Ricardo Certification toetst railvoertuigen en -infrastructuur tegen nationale regelgeving in België

Liege
Foto ter illustratie Ricardo Certification

Ricardo Certification ontving onlangs de definitieve accreditatie voor de erkenning als Designated Body (DeBo) door de Belgische overheid. Deze definitieve accreditatie is afgegeven door de RvA. Dat betekent dat Ricardo Certification nu en in de toekomst railvoertuigen en railinfrastructuur kan blijven toetsen tegen de Belgische nationale regelgeving.

Een voorlopige DeBo-accreditatie was al in 2021 afgegeven. Met de positieve afronding van een eerste voertuigcertificering (inclusief ETCS) in België, is de erkenning nu definitief en is onderdeel geworden van de standaard accreditatiecyclus. “Goed nieuws voor fabrikanten want hiermee is er definitief een extra aanbieder van test- en certificeringsactiviteiten op de Belgische markt”, zo vinden Jos van Gisbergen en Tristan van Hoek.

Ricardo Certification is ook al jaren actief als Notified Body (NoBo) in België en toetst vanuit die rol subsystemen voor het spoor aan EU-regelgeving. Opdrachtgevers zijn onder meer Infrabel, NMBS en ingenieursbureau TUC Rail.

Erkenning

Tristan van Hoek: “Voor veel grote fabrikanten in Europa voeren we een breed scala aan specialistische test- en certificeringswerkzaamheden uit. Het is fijn dat we in België de definitieve erkenning hebben gekregen voor de toetsing van railvoertuigen aan nationale regelgeving. Naast België en Nederland hebben we zulke nationale erkenningen als DeBo voor Denemarken, Spanje, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn we bezig met een mogelijke uitbreiding naar Noorwegen en Zweden.”

In beweging

Jos van Gisbergen: “Met het aanbieden van gespecialiseerde test- en certificeringsdiensten in de Belgische markt zijn wij klaar voor de toekomst en kunnen we de ontwikkelingen in de Belgische markt, die voor een groot deel ETCS-gerelateerd zullen zijn, voorzien van de benodigde testfaciliteiten en certificeringsdiensten.”

Auteur: Ricardo Certification