FR NL
German tracks

DB begint 1,6 miljard euro aan uitbreiding lijn Hanau-Gelnhausen

In een poging om het spoorwegsysteem in Hessen te versterken, is Deutsche Bahn (DB) begonnen aan een project van 1,6 miljard euro om de 23 kilometer lange lijn Hanau-Gelnhausen uit te breiden naar vier sporen. Het initiatief, dat gericht is op het verbeteren van zowel het passagiers- als het goederenvervoer, ging officieel van start tijdens een bijeenkomst ter plaatse in Gelnhausen op maandag.

De uitbreiding, een kritisch onderdeel van de dringende eisen van het Federale Transportinfrastructuurplan, moet zorgen voor aparte rijstroken voor passagiers- en goederentreinen, zodat de diensten in de toekomst betrouwbaarder worden. Op dit moment zijn er slechts twee sporen in Kinzigtal, wat op de lange termijn niet meer voldoende is voor de steeds toenemende vraag naar spoorvervoer,” aldus Michael Theurer, staatssecretaris bij de federale minister voor digitale zaken en vervoer en regeringscommissaris voor het spoorvervoer.

De federale regering financiert het project, dat naar verwachting de bestaande knelpunten in het spoornetwerk aanzienlijk zal verminderen. Berthold Huber, directeur Infrastructuur van DB: “Met de viersporige uitbreiding van de lijn tussen Hanau en Gelnhausen lossen we een jarenlang bestaand knelpunt in het spoorwegnet op.” Als onderdeel van de uitbreiding worden alle zes vervoersstations langs het traject gemoderniseerd om het comfort en de toegankelijkheid voor reizigers te verbeteren. Daarnaast worden er maatregelen geïmplementeerd om meer dan 30 kilometer aan nieuwe geluidsschermen te creëren, waarvan de bewoners langs de route zullen profiteren.

Na voltooiing zullen langeafstandstreinen en goederentreinen de binnenste sporen gebruiken, terwijl lokaal vervoer over de buitenste sporen zal rijden. De volledige ingebruikname van het project is gepland voor 2036. Het initiatief is vanaf het begin gekenmerkt door een constructieve dialoog met de regio, waarbij belanghebbenden hebben samengewerkt om verschillende problemen aan te pakken en het ontwerp van het project te optimaliseren. Daarnaast wordt er parallel gewerkt aan de uitbreiding van het traject van Gelnhausen naar Fulda, waardoor de spoorweginfrastructuur in de regio verder wordt verbeterd.

“Records breken

De viersporige uitbreiding van de lijn Hanau-Gelnhausen maakt deel uit van het infrastructuurontwikkelingsprogramma Frankfurt RheinMain plus, gericht op het vergroten van de capaciteit en kwaliteit van het spoorvervoer en het vergemakkelijken van de overgang naar klimaatvriendelijk vervoer.

Volgens Professor Knut Ringat, Managing Director en Voorzitter van het Rhein-Main-Verkehrsverbund, “breken we dit jaar records als het gaat om uitbreiding en nieuwe lijnen. Met de uitbreiding tussen Hanau en Gelnhausen en de daaropvolgende geplande nieuwe lijn van Gelnhausen naar Fulda maken we het lokale vervoer in Oost-Hessen zeer aantrekkelijk en zetten we de koers uit voor meer kwaliteit en punctualiteit via sporen die gescheiden zijn van het goederen- en langeafstandsvervoer – voor onze momenteel meer dan 20.000 passagiers op het traject.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com