ScotRail handhaaft nooddienstregeling

Na weken van verstoringen, die culmineerden in een virtuele ineenstorting van de diensten in het afgelopen weekend, zijn de passagiersdiensten in Schotland een periode van ‘nooddienstregeling’ ingegaan voor onbepaalde tijd. ScotRail, de binnenlandse exploitant van passagierstreinen die in handen is van de overheid, heeft zijn diensten dagelijks met ongeveer twintig procent verminderd. De onderliggende oorzaak is een tekort aan machinisten en een langlopend geschil met de vakbonden.

Het stille geschil van Schotland met de spoorwegvakbonden is plotseling heel luidruchtig geworden. Vanaf vandaag, woensdag 10 juli, heeft de genationaliseerde exploitant de dienstfrequentie in heel Schotland verlaagd. De maatschappij zegt dat dit is om ongeplande annuleringen te voorkomen, maar hun communicatie maakt vergelijken moeilijk. Oude dienstregelingsinformatie is verwijderd van de website van de maatschappij. Hoewel regelmatige reizigers snel op de hoogte zullen zijn van de verminderde frequentie op drukke routes, zoals die tussen Glasgow en Edinburgh, en op langeafstandsdiensten tussen de Central Belt en het noorden van Schotland.

Problemen overschaduwen successen

ScotRail heeft zijn problemen niet moeten zoeken. Sinds de exploitatie iets meer dan twee jaar geleden weer in handen van de overheid kwam, heeft de binnenlandse passagiersdienst te kampen met problemen. Afbrokkelende infrastructuur is een constant probleem; verouderende treinen met betrouwbaarheidsproblemen; en passagiersaantallen die zich hebben teruggeworsteld van het niveau van voor de crisis. Dit zijn allemaal aanhoudende problemen. Ondertussen heeft een brand in Ayr de lijn zuidwaarts naar Stranraer maandenlang afgesneden (pas onlangs weer hersteld) en is er veel slechte publiciteit over tochtige treinen op de schilderachtige West Highland Line – door bevroren passagiers ook wel de Polar Express genoemd.

At Glasgow Queen Street station, five ScotRail staff display a huge promotional off-peak all-day ticket. From the right, they are: Scott Smith, ScotRail Customer Service Assistant; Ian Gray, ScotRail Welcome Host; Fiona Hyslop MSP, Minister for Transport; Alex Hynes, Scotland's Railway Managing Director; and Nicola Murray, ScotRail Customer Service Assistant - who is the only one not smiling.
Initiatieven, zoals de voor de hand liggende op de foto, zijn een succes geweest, maar de relaties met de vakbonden waren dat minder, en dat is in Schotland naar voren gekomen met de invoering van een nooddienstregeling om personeelstekorten op te vangen
.

Dit alles heeft succesverhalen overschaduwd, zoals de recente opening van de korte Levenmouth Branch, verschillende nieuwe stations op bestaande lijnen en een prijzenswaardig elektrificatieprogramma. In de vleugel van dit alles zat echter een lang en onopgelost geschil met de vakbonden over de kwestie van lonen en voorwaarden. Het heeft nooit echt de felheid bereikt van het geschil elders in het Verenigd Koninkrijk … tot nu.

Uitermate teleurstellend voor passagiers en vakbonden

Een catastrofale ineenstorting van de dienstverlening bracht het netwerk in het weekend bijna tot stilstand. Ongeveer een kwart van alle treinen werd geannuleerd – inclusief die op de populaire nieuwe Levenmouth lijn en andere schilderachtige routes, waaronder de prestigieuze Borders Railway. De tevredenheid onder reizigers is gekelderd en de Schotse regering in Edinburgh ligt zwaar onder vuur voor het beheren van een openbare dienst met wat de politieke oppositiepartijen incompetentie noemen.

A blue sky over an artistic impression of the concourse at the redeveloped Motherwell station - showing a huge barrelled glass atrium and white walls on either side
Een blauwe lucht boven een artistieke impressie van de hal van het herontwikkelde station van Motherwell. Er zijn echter donkere wolken aan de horizon in Schotland.

Er is nu actie ondernomen met de invoering vandaag (10 juli) van een “nooddienstregeling”. Met andere woorden, de diensten zijn ingekrompen om het beschikbare personeel aan te passen. De vakbonden zijn echter niet onder de indruk en de chauffeursvakbond heeft al gezegd dat de situatie “zeer teleurstellend” is.

Potentiële passagiers tasten in het duister – of nemen de bus

De managementlagen en de relaties tussen de regering in Schotland en de spoorweg die zij bezit zijn complex. Een overheidsinstantie, een holdingmaatschappij, een beheermaatschappij en de eigenlijke spoorwegdirectie hebben allemaal een hand in het runnen van de spoorweg – of liever gezegd, hebben er belang bij om besluitvorming op en neer de hiërarchie te laten gaan.

Aan het pleidooi voor “tijdige communicatie” is niet noodzakelijkerwijs voldaan. De reizigers in spe hebben alleen een ingewikkelde website als naslagwerk, of een bezoek aan een plaatselijk station, waar informatie over dienstregelingen al dan niet up-to-date is. Dit is misschien geen probleem voor vrijetijdsreizigers, maar dagelijkse forenzen zijn misschien minder bereid om genoegen te nemen met een lagere frequentie en drukkere treinen. Het is misschien de moeite waard om erop te wijzen dat de route Edinburgh-Glasgow concurreert met een busdienst die elke tien minuten en de klok rond rijdt.

ScotRail zegt dat het ‘hoopt’ in de komende weken met alle betrokken vakbonden om de tafel te gaan zitten. Het is passagiers vergeven als ze opmerken dat een reactietermijn van een paar weken niet erg urgent lijkt. De nieuwe dienstregeling zal nog wel even een manier van leven worden.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com