Severn Tunnel gesloten voor een nieuwe grote spoorvervanging

Sommigen zeggen dat eindeloze klussen “zoals het schilderen van de Forth Bridge” zijn. In de West Country zeggen ze misschien dat het meer lijkt op “spoorvernieuwingen in de Severn Tunnel”. Minder gevaar voor hoogtevrees in de duisternis onder de rivier, maar het uitzicht is lang niet zo mooi als in Schotland.

De Severn Tunnel, die Engeland en Wales met elkaar verbindt, heeft voortdurend aandacht nodig. Op dit moment blijft hij nog minstens een week gesloten voor het meeste verkeer. Spoorvernieuwingen, noodzakelijk geworden door de corrosieve omgeving onder de rivier, hebben gevolgen voor de treindiensten in Zuid-Wales en Bristol.

Algehele betrouwbaarheid van de route

Spoorweggebruikers tussen Zuid-Wales en Bristol krijgen weer een week te maken met omleidingen en busvervangingen. De Severn Tunnel is momenteel gesloten voor essentiële werkzaamheden om het spoor te vervangen. De tunnel is twee weken gesloten, van woensdag 3 juli tot donderdag 18 juli, met verdere sluitingen gepland voor de weekenden van eind juli en augustus.

21.000 ton oud materiaal wordt per spoor verwijderd uit de Severn Tunnel

Ingenieurs van het Britse infrastructuurbedrijf Network Rail vervangen 7 km spoor aan de kant van de tunnel die naar Zuid-Wales gaat. Voor de installatie zijn 66 rails van elk 216 m lang en 10.800 dwarsliggers nodig. Er wordt meer dan 22.000 ton nieuwe ballast gelegd en 21.000 ton oud materiaal wordt verwijderd. Er worden extra spoor- en drainagewerkzaamheden uitgevoerd op de toegangswegen naar de tunnel om de algehele betrouwbaarheid van de route te verbeteren.

Werken in uitdagende omstandigheden

“We hebben deze essentiële werkzaamheden gepland om verstoringen zo veel mogelijk te beperken,” zegt Nick Millington, Network Rail Wales and Borders route director. “Er is nooit een goed moment om de Severn Tunnel te sluiten, maar onze teams zullen onder uitdagende omstandigheden werken aan de grootste spoorvervanging in de tunnel sinds vele jaren.”

Network Rail zegt dat het werk van vitaal belang is voor een veilig en betrouwbaar treinverkeer. De intensieve passagiersdienst wordt het zwaarst getroffen door de verstoring. Treinen tussen Londen en Zuid-Wales worden omgeleid via Gloucester. Er rijden beperkte treinen tussen Bristol Parkway (vlakbij de tunnel) en Londen Paddington. Passagierstreinexploitanten moedigen reizen via Gloucester aan.

Belangrijke gebeurtenissen

De Severn Tunnel werd voltooid in 1886 en wordt over de hele lengte van 6,4 km geplaagd door binnendringend water van een natuurlijke stroom, waardoor er constant gepompt moet worden om de tunnel droog te houden. De tunnel heeft een zoutwateromgeving, wat spoorcorrosie versnelt. Dat verkort de levensduur van de rails tot ongeveer tien jaar, minder dan de helft van de 25 jaar die elders op het spoorwegnet wordt verwacht.

Severn Tunnel werkzaamheden. Plaatsen van nieuw spoor

De afgelopen jaren heeft Network Rail uitgebreid onderhoud uitgevoerd in de tunnel. In 2022 werd 3 km spoor aan de kant van Bristol vervangen en afgelopen juni nog eens 3,2 km. De sluiting van de Severn Tunnel heeft gevolgen voor verschillende grote evenementen in de regio, waaronder concerten van bekende artiesten in Cardiff Castle en Chepstow Racecourse. Verdere vervolgwerkzaamheden zijn gepland voor de weekenden van 27-28 juli en 24-25 augustus.

Omleidingsroute verbeterd

De treinen van Transport for Wales en CrossCountry van en naar Zuid-Wales via Gloucester/Cheltenham Spa worden niet beïnvloed. Onlangs is de Severn Valley lijn, waarop veel van de omgeleide treinen zullen rijden, aangepast om de weersbestendigheid te verbeteren.

De lijn werd ook aangepast om in de toekomst omgeleide treinen te kunnen vervoeren. Great Western Railways, de exploitant van expresdiensten tussen Londen en Zuid-Wales en Londen en Bristol, heeft een vloot van bi-modale diesel- en elektrische treinen die kunnen omleiden via de Severn Valley Line – die niet geëlektrificeerd is.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com