Salzburg krijgt nieuwe sneltramlijn

Stap uit bij Hauptbahnhof en rij snel naar de buitenwijk Hallein. Dat is het toekomstperspectief voor forenzen in Salzburg. De stad staat op het punt om te beginnen aan een gloednieuw project voor een hogesnelheidstramlijn. De zogenaamde S-LINK is goedgekeurd door het federale ministerie van Klimaat, Milieu, Energie, Mobiliteit, Innovatie en Technologie. De lijn vormt een aanvulling op de twee bestaande lijnen in de stad en voegt 15 kilometer toe aan het netwerk.

De nieuwe tramlijn, die zal worden geëxploiteerd door Salzburg Linien Verkehrsbetriebe onder een 99-jarige concessieovereenkomst, zal worden geïntegreerd in het bestaande 38 kilometer lange netwerk van de Salzburger Lokalbahn (SLB), dat Salzburg momenteel verbindt met Lamprechtshausen. Het S-LINK project is gestructureerd in vier fasen, waarbij de eerste fase al groen licht heeft gekregen van de gemeenteraad van Salzburg in december 2020.

Civieltechnische uitdagingen

De eerste fase zal waarschijnlijk de grootste opschudding veroorzaken. Het gaat om de aanleg van een dubbelsporig metrotraject van één kilometer tussen het centraal station van Salzburg en de Mirabellplatz, ten oosten van het stadscentrum. De voorbereidende werkzaamheden, waaronder het onderzoeken van de nutsvoorzieningen en verkeersmanagement, moeten dit jaar beginnen. De bouw zou in 2025 moeten beginnen. Deze fase zal naar verwachting in 2028 voltooid zijn. De stad heeft een uitgebreid consultatieproces uitgevoerd en belanghebbenden uit de hele regio geraadpleegd.

.

Er moet nog wat planning en voorbereiding worden voltooid voor de resterende fasen. Hierbij ligt de nadruk op het bepalen van de optimale route en haltelocaties. De civieltechnische uitdagingen die al bekend zijn, zijn onder andere twee kruisingen van de rivier de Salzach onder de historische oude stad, die zich uitstrekken tot park-and-ride locaties in de buurt van de Autobahn bij Salzburg-Süd en Neu-Anif. Van daaruit rijdt de tram over de grond naar Hallein, waar hij overstapt op de hoofdspoorlijn. Het project is slechts één van de vele lightrail- en tramprojecten in Europese steden, met name in Parijs , Lille en Edinburgh.

Negen miljoen bezoekers

Het hele project heeft een planning van tien jaar, waarbij de lijn naar verwachting in 2034 operationeel zal zijn. De kosten van het project worden geschat op 1,98 tot 2,84 miljard euro, afhankelijk van de uiteindelijke tracékeuze. De Oostenrijkse federale overheid heeft toegezegd de helft van de kapitaalkosten voor haar rekening te nemen, terwijl de stad Salzburg 25 procent zal bijdragen.

Het projectteam: Stefan Knittel (hoofd van S-LINK project company), Martin Seidel (Group Leader Traffic and Transport Infrastructure, ILF Consulting Engineers), Monika Stöggl (S-LINK project company), en Johannes Gfrerer (hoofd van het Salzburgse openbaar vervoer). Afbeelding: © S-LINK/Neumayr.

Het S-LINK project is klaar om de druk op het openbaar vervoer in Salzburg te verlichten, vooral tijdens de spitsuren. Met ongeveer 60.000 mensen die dagelijks naar Salzburg pendelen voor werk en studie en een jaarlijkse toestroom van ongeveer negen miljoen toeristen, is de nieuwe hogesnelheidstramlijn zo snel mogelijk nodig.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , ,

Auteur: Simon Walton