dit contract belichaamt onze rol als rentmeester van de spoorweginfrastructuur door te investeren in innovatieve spoorwegtechnologie om de veiligheid en stiptheid op ons netwerk op elk moment te garanderen.” De inzet van de JADE 3 TC’s zal beginnen over het hele Belgische spoorwegnet, met een bijzondere focus op het vervangen van verouderde detectietoestellen en het verbeteren van de spooractiviteiten in belangrijke corridors, zoals de lijn naar Parijs via Halle en de hogesnelheidslijn (LGV1).

Ondertekening van het contract (Foto: Infrabel)

De inzet van deze TC’s zal naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op de stiptheid. Met bijna 12.500 TC’s op het Belgische spoorwegnet hebben storingen in hun functionaliteit in het verleden geleid tot aanzienlijke vertragingen en uitval van treinen. De JADE 3, die over een verbeterde betrouwbaarheid en diagnosemogelijkheden op afstand beschikt, belooft dergelijke onderbrekingen te beperken en een vlotter treinverkeer te garanderen.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com