Britse regering aangespoord om woorden om te zetten in daden

Sunset over Farnham station in Hampshire in England

De spoorwegindustrie in het Verenigd Koninkrijk heeft haar hoop gevestigd op veranderingen in de wetgeving, in overeenstemming met de nieuwe regering die vorige week is gekozen. De toeleveringsketen, vertegenwoordigd door de Railway Industry Association, heeft de nieuwe premier en zijn kabinet verwelkomd.

De Railway Industry Association (RIA), die wordt gezien als de stem van de toeleveranciers van de Britse spoorwegen, is hoopvol dat de nieuwe Britse regering de groei van de sector zal helpen stimuleren. Bij de RIA zijn meer dan 360 bedrijven aangesloten in een sector die elk jaar £43 miljard aan economische groei en £14 miljard aan belastinginkomsten bijdraagt. Dat, zegt de vertegenwoordigende instantie, is ook een vitale sector voor het economisch herstel van het Verenigd Koninkrijk.

Een sterke pijplijn van werk

Tijdens de algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk vorige week (4 juli) vond een regeringswisseling plaats. De nieuw gekozen Labourpartij wordt nu door de spoorwegindustrie opgeroepen om haar plannen voor de ontwikkeling van het netwerk waar te maken. “Labour’s Plan for Rail, eerder dit jaar gepubliceerd, is duidelijk dat de spoorwegen van cruciaal belang zijn voor de economische groei in het Verenigd Koninkrijk,” zegt Darren Caplan, de Railway Industry Association Chief Executive. “Labour heeft beloofd om een sterke pijplijn van werk voor de toeleveringssector van het spoor naar voren te brengen en om een lange termijn industriële strategie voor rollend materieel te ontwikkelen.

“De RIA en onze leden kijken er nu naar uit om samen te werken met de nieuwe regering om haar doelen voor het spoor te bereiken. Nu de passagiersgroei sterk terugkeert en we op zoek zijn naar een nieuwe start voor de Britse spoorwegindustrie.”

Nieuwe treinbestellingen versnellen

De RIA was zeer kritisch over de vertrekkende regering van de Conservatieve Partij, die er volgens haar niet in is geslaagd om verschillende voornemens voor de spoorwegsector waar te maken. De vereniging heeft haar vijfpuntenplan al voorgelegd aan de nieuwe regering. “We dringen er bij de nieuwe regering op aan om onze vijf belangrijkste RIA-manifestwensen en die van onze leden waar te maken,” legt Caplan uit. Ten eerste wil hij dat de regering een langetermijnstrategie voor het spoor publiceert. Dat zou wel eens de taak kunnen zijn van de nieuwe Transport Secretary, Louise Haigh.

Een indrukwekkende set treinen. Meer werk zoals deze Alstom Aventras zou helpen om de orderboeken te vullen. De stationsontwikkeling van HS2, te zien op de achtergrond, gaat door.

De nieuwe regering is door de RIA gevraagd om de spoorwegindustrie te hervormen, iets wat de Labourpartij in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen. Caplan zegt dat het ook nodig is om de bestellingen van nieuwe treinen en upgrades van het koolstofarme netwerk te versnellen – een goed voorbeeld hiervan is de bijna-sluiting van de Alstom-fabriek in Derby, bij gebrek aan vaste orders (alleen te elfder ure afgewend door een overheidsorder voor extra Elizabeth Line-treinen).

Ter ondersteuning van bredere economische maatregelen heeft de RIA de regering ook gevraagd om wat zij noemt een duurzame toeleveringsketen te ondersteunen en particuliere investeringen te stimuleren. “We wensen de nieuwe regering veel succes met haar ambitieuze transportagenda, en in het bijzonder met haar plannen voor het spoor, in de komende maanden en jaren,” concludeerde Caplan.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com