VK volgt Europa om jonge machinisten aan te trekken

Renfe train driver

Een nieuw voorstel van de Britse regering is bedoeld om meer jonge machinisten aan te trekken. Volgens het Britse ministerie van Transport zouden er duizenden kansen voor jongeren ontstaan. Ze zeggen dat het zal helpen om de vaardigheden veilig te stellen die nodig zijn om de Britse spoorwegen op de lange termijn te verbeteren. Het is een kwestie die in Europa al enige tijd op de agenda staat.

Er worden nieuwe regels overwogen om de minimumleeftijd voor machinisten te verlagen van 20 naar 18 jaar. De wetgeving zou al in de zomer van kracht kunnen worden. De regering zegt dat dit duizenden jongeren op weg kan helpen naar een carrière in de transportsector. De droom om treinmachinist te worden zou wel eens werkelijkheid kunnen worden voor vele duizenden schoolverlaters.

Problemen met vertrekkend personeel worden aangepakt

Er worden inspanningen geleverd om meer carrières in de spoorwegsector mogelijk te maken. Jongeren kunnen de betrouwbaarheid van spoordiensten verbeteren met nieuwe voorstellen. Als de voorstellen worden goedgekeurd, zullen ze de veerkracht van de spoorwegen vergroten. Het zou een nieuw traject creëren voor schoolverlaters om stage te lopen en te studeren voor het beroep. Dit is een probleem dat in heel Europa wordt aangepakt, met veel andere exploitanten die actief op zoek zijn naar nieuw talent.

Driver in cab looking towards bridge
DB treinbestuurder in ICE4 cabine. Afbeelding: © Deutsche Bahn.

Het Britse ministerie van Transport heeft een waarschuwing uitgegeven. Het zegt dat veel machinisten de komende vijf jaar met pensioen gaan. Ze zeggen ook dat de gemiddelde leeftijd van een machinist 48 jaar is. Het personeelsbestand zal naar verwachting krimpen zonder dat er meer mogelijkheden komen voor nieuwe aanwervingen. Het aantrekken van meer machinisten zou de industrie helpen om de klanten beter van dienst te zijn, aldus het ministerie. Het zou zorgen voor een betrouwbaardere dienstverlening wanneer het personeel ziek of met vakantie is, aldus het DfT.

Meer diversiteit in het personeelsbestand

“We willen de deur openen voor jonge mensen die een carrière in de transportsector overwegen, en dit voorstel kan schoolverlaters een duidelijk pad naar de sector geven”, aldus Huw Merriman, de minister van Spoorwegen. “Het aantal jongeren dat in de sector aan de slag gaat, blijft relatief laag. Het verlagen van de minimumleeftijd voor mensen om hun carrière als treinbestuurder te beginnen, van 20 naar 18 jaar, zou meer keuzes geven aan mensen die school of universiteit verlaten en op zoek zijn naar hun volgende stap, en zou ook meer diversiteit in de beroepsbevolking aanmoedigen.”

Portrait of Huw Merriman
Huw Merriman, de Britse minister voor Rail en HS2, heeft een openbare raadpleging geopend over het verlagen van de leeftijd voor leerling-treinbestuurders. Misschien heeft hij zin in een andere carrière. Afbeelding: © David Woolfall – UK Gov.
.

Dit initiatief maakt deel uit van een breder regeringsplan om meer kansen voor jongeren te creëren. Ze beweren dat dit veel jongeren zal helpen om de vaardigheden te verwerven die de industrie nodig heeft. “Ze moeten slagen en tegelijkertijd meer banen genereren die leiden tot een productieve, hoogopgeleide economie”, aldus een verklaring van de regering over de bredere regeling.

Als de voorstellen worden ingevoerd, zullen alle toekomstige machinisten aan dezelfde strenge opleidingseisen moeten voldoen als voorheen, aldus het DfT. “Om een bevoegd machinist te worden, moeten stagiairs slagen voor verplichte medische, psychologische, fitness- en algemene vakbekwaamheidsexamens.” Een openbare raadpleging over het verlagen van de minimumleeftijd voor machinisten van 20 naar 18 jaar loopt nog tot 13 juni.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com