FR NL

Grange-over-Sands ontsporing bleek te gecompliceerd

Ingenieurs van Network Rail, het Britse infrastructuurbedrijf, hebben er een hele klus aan gehad. Na de treinontsporing in Grange-over-Sands op vrijdag 22 maart 2024 zijn ze druk bezig geweest met herstel en reparatie. Het incident, waarbij een trein van Northern betrokken was, kreeg aanvankelijk minimale media-aandacht. Sindsdien is het echter een complexe onderneming gebleken om het te verhelpen. Vandaag, precies een maand later (maandag 22 april), worden de diensten eindelijk hervat.

Destijds leek het een routine, zij het zeer ongewenst, ontsporingsincident. Dat bleek niet het geval. Naast het herstel van de trein vergde de operatie ook aanzienlijke aandacht voor de infrastructuur. De reparaties bestonden onder andere uit het herstellen van een talud en het verhelpen van een nabijgelegen gat dat onder het spoor was ontstaan. Volgens ingenieurs van Network Rail bestond de laatste fase uit het herleggen van de ballast en het spoor en het laten rijden van enkele testtreinen. De werkzaamheden zullen naar verwachting op tijd klaar zijn voor de hervatting op maandag.

Aanzienlijke infrastructuurherstelwerkzaamheden

Phil James, directeur van Network Rail North West route, bedankte de gemeenschap. Hij erkende hun geduld tijdens het ingewikkelde onderzoeks- en herstelproces. Hij benadrukte ook de toewijding van het technische team. Zij hebben snel gewerkt om de spoorlijn te repareren en te heropenen. Naar verwachting zullen de diensten tussen Lancaster en Barrow-in-Furness vandaag worden hervat. Dat is waarschijnlijk net op tijd voor de meivakantie en de traditionele sluitingen van het netwerk voor iets meer geplande onderhoudstaken.

Regionaal directeur Craig Harrop van Northern benadrukte het belang van de hervatting van de spoordiensten. “Dit is een belangrijke mijlpaal in de herstelwerkzaamheden aan de infrastructuur die nodig waren om onze diensten veilig te kunnen hervatten”, zei hij. “We kijken uit naar de heropening van de lijn door Network Rail. [Nu kunnen we doorgaande treindiensten aanbieden en onze klanten weer verbinden met de rest van ons netwerk.”

Frustratie van passagiers

De ontsporing trok minder aandacht dan andere, meer opvallende incidenten. Een van die incidenten was de enorm ontregelende goederenontsporing bij West Ealing een week later. Die bleek technisch veel eenvoudiger op te lossen, maar verstoorde de dienstverlening enorm. Bij Grange-over-Sands was het herstel veel moeilijker. Technici werden geconfronteerd met extra uitdagingen, waaronder de ontdekking van een gat in de grond op ongeveer 150 meter van de plaats van de ontsporing. Network Rail werkt samen met de Rail Accident Investigation Branch (RAIB) om de oorzaak van zowel de leegte als de ontsporing te achterhalen. Het eventuele verband tussen de twee incidenten blijft onderdeel van dat onderzoek.

de ontsporing bij Grange-over-Sands was niet buitensporig, maar de bijbehorende werkzaamheden zijn gecompliceerd gebleken

Chris Pye, Network Rail’s North West Route Infrastructure Director, erkende de frustratie van de passagiers die getroffen zijn door de verstoring. Hij verzekerde forenzen van de gezamenlijke inspanningen van de industrie om alternatief vervoer te bieden door middel van bussen die het spoor vervangen, terwijl er ijverig wordt gewerkt om het spoor te herstellen voor zowel passagiers- als goederendiensten.

Nucleaire treinen zijn nog steeds actief

Het herstelproces omvatte het gebruik van gespecialiseerde kranen om de trein te hersporen en te verwijderen, reparaties aan de grond en de installatie van nieuwe ballast en spoor over het getroffen gebied. Ondanks de complexiteit van de situatie zegt Network Rail dat zij en hun partners zich blijven inzetten om de veiligheid en efficiëntie van het spoorwegnetwerk te garanderen, met als prioriteit het tijdige herstel van de diensten. Toch had in het begin niemand een maandenlang proces voorspeld.

Sinds 25 maart werden passagierstreinen op het zuidelijke deel van de schilderachtige Cumbrian Coast Line opgeschort en vervangen door bussen. Op het grootste deel van de lijn, tussen Carlisle en Barrow-in-Furness, rijden de diensten echter gewoon door. Het vrachtverkeer op de lijn – voornamelijk naar de opwerkingsfabriek voor nucleaire brandstof in Sellafield – ondervond weinig hinder. De Cumbrian Coast Line is in feite een lus. Sommige treinen moeten misschien omrijden via Carlisle, maar andere werkzaamheden rijden normaal gesproken toch in die richting en omzeilen zo de blokkade. Alles is goed, het is weer normaal, op tijd voor de toeristische route om op het juiste spoor te komen en optimaal te profiteren van de seizoensgebonden toename van het aantal reizigers.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com