FR NL
S-train passengers in Copenhagen

DSB deelt 1,8 miljoen euro uit aan pendelaars

Ondanks de indrukwekkende stiptheidspercentages in het eerste kwartaal van het jaar hebben de Deense Spoorwegen (DSB) plannen aangekondigd om 13,7 miljoen kronen (1,8 miljoen euro) aan compensatie uit te keren aan forenzen.

Tijdens de eerste drie maanden van het jaar behaalde DSB stiptheidspercentages van 78,5% voor langeafstandstreinen en regionale treinen, en 96,5% voor S-treinen. Ondanks deze cijfers die de stiptheidsdoelstellingen voor beide categorieën overtreffen, zullen pendelaars uitbetalingen ontvangen omwille van verschillende factoren, waaronder vertragingen uit het verleden en wijzigingen in compensatiedrempels. De contractuele doelstelling van DSB met de staat vereist een stiptheidspercentage van minstens 75 procent voor langeafstandstreinen en regionale treinen en een minimum van 92,4 procent voor S-treinen.

“Na enkele uitdagende weersomstandigheden rond Nieuwjaar, hebben klanten over het algemeen ervaren dat treinen op tijd reden in het eerste kwartaal van het jaar,” verklaarde Tony Bispeskov, hoofd informatie van DSB. “Desondanks betalen we een aanzienlijk bedrag uit aan forenzen, voornamelijk omdat de betalingen plaatsvinden in de maand nadat de pendelkaart van de klant verloopt.”

Compensatiebedrag

Het compensatiebedrag weerspiegelt ook een aanzienlijke toename van het aantal forenzen dat zich inschreef voor de woon-werkreisgarantie van DSB, met een stijging van 22 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De uitbetalingen aan forenzen na het eerste kwartaal van 2024 worden uitgesplitst per route, met aanzienlijke bedragen voor belangrijke routes zoals Kopenhagen-Odense en Kopenhagen-Roskilde.

Met de reisgarantie voor forenzen van DSB kunnen klanten met een forensenkaart, jongerenkaart of businesskaart automatisch compensatie krijgen voor vertragingen. De compensatie wordt maandelijks berekend op basis van het aantal vertraagde klanten op een route, met drempels die zijn vastgesteld bij een afwijking van drie minuten van de dienstregeling.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com