FR NL

York Central wordt een grootschalige herontwikkeling van de spoorwegen

De stad York ligt om vele redenen in het hart van het Britse spoorwegnetwerk. Haar spoorwegerfgoed biedt nu de grond voor een enorme regeneratie. Het is dan ook geen verrassing dat dit zal leiden tot een aantal van de best verbonden gemeenschappen in Engeland. Het terrein van 45 hectare, voorheen spoorwegterrein, wordt een gloednieuwe binnenstedelijke buitenwijk. Extra voorzieningen zijn onder andere het National Railway Museum aan de ene kant en het station van York aan de andere kant.

Network Rail, het Britse infrastructuurbedrijf, heeft een negen-cijferige deal gesloten om een van de grootste vervallen industrieterreinen in het Verenigd Koninkrijk te renoveren. York Central zal de westelijke rand van het stadscentrum transformeren. Het zal een welkome opsteker zijn voor de kas van Network Rail. Nog belangrijker is dat het een aanzienlijke impuls zal geven aan de economie, zowel regionaal als nationaal.

Ooit een kolossaal vrachtcentrum

Van bovenaf ziet het eruit als een reusachtige traan. Het stuk land ten westen en noorden van York Station is al sinds het begin van de negentiende eeuw het middelpunt van de wervelwind van spoorwegontwikkeling. Door de veranderingen van de afgelopen tweehonderd jaar zijn de behoeften van de spoorwegen echter veranderd. York speelt nog steeds een centrale rol bij hedendaagse projecten, zoals de modernisering van de East Coast Main Line. De enorme emplacementen en werken zijn echter grotendeels weggevaagd of buiten gebruik geraakt.

Wat ooit een kolossaal centrum voor de bouw van goederenwagons was, was een iconisch onderdeel van het Britse spoorweglandschap. Ernaast lagen uitgestrekte opstelsporen voor goederen. Er was ook een depot voor tractieonderhoud en een hele reeks ondersteunende infrastructuur. Het terrein moet nu een geheel nieuwe wijk worden voor de best verbonden stad van Groot-Brittannië. Er zijn 2.500 nieuwe woningen beloofd, samen met 93.000 vierkante meter kantoor-, winkel- en horecaruimte. York Central zal een nieuw stadspark van zeven hectare omvatten als onderdeel van de toewijzing van bijna de helft van het terrein aan groene ruimte.

Grootste stadsvernieuwingsplannen

De kern van de herontwikkeling wordt gevormd door het infrastructuurbedrijf Network Rail. “We hebben een overeenkomst getekend van 1,1 miljard pond [1,2 miljard euro]”, aldus een opgewonden verklaring. “De ontwikkeling in de buurt van het treinstation van York heeft het potentieel om tot 6.500 banen te creëren. Het zal de economie van York met 20 procent helpen groeien. We hebben een ontwikkelingsovereenkomst getekend met Homes England, de overheidsinstantie voor huisvesting en regeneratie, en ontwikkelaars McLaren Property en Arlington Real Estate als strategische ontwikkelingspartners voor York Central. Het is een van de grootste stadsvernieuwingsprojecten in het Verenigd Koninkrijk.”

]

Het understatement zit in de connectiviteit van de ontwikkeling. Het land loopt tot aan de westelijke steunmuur van het station. Vanaf daar rijden er directe diensten naar alle punten in Schotland, Engeland en Wales. Network Rail zegt samen te werken met partners, de gemeenteraad van York en het National Railway Museum om het terrein te transformeren.

Nationaal belangrijke economische generator

Zowel het station als het museum maken deel uit van nauw gecoördineerde ontwikkelingen. York is een cruciaal knooppunt voor het hele Britse netwerk. De vervallen omgeving zorgt er echter voor dat veel passagiers dankbaar zijn dat ze het sierlijke pand niet hoeven te verlaten. De plaatselijke overheid heeft plannen om het stationsgebied aanzienlijk te verbeteren, zodat het een veel gastvrijere bestemming wordt.

Het National Railway Museum is een van de populairste culturele en toeristische bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk. Het is de thuisbasis van een aantal iconische tentoonstellingen, waaronder “Mallard”, de snelste stoomlocomotief ooit gebouwd, en de experimentele “Advanced Passenger Train”, die een pionier was in veel van de technologie die te vinden is in hogesnelheidstreinen over de hele wereld. Het museum wordt een integraal onderdeel van de ontwikkeling van York Central.

Er zijn ook plannen voor een radicale uitbreiding van de collectie om er een wereldwijde bestemming van te maken. Er zijn ook hoge verwachtingen dat York Central op zijn minst een nationaal belangrijke economische generator wordt. Het erfgoed van York gaat meer dan duizend jaar terug. Niemand voorspelt dat York Central nog eens duizend jaar zal bestaan, maar met de spoorwegen in het hart is een paar eeuwen geen al te optimistische ambitie.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton