FR NL
German track works

DB klaar voor renovatie Riedbahn

Vijf maanden voor de grote revisie van de Riedbahn tussen Frankfurt/Main en Mannheim melden Deutsche Bahn (DB) en zijn bouwpartners dat ze vertrouwen hebben in hun voorbereidingen. De voorbereidende werkzaamheden in januari hebben de haalbaarheid van het bouwvolume bevestigd en het uitgebreide verkeersplan is succesvol gebleken. Vanaf 15 juli begint DB aan een vijf maanden durend project om de infrastructuur en stations langs het traject volledig te vernieuwen.

In januari reorganiseerde DB, samen met de lokale vervoersautoriteiten, de diensten tussen de stedelijke gebieden Rhein-Main en Rhein-Neckar, waardoor het langeafstands- en regionale verkeer soepel verliep. De goederendiensten reden ook punctueel via omleidingsroutes. In het regionale verkeer verzorgden 150 vervangende bussen dagelijks tot 16.000 passagiers, die ongeveer 1,2 miljoen kilometer aflegden. Reizigers van Mannheim naar Frankfurt Airport werden opgevangen met pendelbussen.

Tijdens de proefrit in januari werden 23 wissels vernieuwd, over 9 kilometer spoor, en werden duizenden funderingen en nieuwe kabelondersteuningen geïnstalleerd. Uit klantenenquêtes bleek dat ongeveer 80 procent tevreden was over de vervangende diensten. De plannen omvatten verbeterde reisinformatie voor passagiers. Tijdens de renovatie in juli rijden alleen de 150 vervangende bussen van DB met Wi-Fi, USB-poorten en bagagerekken in het regionale verkeer. DB is ook van plan om tijdens de eigenlijke renovatie in de tweede helft van het jaar te bufferen voor onvoorziene gebeurtenissen.

Momenteel bereidt DB omleidingsroutes voor voor extra verkeer tijdens de renovatie, waarbij het project naar verwachting op 15 juli zal beginnen. De Riedbahn is met meer dan 300 treinen per dag zwaar belast. Om de kwaliteit en punctualiteit van het treinverkeer te verbeteren, zal DB sporen, wissels, bovenleidingen en signaleringstechnologie vernieuwen en geluidsschermen bouwen. Bovendien krijgen de stations moderne voorzieningen voor barrièrevrije toegang. De route zal naar verwachting op 14 december weer in gebruik worden genomen, aldus DB.

Een grote revisie

De uitgebreide revisie van de Riedbahn beslaat ongeveer 70 kilometer, inclusief het vervangen van 120 kilometer spoor, 150 wissels en 140 kilometer bovenleiding. De volledige besturings- en veiligheidstechniek wordt gemoderniseerd en alle 20 stations worden gerenoveerd. Deze uitgebreide upgrade, die in een record van vijf maanden is voltooid, belooft stiptere treinen en verbeterde faciliteiten. Daarnaast zal meer dan 15 kilometer aan geluidsschermen de overlast voor omwonenden beperken. Dit is in lijn met DB’s Strong Rail-strategie, met als doel de capaciteit voor passagiersvervoer te verdubbelen en het marktaandeel voor goederenvervoer per spoor uit te breiden. De renovatie van het traject van Frankfurt/Main naar Mannheim is een fundamentele stap in het bereiken van deze doelen.

DB heeft het Riedbahn-project uitgebreid en de kosten bijgewerkt tot ongeveer 1,3 miljard euro. Dit omvat de overstap naar elektronische technologie, het verbeteren van stations en het garanderen van efficiënte vervangende diensten. Om marktveranderingen op te vangen heeft DB een risicobuffer ingebouwd. Het grootste deel van de financiering, 1,1 miljard euro, komt uit de federale begroting. Door projecten te consolideren en risico’s zorgvuldig te beheren, blijft DB op schema met zijn financieringsaanvraag van 45 miljard euro tot 2027, ingediend bij het Federale Ministerie voor Digitaal en Transport (BMDV).

De Riedbahn is DB’s proefproject voor de renovatie van 40 spoortrajecten in Duitsland tegen 2030. Dit project van 45 miljard euro heeft als doel om het treinverkeer constant punctueler te maken en de voorwaarden te scheppen om de doelstellingen van het vervoersbeleid voor passagiers- en goederenvervoer te bereiken.

Verder lezen:

Het conferentieprogramma van de 15e editie van RailTech Europe, die plaatsvindt op 6 en 7 maart 2024, omvat een reeks discussies over innovaties, diensten en producten die een grote impact hebben op de toekomstige spoorweginfrastructuur. U kunt hier meer te weten komen over het conferentieprogramma en u hier registreren.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com