Stem voor spoor zegt Britse branchevereniging

De Railway Industry Association, die opkomt voor een dynamische spoorwegsector in het Verenigd Koninkrijk, heeft zich gemengd in de politieke strijd. De RIA heeft de volgende regering opgeroepen om de spoorwegcapaciteit te vergroten om aan de toekomstige vraag te voldoen. De representatieve vereniging wil dat de komende algemene verkiezingen een strategische langetermijnaanpak voor spoorweginvesteringen laten zien, waarbij het beste uit zowel de private als de publieke sector wordt gehaald.

Nu er over minder dan een maand algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn, wil de spoorwegsector graag dat de volgende regering het voortouw neemt bij de ontwikkeling van het spoor. De Railway Industry Association zegt dat de sector het moeilijk heeft door een gebrek aan investeringen en duidelijkheid. De RIA stelt daarom een eigen vijf-punten manifest op en dringt er bij de politieke partijen op aan om spoorwegplanning te integreren in hun eigen boodschap aan de kiezers.

Radicaal uitbreidingsprogramma

De Railway Industry Association (RIA) heeft haar bezorgdheid geuit over wat zij ziet als een gebrek aan sturing van de overheid over de ontwikkeling van de spoorwegen. De vereniging heeft al eerder krachtig haar woede geuit over het feit dat de regering haar eigen toezeggingen voor ontwikkeling niet nakomt.

Class 387 EMU on Heathrow Express run at Hanwell station in west London
De RIA wil meer ontwikkeling, misschien inclusief nieuwe verbindingen naar Heathrow, waar deze Class 387 EMU met Heathrow Express-diensten door station Hanwell in het westen van Londen rijdt. Afbeelding: Flickr. © The Basingstoker.
.

De vereniging heeft daarom haar eigen manifest gepubliceerd met vijf hoofdtaken die het volgende Parlement met spoed moet aanpakken. In hun manifest zegt de RIA dat het Parlement een nieuwe start moet maken voor de Britse spoorwegen. Ondanks de bedragen die zijn toegezegd om de spoorwegen te onderhouden, wil de RIA meer dan alleen het bestaande netwerk onderhouden. Ze willen een radicaal uitbreidingsprogramma, waarvan niet alleen hun leden, maar de hele economie zou profiteren en dat een aanzienlijk rendement op investering zou bieden.

Een vitaal nationaal systeem

“Wie de volgende regering ook vormt, ze moet de kans grijpen om het spoor te vernieuwen voor de toekomst,” zegt Darren Caplan, Chief Executive. “Met een passagiersgroei die in de buurt komt van honderd procent van het niveau van voor de crisis en toekomstige prognoses die een verdubbeling van het aantal passagiers tot 2050 laten zien, is een opwaartse en welvarende toekomst voor het spoor haalbaar met de juiste politieke ambitie en inzet.”

Zal het in Westminster in slechts vier weken allemaal veranderen, en betekent dat ook allemaal verandering voor de spoorwegen? Afbeelding: Wikimedia Commons. © Colin 2014.

De RIA hebben hun huiswerk gedaan. Er is vaak beweerd dat het overheidskader voor het testen van de waarde van spoorwegprojecten niet deugt. Er wordt niet breed genoeg gekeken naar de bijkomende economische voordelen van het spoor. Ze zeggen dat de spoorwegen 43 miljard pond (meer dan vijftig miljard euro) bijdragen aan de Britse economie en meer dan 700.000 banen ondersteunen. “Het netwerk is een vitaal nationaal systeem dat gemeenschappen verbindt met werkgelegenheid, onderwijs, diensten en vrije tijd”, aldus de RIA.

Vijf punten voor duurzaamheid en investeringen op lange termijn

Samenvattend vraagt de Railway Industry Association de volgende regering te doen wat al ongeveer drie jaar wordt beloofd en een langetermijnstrategie voor het spoor te publiceren. De vereniging wil ook dat politici de hervorming van de spoorwegsector doorvoeren en vaart zetten achter de bestelling van nieuwe treinen en de verbetering van het koolstofarme netwerk. Als direct initiatief gericht op haar leden wil de RIA een ondersteunende houding ten opzichte van een duurzame toeleveringsketen. Tot slot willen ze dat de regering particuliere investeringen in het spoor helpt aantrekken.

“Op korte termijn dringen we er bij de nieuwe ministers op aan om de hervorming van de spoorwegen zo snel mogelijk door te voeren,” aldus Caplan. “De volgende regering moet zich richten op top-line groei, niet alleen bottom-line kostenefficiëntie. Het Verenigd Koninkrijk liep bijna 200 jaar geleden voorop in de ontwikkeling van de spoorwegen. Politici van alle partijen moeten het Verenigd Koninkrijk nu helpen opnieuw voorop te lopen, door vandaag te investeren in zowel het spoornetwerk van wereldklasse als het rollend materieel dat we nodig hebben voor morgen.”

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com