HS2 Thame Valley Viaduct arriveert in secties

Het HS2 hogesnelheidsspoorwegproject staat bol van de superlatieven. Eén daarvan is het Thame Valley Viaduct in Buckinghamshire, Engeland. De laaggelegen brug, die een overstromingsgebied doorkruist, is in aanbouw met een modulaire aanpak die een primeur is voor het Verenigd Koninkrijk. De brug is net over de helft en het infrastructuurteam is enigszins opgewonden.

Het Thame Valley Viaduct begint vorm te krijgen. Misschien niet iedereen is er blij mee, maar het bouwwerk haalt de krantenkoppen in ingenieurskringen. De laaggelegen brug, die een overstromingsgebied doorkruist, zal hogesnelheidstreinen vervoeren tussen Londen en Birmingham. De snelheid van de bouw is te danken aan een modulaire techniek die in Spanje is ontwikkeld maar op het platteland van Buckinghamshire volop wordt toegepast.

Een van de langste van het HS2-project

De treinen van HS2, het hogesnelheidsspoorwegproject van Groot-Brittannië, rijden misschien nog wel een paar jaar. De aanleg van de infrastructuur draait echter al op volle toeren. Onder een lange lijst van afzonderlijk immense civieltechnische projecten, is het Thame Valley Viaduct nu over de helft, met 44 van de 72 liggers in positie.

]

Het viaduct bij Aylesbury is een van de langste van het hogesnelheidslijnproject. Het is een primeur voor het Verenigd Koninkrijk. Een groot deel van de constructie wordt op locatie geprefabriceerd. In plaats van een meer traditionele aanpak, met meerdere smallere liggers voor elke overspanning, koos het ontwerpteam voor een eenvoudige structurele oplossing met slechts twee grotere holle U-vormige liggers van 20 of 25 m per overspanning.

Applaus en ook ongenoegen

Bijna alle prefab-onderdelen worden bijna 136 km verderop gemaakt, in een fabriek op Isle of Grain, in Kent. Hoewel bijna het hele bouwproject per spoor wordt ondersteund, is er vanwege de ligging van het viaduct, dat op een geheel nieuw tracé ligt, en de omvang van de onderdelen toch wegtransport naar de bouwlocatie nodig. Het gebruik van de werkplaats is logisch, omdat hier ook andere prefab-onderdelen voor andere delen van de spoorlijn worden gemaakt.

Hoewel het project wordt toegejuicht door de ingenieursgemeenschap, wordt het lang niet door iedereen gewaardeerd. Een inwoner die vlakbij het viaductproject woont, plaatste zijn ongenoegen op sociale media. “Hopelijk brengen jullie zoveel mogelijk van de [verwoeste] omgeving terug naar hoe het was voordat jullie begonnen. Er zijn al zoveel bomen omgehakt in dit gebied. Onze wegen zijn verwoest door het zware bouwverkeer.”

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton