Trenitalia kondigt nieuwe dienstregeling aan die een volledige ‘zomerervaring’ belooft

De nationale luchtvaartmaatschappij van Italië, Trenitalia, heeft haar dienstregeling uitgebreid voor een verwachte zomer van content onder binnenlandse passagiers. De staatsmaatschappij, de ruggengraat van de Passenger Business Unit van Ferrovie dello Stato Italiane, heeft haar “Summer Experience” dienstregeling voor 2024 aangekondigd. De landelijke dienstregeling benadrukt de samenwerking met Busitalia, de door de staat gereguleerde passagiersvervoerder over de weg.

Summer Experience had een typisch Italiaanse (d.w.z. zeer glamoureuze) lancering in de Galerij van de Eenentwintigste Eeuwse Kunst in Rome. Leiders uit de overheid en de sector stonden te popelen om de integratie van trein en bus te promoten, samen met de regionale spoorwegexploitant Ferrovie del Sud Est en de gespecialiseerde vrijetijdssector FS Treni Turistici Italiani, die rondreistreinen van topkwaliteit in heel Italië exploiteert. Het lanceringsevenement legde de nadruk op nieuwe en verbeterde verbindingen naar populaire zomerbestemmingen om te voldoen aan de groeiende vraag naar binnenlandse treinreizen.

Minder afhankelijk van auto’s voor zelfstandig reizen

De beroemde verkeersopstoppingen in Italië zijn een rem op de economische groei, met name in de vrijetijdssector. De Summer Experience-dienstregeling voor 2024 legt een nieuwe nadruk op een betere toegang van het openbaar vervoer tot toeristische hotspots. Trenitalia wordt gepromoot als de belangrijkste vervoersmaatschappij die passagiers meeneemt vanuit de steden die veel verkeer genereren, met name in het noorden en midden van Italië. Treinen zouden passagiers dan rechtstreeks naar toeristische bestemmingen of vervoersknooppunten brengen. Van daaruit zullen beter geïntegreerde busdiensten de passagiers naar hun eindbestemming brengen.

]

Italië’s jongere dan gemiddelde passagierspopulatie staat meer open voor de trein als vrijetijdsreiziger. Hun onlangs gelanceerde marketingcampagne (“Your Summer” in de video hierboven) weerspiegelt dat, met de toepasselijke klassieke soundtrack. Het primaire doel van de nieuwe dienstregeling is om minder afhankelijk te worden van reizen per auto. Het bijkomende voordeel is het aantrekken van binnenlandse en internationale onafhankelijke reizigers – waaronder misschien DJ Spiller en Sophie Ellis-Bextor.

Algemene groei en internationale samenwerkingen

Prognoses voor 2024 wijzen op een aanzienlijke groei in alle divisies, met een uitgesproken stijging in het segment toerisme. Om aan de toegenomen vraag te voldoen, zullen de FS Treni Turistici Italiani, despeciale toeristentreinen van hoge kwaliteit, dit jaar hun activiteiten uitbreiden. Toeristische treinen zullen Italiaanse steden verbinden met populaire vakantiegebieden, zoals de terrasvormige stad Cinque Terre, de beroemde toren van Pisa, de historische marktstad Ventimiglia aan de grens en het Alpenresort Cortina dat het hele jaar door geopend is.

Voor de verbaasde Britse lezers – dit is een “restauratiewagen” van een Trenitalia tourtrein. Afbeelding: © Trenitalia.
.

Uit cijfers van de overheid blijkt dat het totale aantal trein- en buspassagiers een record heeft bereikt in Italië. Volgens de staatsholding Trenitalia is het aantal passagiers in de eerste vier maanden van dit jaar met vijf procent gestegen ten opzichte van 2023. Trenitalia vervoerde een indrukwekkende 150 miljoen passagiers. Het bedrijf berekende dat de bespaarde milieu- en sociale kosten €700 miljoen bedroegen en 900.000 ton CO2 werd vermeden.

Internationale verbindingen ontbreken nog steeds Milaan-Parijs

“De Summer Experience van Trenitalia stelt ons in staat een uniek model van uitmuntendheid aan te bieden dankzij de duizenden treinen en bussen die dagelijks miljoenen mensen vervoeren,” aldus Stefano Cuzzilla, voorzitter van Trenitalia. “Treinen spelen een sleutelrol in het leven van mensen, niet alleen als transportmiddel maar ook als plaats en ruimte waar een gemeenschappelijke cultuur van gezondheid, inclusie en duurzaamheid kan worden geconsolideerd en verspreid.”

Werken van hedendaagse kunst. Trenitalia promo display in Rome’s Gallery of 21st Century Art om gasten te verwelkomen bij de lancering. Afbeelding: © Trenitalia.

Ook de internationale activiteiten zien er goed uit. Eurocity treinen, die samen met de Zwitserse spoorwegen worden geëxploiteerd, verbinden Milaan en Venetië met belangrijke Zwitserse steden via de grensovergang bij Lugano en verder naar Zürich. NightJet slaaptreinen, die in samenwerking met de Oostenrijkse spoorwegen worden geëxploiteerd, verbinden Duitsland en Oostenrijk met Noord-Italiaanse steden, waaronder Milaan en Genua.

In een belangrijke aankondiging bevestigde Luigi Corradi, CEO van Trenitalia, de heropening van de Frecciarossa-verbinding tussen Milaan en Parijs tegen het einde van het jaar. Deze dienst werd in augustus vorig jaar stopgezet als gevolg van een catastrofale aardverschuiving in Frankrijk. Dat leidde tot de sluiting van de spoorlijn van Frejus, de belangrijkste spoorgrensovergang tussen Italië en Frankrijk. Volgens de Franse autoriteiten ligt de heropening van deze cruciale infrastructuur nog steeds op schema om eind dit jaar voltooid te zijn. Dat is niet helemaal op tijd voor de Summer Experience van 2024, maar iets waar de Europese spoorwegexploitanten zeker rekening mee houden in 2025.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton