UK Island Line deze zomer gesloten

De enige spoorlijn op de Britse eilanden die op zichzelf staat, wordt tijdelijk gesloten. De lijn op het Isle of Wight, voor de zuidkust van Engeland, heeft onmiddellijk onderhoudswerkzaamheden nodig. De hele Island Line, tussen Ryde Pier Head en Shanklin, gaat dicht van vrijdag 6 september tot zondag 6 oktober.

De verouderde pier van Ryde, waar de Island Line-spoorlijn doorheen loopt, moet dringend worden gerepareerd. De werkzaamheden zijn zo dringend dat de pier tijdens het laatste deel van het toeristische zomerseizoen zal sluiten. De pier blijft gesloten tot mei 2025 terwijl de levensduurverlengende werkzaamheden doorgaan. Op maandag 7 oktober wordt de halfuurlijkse treindienst tussen Ryde Esplanade en Shanklin hervat. Een aangrenzende wegbrug zal een vervangende bus naar de veerbootterminal van de pier brengen en andere bussen zullen de treindiensten op de rest van de lijn vervangen.

Controle wees uit dat er dringend reparaties nodig zijn

De oudste pier aan zee ter wereld dateert 12 jaar voor de uitvinding van de passagierstrein. Ryde Pier was echter al 66 jaar oud toen een plaatselijke maatschappij in 1880 met treindiensten begon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de structuur veel toezicht vereist. Helaas heeft die waakzaamheid een aantal dringende reparaties aan het licht gebracht. Er zijn grote technische werken nodig, te beginnen in september.

Eilandlijn kaart (van OpenStreetMaps Creative Commons Naamsvermelding 3.0)

Er zullen spoor- en brugvernieuwingen worden uitgevoerd tussen het havenhoofd en het station Ryde St Johns Road. Het reparatieprogramma wordt gecoördineerd met werkzaamheden elders op de lijn. Er zullen renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd aan een historische voetgangersbrug in Brading; seininrichtingswerkzaamheden langs de lijn; en brugreparaties in Sandown.

Extreem weer verslechtert de spoorweg

“Een deel van het spoor en de infrastructuur op de Island Line is verouderd”, zegt Tom McNamee, directeur infrastructuur van Network Rail. “Extreem weer draagt bij aan de versnelde achteruitgang van het spoor. Ons lopende programma van verbeteringen aan de staalconstructie en het spoor tussen de stations Ryde Pier Head en Ryde Esplanade zal het spoor en de infrastructuur voor toekomstige generaties behouden en versterken.”

Het pittoreske zuidelijke eindpunt van de Island Line in Shanklin. Een omgebouwde London Underground trein, nu aangeduid als Class 484, maakt zich klaar om noordwaarts te vertrekken met een dienst langs de 14 km lange route naar Ryde Pier

De Island Line is in 2021 enkele maanden gesloten voor een uitgebreide revisie. Op dat moment reden de treinen al sinds de Tweede Wereldoorlog. Ze waren zelfs ouder dan een deel van het rollend materieel op een historische stoomtrein op het eiland. De lijn werd tijdens die sluiting opnieuw uitgerust met een vloot van heringerichte, uit 1980 stammende treinen van de London Underground.

Spoorvervanging … minibus

De complexe reparaties en opknapbeurten moeten ervoor zorgen dat de historische structuur nog eens 60 jaar dienst kan doen. Om de verbindingen met de veerdiensten in stand te houden, zal er een pendeldienst over de weg rijden. Het zal mogelijk de enige “minibus”-dienst ter vervanging van het spoor in Groot-Brittannië zijn.

De Island Line is bijna alles wat er over is van een ooit uitgebreid netwerk op het Isle of Wight. De historische Isle of Wight Steam Railway rijdt over een afstand van 9 km tussen Smallbrook Junction en een kleine halte bij Wooton. De rest van het 90 km lange netwerk werd gesloten, voornamelijk in de jaren 1960.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com