FR NL
Smart bolts by Strainlabs
INTERVIEW

Achter de slimme bouten van Vossloh en StrainLabs

Slimme bouten met een geïntegreerde sensor voor bewaking op afstand, ontwikkeld door de Zweedse start-up Strainlabs, zijn een van de eerste Internet of Things (IoT) producten die bewaakt kunnen worden op het Vossloh connect platform. RailTech bespreekt het ‘Vossloh connect’-platform en de implicaties van IoT en digitalisering voor de spoorwegsector met Pierre-Henri Bougeant, Hoofd Digitalisering bij Vossloh.

Vossloh beschouwt bouten als uitstekende kandidaten voor digitalisering omdat het standaardcomponenten zijn die in verschillende toepassingen worden gebruikt. Bovendien zijn “bouten een belangrijk onderdeel van de veiligheid, dus voor ons bij Vossloh was het belangrijk om een oplossing te hebben die specifiek gericht was op bouten”, aldus Bougeant.

Pierre-Henri Bougeant, Head of Digitalisation at Vossloh.
Pierre-Henri Bougeant, Hoofd Digitalisering bij Vossloh.

Het waarborgen van de veiligheid van bouten is van cruciaal belang, aangezien constructies met verschillende uitdagingen te maken hebben, zoals extreme weersomstandigheden, dynamische belastingen en trillingen. Het onderzoek van Strainlabs toonde ook aan dat het onderhoud van bouten voor veiligheidskritische toepassingen tot 40 procent van de tijd van een onderhoudsteam in beslag neemt. Bouten werden daarom geïdentificeerd als een belangrijk doelwit voor digitalisering.

Met deze slimme bouten “kan men de integriteit van de spoorweginfrastructuur met ongeëvenaarde precisie bewaken en realtime gegevens verzamelen over de spanning en stress die cruciale onderdelen ondervinden. Dit maakt proactief onderhoud mogelijk en verhoogt de algehele betrouwbaarheid van het spoorwegsysteem”, aldus Bougeant. Dit wordt mogelijk gemaakt door de verbinding tussen de Strainlabs bouten en Vossloh connect, een cloud-gebaseerd platform “zoals de App Store.”

Vossloh connect heeft als doel de implementatie van nieuwe technologie te vereenvoudigen en klanten een holistische kijk op hun infrastructuur te bieden, terwijl het oplossingen op maat biedt voor specifieke pijnpunten van klanten. Door een partnerschap tussen de twee bedrijven kunnen klanten van Vossloh Strainlabs Bolts monitoren op het Vossloh connect platform. Strainlabs produceert verschillende maten bouten, van M10 tot M27. “Deze maten zouden moeten voldoen aan de meeste behoeften die we op dit moment hebben,” bevestigt Bougeant.

Different sized bolts (Photo: Vossloh)
Het standaard assortiment bouten van Strainlabs omvat de maten M10-MM27. (Foto: Vossloh)

Fijnafstelling van het ‘Vossloh connect’-platform

Voor Bougeant ligt de echte test in het vertalen van innovaties op het gebied van IoT, AI en machine learning naar praktische, bruikbare producten. Hij merkt ook op dat, hoewel veel bedrijven proefprojecten starten “gedreven door modewoorden als AI, LIDAR en machine learning”, het succes vaak afhangt van het vinden van een zinvol doel binnen de processen van klanten: “Ik zou zeggen dat iedereen een manier kan vinden om gegevens te vinden. Maar onze klanten ondersteunen in hun proces: dat is het moeilijke gedeelte.”

Met dit platform wil Vossloh enkele van de uitdagingen aanpakken waarmee klanten worden geconfronteerd bij het implementeren van digitalisering door derden, namelijk overweldigd worden door verschillende functionaliteiten die niet specifiek op hun behoeften zijn afgestemd. Bougeant specificeert dat elke klant meerdere toepassingen kan testen om te vinden wat het beste voor hem werkt, waardoor de onzekerheid rond digitale oplossingen en onnodige verkooppraatjes worden weggenomen. De focus ligt op klanten die de specifieke oplossingen kopen die ze nodig hebben. “Voor ons is het een manier om de fantasie rond digitalisering weg te nemen en een speeltuin te creëren waar klanten dingen kunnen uitproberen,” zegt Bougeant.

Hij benadrukt het belang van experimenten en samenwerking met bereidwillige klanten om oplossingen te verfijnen op basis van hun feedback. In Scandinavië bijvoorbeeld brachten plotselinge veranderingen in spoorgegevens zowel problemen als successen op het gebied van onderhoud aan het licht. Dit leidde tot de ontwikkeling van oplossingen zoals ‘slimme wissels’, die bewaking van wissels bieden, inclusief informatie over verticale verplaatsing, treinsnelheid en treinherkenning, waardoor klanten de effectiviteit van het onderhoud kunnen controleren. De ontwikkeling van deze functionaliteit was een direct resultaat van de input van klanten en contextuele kennis. Sterker nog, “de klanten kennen hun sporen het beste, zij kunnen ons de juiste gegevens en de juiste context geven om de oplossing te verbeteren”, benadrukt hij.

Strainlabs System is easy to install and try out for new users: connect the router, pinpoint the location of the bolts and tighten with your regular tools. Strainlabs analytical software is reachable directly through Strainlabs or through Vossloh connect.
Strainlabs System is eenvoudig te installeren en uit te proberen voor nieuwe gebruikers: sluit de router aan, bepaal de locatie van de bouten en draai ze vast met gewoon gereedschap. Strainlabs analytische software is direct bereikbaar via Strainlabs of via Vossloh connect.

AI is een nuttig hulpmiddel; het delen van gegevens is de sleutel

Als het gaat om AI en machine learning, is beveiliging een belangrijk punt. Bougeant legt uit dat “we bij Vossloh alles moeten controleren wat AI voorstelt op het gebied van machinaal leren, omdat het zonder supervisie tot deze conclusies komt en we de modellen moeten bevestigen met experts.” Hij voegt er verder aan toe: “We geloven niet in het black box-model waarbij de aanpak is ‘dit is het inzicht, deal ermee en vertrouw ons.’ Ik denk niet dat dit werkt in een markt als de spoorwegen.”

Klanten “willen toegang tot ruwe gegevens”, bevestigt Bougeant. “Ze willen het ‘waarom’ begrijpen en wij willen dit vertrouwen creëren. Als dat vertrouwen er is, kunnen ze de inzichten van het advies gaan toepassen. Voor ons zijn AI en machine learning geweldige hulpmiddelen, maar het zijn slechts hulpmiddelen”, legt hij uit.

Voor hulp van AI of machine learning zijn veel context en gegevens nodig. Dit omvat informatie zoals verkeerspatronen, onderhoudsgeschiedenis, installatiedata en de toestand van bedrijfsmiddelen. Momenteel hebben echter maar weinig mensen toegang tot al deze gegevens. Bougeant is een voorstander van het delen van gegevens en is van mening dat “het delen van gegevens ook kennis vermenigvuldigt”. Hij voegt er verder aan toe: “Als iedereen in zijn hoekje zit en zijn gegevens niet deelt, zullen we er niet in slagen om meer mensen en meer goederen op de rails te zetten.”

Vossloh connect
Vossloh connect illustratie (Foto: Vossloh)

Verandering vergemakkelijken: Het “RailMon” onderzoeksproject

Nu de spoorwegindustrie steeds meer digitalisering omarmt en overstapt van toestandsafhankelijk onderhoud (CBM) naar een meer proactieve aanpak, vindt er een culturele verandering plaats in een traditionele industrie met een vergrijzend personeelsbestand. De manier waarop onderhoud wordt uitgevoerd, verandert drastisch. Dit kan tot een aantal problemen leiden, waaronder weerstand tegen verandering bij de werknemers. “Soms bieden we bijvoorbeeld een tablet aan met alle voorgestelde onderhoudsrichtlijnen, maar sommige mensen zeggen dat ze die niet nodig hebben omdat ze al weten hoe ze hun werk moeten doen, zelfs als ze niet bekend zijn met de nieuwste technologieën of aanbevelingen”, illustreert Bougeant.

In bepaalde gevallen “gaat het om hun mentaliteit, denken dat ze het moeten weten, dus weigeren ze hulp”, voegt hij eraan toe. Om te helpen bij het identificeren van factoren die de invoering van nieuwe technologieën belemmeren, is Vossloh betrokken bij het onderzoeksproject “RailMon” in Frankrijk, samen met de Technische Universiteit van Troyes (UTT), gesteund door de Franse staat. Het doel van het project is om praktijken te analyseren, aanbevelingen te doen voor werkzaamheden en veranderingsbeheer en onderhoudsoperators meer betrouwbaarheid en interventiegemak te bieden in verschillende onderhoudsscenario’s.

Railway engineers at work (Photo: Shutterstock)
Spoorwegingenieurs aan het werk (Foto: Shutterstock)

Invloed van de overheid op een cultuuromslag

Bougeant: “Wat hier intrigerend is, is een manier vinden om deze situaties te herkennen en aan te pakken. Het gaat niet alleen om technologie; het gaat erom de waarde aan de juiste mensen te presenteren en obstakels te overwinnen die in de weg staan. Dat is onze focus en dat is wat verandering fascinerend maakt – het gaat niet alleen om de techniek, maar om het introduceren van nieuwe waarde in een complexe omgeving met belanghebbenden van verschillende niveaus van nieuwsgierigheid. Dat is de uitdaging.”

Sommige landen, zoals “Zweden of Nederland om er maar een paar te noemen”, zoals Bougeant zegt, lijken nieuwe technologieën veel sneller te adopteren dan andere. “Wat we bij Vossloh zien is dat als er een duidelijk kader is, we bovenop dat kader kunnen werken.” Overheidsbeleid kan dus een tastbare invloed hebben op de snelheid waarmee innovaties worden overgenomen, aldus Bougeant.

In het algemeen “is het interessant voor ons dat wanneer we zien dat de markt innovatie stimuleert, dit vaak een duidelijk signaal is dat er een waardepropositie is die het onderzoeken waard is. Als we zien dat de overheid een duwtje in de rug geeft, zorgt dat voor een ondersteunende omgeving waarin innovatie kan gedijen.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com