FR NL
British Steel and Infrabel sign contract

Egyptische Green Line wendt zich tot Brits staal

Rails voor een groot project in Noord-Afrika zullen helemaal uit het noorden van Lincolnshire in Engeland komen. Een nieuwe route voor gemengd verkeer, die de Rode Zeekust verbindt met de Middellandse Zee, zal rijden op rails die worden geleverd vanuit het iets minder zonnige Scunthorpe in Engeland. De fabrikant British Steel heeft wat het noemt een belangrijk spoorcontract binnengehaald om de nieuwe spoorlijn van Egypte te bevoorraden.

Van Scunthorpe naar de Sahara. British Steel heeft een miljoenencontract binnengehaald voor de levering van rails voor een belangrijke nieuwe route in Noord-Afrika. In totaal zal 9.500 ton spoor, geproduceerd in Scunthorpe in het noorden van Engeland, worden geleverd voor de Green Line spoorweg in Egypte. Het zal deel uitmaken van de eerste volledig geëlektrificeerde hoofdlijn van dat land.

Een aantal belangrijke leveranciers

Als het nieuwe spoorwegnet van Egypte klaar is, zal het 660 km lang zijn en gemengd verkeer vervoeren. Passagierstreinen zullen naar verwachting een maximumsnelheid van 250 km/u halen. British Steel is een van de belangrijkste leveranciers van rails voor het project. De fabrikant levert spoor van hoge kwaliteit (technisch 60E1 in kwaliteit R260) in lengtes van 18 meter.

Woestijnrails. Egypte is van plan om zijn spoorwegnet naar de toekomst te katapulteren en een deel daarvan zal bestaan uit rails van British Steel. Afbeelding: © Siemens Mobility.
.

“We zijn verheugd dat British Steel dit contract heeft gekregen”, zegt Jérôme Bonef, British Steel Commercial Manager Export – Rail. “Zo’n transformerend project voor Egypte zal aanzienlijke verbeteringen brengen aan het transportnetwerk. De spooractiviteiten van British Steel zijn trots op het leveren van waardevolle oplossingen aan onze klanten, het gemakkelijk zijn om mee te handelen en het leveren van tijdige leveringen met een kwaliteit die wereldwijd toonaangevend is.”

Ambitieuze plannen

De lijn maakt deel uit van een radicale upgrade van het spoorwegnetwerk in Egypte. Voorstanders zeggen dat de aanleg van een hogesnelheidsnetwerk het verbruik van primaire energie en de algehele luchtvervuiling zal terugdringen. Het project wordt beheerd door Orascom Construction en Arab Contractors Joint Venture, waarbij het ontwerp, de bouw, de ingebruikname en de exploitatie van de lijn worden verzorgd door de National Authority for Tunnels (NAT) voor Egypte. Het land heeft onlangs nieuw rollend materieel besteld als onderdeel van de algemene upgradeplannen.

Egypte heeft ambitieuze plannen voor het spoor. Afbeelding: WikimediaCommons. © Abs616.

Er zullen twee spoorladingen worden vervoerd van British Steel naar de Noord-Egyptische haven Alexandrië, waarvan de tweede gepland staat voor juni. Het spoor zal worden gebruikt om de lijn van Alexandrië via El Alamein naar de Middellandse Zeekust in het noordwesten en oostwaarts naar de Golf van Suez en de Rode Zee te verlengen. Ironisch genoeg zullen de rails over de weg naar de inschepingshaven Immingham worden vervoerd.

De Egyptische spoorwegen werden onlangs in detail voorgesteld aan het Britse tv-publiek. Een vierdelige productie van “Ancient Egypt by Train” bevatte een reeks reizen onder leiding van presentatrice en populair historica Alice Roberts.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com