UK’s iconische ‘magstripe’ ticket nadert buffers

Voor treinreizigers in het Verenigd Koninkrijk is het al tientallen jaren een integraal onderdeel van de spoorwegervaring. Nee, niet treinvervangende busdiensten en stakingen. Het is het bekende oranje en crèmekleurige kaartje ter grootte van een creditcard met een magneetstrip op de achterkant. Maar volgens een operator zal het handige kartonnen kaartje binnen vijf jaar een museumstuk zijn.

De dagen van het papieren kaartje zijn geteld. Als Northern Trains gelijk heeft, zijn dat er ongeveer 1500. Northern zegt dat het iconische oranje ‘magstripe’ treinkaartje binnen vijf jaar een soort museumstuk kan zijn. Verrassing, verrassing, de boosdoener en doodsteek, zegt Northern, is digitalisering.

Ironische vervanging door verouderende conducteurstechnologie

Geen kaartjes meer over vijf jaar, volgens Northern, de enorme exploitant van passagierstreinen die heel Noord-Engeland bedienen. De treinexploitant zegt dat de steeds groeiende voorkeur van haar klanten voor digitale kaartjes en de introductie van echte ‘papieren’ kaartjes ertoe heeft geleid dat ze de afgelopen twaalf maanden 2,3 miljoen ‘magstripes’ minder hebben gebruikt. Ironisch genoeg zijn de papieren kaartjes waarnaar de operator verwijst, de kaartjes die over het algemeen aan boord van treinen worden uitgegeven. Ze zijn vergelijkbaar met de conducteurskaartjes die vroeger in bussen werden uitgegeven.

Passengers buying Trenitalia tickets
Geautomatiseerde ticketuitgifte is een algemeen verschijnsel over de hele wereld. Passagiers kopen hier kaartjes van Trenitalia uit een stationsautomaat. Afbeelding: © Trenitalia.
.

“Al onze standaard tickets zijn beschikbaar in elektronisch formaat,” zegt een woordvoerder van Northern. “Mensen genieten duidelijk van de flexibiliteit van het kopen van hun ticket ‘onderweg’ en de mogelijkheid om het op te slaan op hun mobiele telefoon of tablet. We zijn ook steeds meer in staat om echte ‘papieren’ tickets aan te bieden bij onze loketten en automaten voor degenen die de voorkeur geven aan een fysiek aankoopbewijs.”

Multimodale digitale reisrekeningen

Volgens cijfers van de exploitant werd in 2023-24 minder dan 20 procent van de reizen op Northern Trains-diensten gemaakt met een magstrip. Dat is een daling van 12 procent op jaarbasis. Dat betekent echter nog steeds dat er 18 miljoen magstripe tickets zijn uitgegeven. Niet bepaald een zeldzaamheid, maar wel een dalend aandeel in de totale verkoop. In dezelfde periode groeide het aantal mensen dat digitale tickets gebruikt op de noordelijke diensten met bijna 19 procent, van 54,8 miljoen naar 65,2 miljoen.

“We blijven vertrouwen op verouderde oranje magstripe tickets voor treinreizen,” zegt David Pitt, vice president van het gespecialiseerde technologiebedrijf SilverRail. “Met de huidige technologie die we tot onze beschikking hebben, stappen we over op digitale oplossingen, zoals multimodale digitale reisaccounts, die niet alleen naadloze reiservaringen bieden, maar ook realtime reisupdates die zijn gepersonaliseerd voor elke forens.”

Nostalgie, vuilnisbelt of museumstuk

Critici beweren dat ‘magstripes’ weliswaar een gevoel van nostalgie opwekken, maar dat ze gemaakt zijn van een composiet van materialen. Daardoor zijn ze minder goed te recyclen en kunnen ze uiteindelijk op de vuilnisbelt belanden. Papieren tickets kunnen gemakkelijk worden gerecycled met andere papierproducten.

“Magstripes naderen zeker het einde van de lijn,” zei de woordvoerder van Northern. “Met de huidige snelheid van afname, en met een steeds grotere focus op digitale en papieren alternatieven, zouden ze binnen vijf jaar een soort museumstuk kunnen zijn.”

Papier heeft nog steeds een plaats in de toekomst

Voor velen blijft het fysieke ticket echter meer dan een nostalgisch aandenken. Veel minder valide passagiers vertrouwen erop. Bovendien hebben critici gewaarschuwd dat de digitalisering van de ticketverkoop een volgende stap is op weg naar een onbemande spoorweg. Er was onlangs een uiterst controversieel plan om precies dat te doen, door bijna alle loketten te sluiten. Het publiek verzette zich hevig tegen dat plan en verzette zich er met succes tegen.

Achter de schermen bij het boekingskantoor van Glasgow Central. Afbeelding: © ScotRail.

“De toekomst omarmen betekent niet dat we mensen achterlaten,” merkte David Pitt van SilverRail op. “We moeten ervoor zorgen dat mensen die liever geen digitale apparaten gebruiken nog steeds toegang hebben tot dezelfde barcodetechnologie. Nieuwe papieren barcodetickets zijn ontworpen om te werken met dezelfde barcodeleestechnologie die fraudepreventie omvat, en bieden een vertrouwd maar bijgewerkt alternatief voor mensen die afhankelijk zijn van contante aankopen of die de voorkeur geven aan een fysiek ticket.

Northern introduceerde de huidige versie van het iconische oranje ‘magstripe’ ticket. Het werd voor het eerst gebruikt in 2014, toen Northern werd geselecteerd door de toenmalige Association of Train Operating Companies (nu bekend als de Rail Delivery Group) om een proef uit te voeren op stations in heel Noord-Engeland. Het werd het standaardkaartje voor alle treinoperators en wordt nog steeds gebruikt. Northern verzorgt 2.500 diensten per dag naar meer dan 500 stations in heel Noord-Engeland.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com