FR NL

Britse stakingen worden een uitdaging voor Labour

Louise Haigh, de schaduwvervoerssecretaris, heeft een verzoening met de spoorwegindustrie en de vakbonden aangekondigd. Haar Labourpartij zal alle weddenschappen waarmaken. Het is realistisch te verwachten dat ze aan de macht zullen komen bij de verwachte algemene verkiezingen later dit jaar. Haigh zou echter wel eens het langstlopende arbeidsconflict in de geschiedenis van de spoorwegen kunnen erven.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat bijna alle bittere geschillen in de spoorwegindustrie zijn opgelost. Er is echter een olifant in de kamer. Er blijven de schijnbaar vastgeroeste standpunten van de machinistenvakbond ASLEF en de RDG (Rail Delivery Group) die de exploitanten vertegenwoordigen. Meteen aan de macht en meteen in een schadelijk arbeidsconflict zou geen goed figuur slaan voor de partij die de werknemers haar belangrijkste kiezers noemt.

Nieuwe stakingen en verbod op overwerk in mei

Treinmachinisten die lid zijn van ASLEF, de vakbond van treinmachinisten, zullen begin mei opnieuw een reeks eendaagse stakingen houden. De actie zal gepaard gaan met een zesdaags overwerkverbod voor de 16 passagiersvervoerders waarmee de vakbond nog steeds in conflict is. In grote lijnen is dat elke vervoerder in Engeland, inclusief degenen die grensoverschrijdende diensten naar Schotland en Wales verzorgen. ScotRail en Transport for Wales zijn niet bij het geschil betrokken. De decentrale overheden daar hebben al lang geleden een verzoening bereikt met ASLEF en andere spoorwegvakbonden.

Scottish passenger train at platform with iconic Forth Bridge in background
Treinmachinisten van de vakbond ASLEF zijn klaar voor nog een week van stakingen die de Engelse maatschappijen voor passagiersvervoer treffen. Vrachtvervoerders liggen buiten de vuurlinie en binnenlandse diensten in Schotland en Wales zullen blijven rijden op stakingsdagen. Noord-Ierland is nooit betrokken geweest bij het langlopende geschil. Een ScotRail trein in Dalmeny met de iconische Forth Bridge op de achtergrond

ASLEF-leden zullen op dinsdag 7 mei staken bij c2c, Greater Anglia, GTR Great Northern Thameslink, Southeastern, Southern/Gatwick Express, South Western Railway hoofdlijn en depot machinisten, en SWR Island Line. De volgende dag wordt er gestaakt bij Avanti West Coast, Chiltern Railways, CrossCountry, East Midlands Railway, Great Western Railway en West Midlands Trains. LNER, Northern Trains en TransPennine Trains zullen worden getroffen op donderdag 9 mei. Leden zullen ook weigeren om niet-contractueel overwerk te doen van maandag 6 tot en met zaterdag 11 mei. Aangezien bijna alle machinisten bij de vakbond zijn aangesloten, zullen de diensten op stakingsdagen bijna volledig worden stilgelegd.

Aanbod is dood in het water

ASLEF heeft 14 nationale eendaagse stakingen uitgeroepen tijdens dit twee jaar durende geschil. Leden hebben voor het eerst hun werk neergelegd op zaterdag 30 juli 2022. Sindsdien hebben ze hun stakingsmandaat met een overweldigende meerderheid verlengd. “Het is nu een jaar geleden dat we in een kamer zaten met de treinmaatschappijen”, zei Mick Whelan, algemeen secretaris van ASLEF. “Een jaar geleden verwierpen we het belachelijke aanbod dat ze deden en waarvan ze privé toegaven dat het bedoeld was om verworpen te worden”, voegde hij eraan toe. “Daarom is Mark Harper, de Transport Secretary, onoprecht als hij zegt dat het aanbod aan de leden had moeten worden voorgelegd. Chauffeurs zouden niet staken als ze dachten dat een aanbod acceptabel was. Dat is niet zo. Dat aanbod, nu een jaar oud, is dood in het water.”

Mick Whelan van de chauffeursvakbond ASLEF zegt geen zin te hebben in een compromis

De vastgeroeste standpunten van zowel de vakbond als de exploitanten zijn niet veranderd. De verklaringen van beide partijen zijn voorspelbaar ongewijzigd. “Deze volstrekt onnodige stakingsactie die door de ASLEF-leiding is uitgeroepen, zal helaas opnieuw klanten en bedrijven verstoren”, aldus een woordvoerder van Rail Delivery Group. “[De stakingen gaan door] terwijl ze de spoorwegen nog meer schade toebrengen in een tijd waarin de belastingbetalers nog steeds vierenvijftig miljoen pond [ongeveer 63 miljoen euro] per week extra moeten betalen om de diensten draaiende te houden. We blijven streven naar een eerlijke overeenkomst met de ASLEF-leiding die onze mensen beloont, onze klanten betrouwbaardere diensten biedt en ervoor zorgt dat de spoorwegen niet meer dan hun eerlijke deel van de belastingbetalers opstrijken.”

Er kan een verandering van regering nodig zijn om het geschil op te lossen. Die verandering kan nog maar een paar maanden op zich laten wachten. Maar als iemand dacht dat het vooruitzicht van een Labourregering het standpunt van de vakbonden zou verzachten, dan liet Mick Whelan er geen misverstand over bestaan. “De werkgevers en de regering denken dat we het opgeven en weglopen. Ze hebben het mis. We geven niet op.”

Lees verder:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com