FR NL
RailTech Europe

Dit zijn de genomineerden van de RailTech Innovation Awards 2024

Met groot genoegen maakt RailTech de 9 genomineerde bedrijven bekend van de RailTech Innovation Awards 2024 in de categorieën Digitalisering, Technologie & Ontwerp en Infrastructuur. Tijdens RailTech Europe op 6 maart in Utrecht worden de drie winnaars en de publieksprijs uitgereikt.

Voor elke categorie zijn drie innovaties genomineerd voor de Award. Tijdens RailTech Europe op 6 maart vindt om 16.00 uur de Innovation Awards ceremonie plaats in het cateringgedeelte, waar de winnaars bekend worden gemaakt. Een jury bestaande uit Enno Wiebe, technisch directeur CER, Juliette van Driel, productmanager Wayside Train Monitoring Systems en Real-time asset monitoring bij ProRail, en de RailTech redactie hebben de shortlist voor de Innovations Awards samengesteld.

Er is een extra Audience Choice Award, dus stem hier op je favoriete innovatie!

Digitalisering

In de categorie Digitalisering zijn de bedrijven CFL multimodal, Siemens Mobility en Cylus genomineerd.

De CFL Lock-e oplossing verbetert de controle van het laden van opleggers op het spoor door geavanceerde lichtmodules te koppelen die zichtbaar zijn voor de operator, en IoT-apparaten voor gegevensregistratie en communicatie. Het is ontwikkeld door CFL Multimodal, de Freight-entiteit van de in Luxemburg gevestigde CFL-groep. Als onderdeel van het ontwerp heeft het systeem speciale innovatieve kenmerken voor de gebruiker van het treinstel: energiebeheer en -oogst, robuuste en specifiek geplaatste componenten, eenvoudige installatie voor in-operation uitvoering en een laag effect op het globale onderhoud van het treinstel. Als onderdeel van energiebeheer bevat het systeem mogelijkheden om verlichting uit te schakelen wanneer de trein vertrekt of om de intensiteit aan te passen aan de helderheid van de dag. Deze aanpassing is cruciaal gebleken bij de kraanafstandsbediening die onlangs is geïnstalleerd in Bettembourg-Dudelange. Er is een unieke “omgekeerde geofencing” functie ontwikkeld om terminals in staat te stellen hun eigen activiteiten te optimaliseren met behulp van CFL Lock-e gegevens. De sterke punten van het systeem zijn het ondersteunen van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de controle door onmiddellijke informatie te verstrekken zonder handmatige interventie en het delen van informatie tussen de verschillende belanghebbenden in de treinketen.

Het door Siemens Mobility ontwikkelde Controlguide TrackOps Depot is een mobiele depotoplossing die is geïntegreerd in het Controlguide Iltis N besturingssysteem, waarmee rangeerrijwegen en -wissels kunnen worden bestuurd om kleine, niet veiligheidskritische onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Het maakt de coöperatieve implementatie van rangeerprocessen mogelijk, biedt een overzicht van de werkzaamheden en stroomlijnt de communicatieprocedures. De oplossing biedt autonomie aan het personeel ter plaatse en vereenvoudigt/vermindert de communicatie naar het operationeel controlecentrum.

Cylus biedt een cyberbeveiligingsoplossing die risico’s beperkt en zorgt voor compliance te midden van toenemende cyberbedreigingen. Het CylusOne cyberbeveiligingsplatform is volledig niet-intrusief en leverancier-agnostisch en stelt spoorwegexploitanten in staat om cyberbeveiligingsrisico’s in hun netwerken actief te bewaken en te beperken. CylusOne biedt uitgebreide zichtbaarheid, kwetsbaarheid en risicobeheer, evenals detectie van bedreigingen en reactiemogelijkheden voor verschillende operationele spoorwegnetwerken. Cylus pionierde met CylusOne als de eerste cyberbeveiligingsoplossing exclusief gemaakt voor spoorwegexploitanten om infrastructuur en rollend materieel systemen te beveiligen.

Technologie & Ontwerp

In de categorie Technologie & Ontwerp zijn de bedrijven MEMSYS, Knick Elektronische Messgeräte en Infrabel genomineerd.

MEMSYS, een start-up gevestigd in Delft, Nederland, ontwikkelt het sensorsysteem LinQ aan boord, dat real-time inzicht geeft in de technische staat van treinwagons en vlootbeheerders helpt om efficiënter te zijn in asset management en onderhoudsplanning. Het systeem bestaat uit hardware en software die van de grond af aan is opgebouwd met behulp van de meest recente technologieën. Het combineert twee sleuteltechnologieën uit recent geavanceerd academisch onderzoek: 1) een kinetisch energie-oogstsysteem om de draadloze sensoren op goederenwagons van stroom te voorzien zonder zich zorgen te hoeven maken over het vervangen van batterijen en 2) algoritmen voor machinaal leren om complexe trillingspatronen automatisch te analyseren en er bruikbare inzichten uit te halen. De belangrijkste toepassing is de geautomatiseerde detectie van wieldefecten, in het bijzonder vlakke plekken, in een vroeg stadium, waardoor een wagenparkbeheerder ruim de tijd heeft om onderhoud van tevoren te plannen om ongeplande stilstand te voorkomen. Het afgelopen jaar heeft de start-up een eerste prototype ontwikkeld en momenteel testen ze 10 units met een partner in Duitsland. In de loop van dit jaar starten er pilots in Nederland bij meerdere spoorwegpartijen.

De innovatieve snelheidsignaal-doubler P16800 ontwikkeld door Knick Elektronische Messgeräte bespaart sensoren, hercertificering, moeite en kosten. In rollend materieel neemt het aantal systemen toe dat afhankelijk is van nauwkeurige snelheidsinformatie. Vaak moeten treinbesturingssystemen of passagiersinformatiesystemen achteraf worden aangepast. De installatie van meervoudige snelheidssignalen vereiste tot nu toe echter de installatie van extra snelheidssensoren, waarvoor vaak geen ruimte is op de treinassen. De functioneel veilige snelheidsverdubbelaar P16800 lost dit probleem op. P16800 haalt de signalen uit de bestaande meetcircuits en stuurt ze in identieke vorm, elektrisch geïsoleerd en veilig ontkoppeld, door naar andere regelsystemen. De P16800 is voorbestemd voor veiligheidsrelevante controlesystemen voor de wielslipbeveiliging, het remsysteem, de tractie, de deuren, het bestuurdersassistentiesysteem, de zwarte doos, het computerondersteunde bedieningssysteem in het openbaar vervoer en het passagiersinformatiesysteem.

Infrabel ontwikkelde het spoorwegveiligheidssysteem bekend als het Mobile Balise System (MBS) in een samenwerking met Alstom, ZÖLLNER Signal. De eerste reeks MBS-toestellen zal vanaf april 2024 op het terrein geleverd worden. Het is ook de bedoeling dat de technologie eind 2025 universeel toepasbaar is op alle soorten treinen en niet alleen werkt voor alle soorten ETCS, maar ook voor het Belgische nationale TBL1+ systeem. Het MBS functioneert als een mobiel apparaat dat in de sporen wordt ingebouwd en dient als een beschermend schild voor zones waar wordt gewerkt. De unieke eigenschap van het systeem is dat het een noodstop activeert wanneer een trein over het spoor rijdt, een ontwikkeling die de veiligheidsnormen bij spoorwegactiviteiten zal verhogen. De MBS-bakens kunnen ook op afstand worden bediend via radioverbindingen, voor activering en deactivering. De plaatsing van deze bakens op een afstand van het werkgebied is afgestemd op de remweg van treinen. Bovendien wordt het baken geplaatst via een uniek click & go-systeem, dat voorkomt dat het baken tussen de rails moet worden geschroefd, en dat werd ontworpen en getest door de ingenieurs van Infrabel.

Infrastructuur

In de categorie Infrastructuur zijn de bedrijven Sercel, KONUX en Rhomberg Sersa / Vossloh genomineerd.

De geotechnische oplossing die Sercel heeft ontwikkeld, is gericht op het detecteren van en anticiperen op de aanwezigheid van sinkholes onder spoorwegen. Hun innovatieve seismische bewakingsmethode maakt gebruik van het glasvezelnetwerk voor telecom dat langs het spoor ligt en dat met Distributed Acoustic Sensing kan worden gebruikt als seismische sensor. In combinatie met een innovatieve geofysische methode maakt de oplossing gebruik van de oppervlaktegolven die door treinen worden gegenereerd en worden opgenomen op een seismisch sensornetwerk om een beeld te maken van het nabije oppervlak. Het maakt een bijna-realtime permanente en continue meting van seismische attributen mogelijk, zoals de S-golfsnelheid van het nabije oppervlak, die direct gerelateerd is aan de consolidatie of liquefactie van de bodem.

Het door KONUX ontwikkelde Switch Predictive Maintenance System heeft als doel de manier waarop spoorwegmaatschappijen werken te transformeren met behulp van data en AI. KONUX Switch is een end-to-end voorspellend onderhoudssysteem voor spoorwissels. Het maakt gebruik van IIoT-apparaten en kunstmatige intelligentie om de netwerkcapaciteit te verbeteren, de levensduur van activa te verlengen en de kosten te verlagen. Het bewaakt en analyseert continu de gezondheid van belangrijke wisselcomponenten zoals de spoorbedding, de kikker en de wisselsteller en geeft bruikbare aanbevelingen. Continue bewaking zorgt voor meer statistische significantie en trenddetectie met ongeveer 100 metingen per dag/switch. AI-algoritmen verbeteren voortdurend de nauwkeurigheid van diagnoses en voorspellingen met een git rate van gemiddeld 90%. Het is een autonoom, duurzaam systeem – de hardware is in 10 minuten geïnstalleerd, heeft vrijwel geen onderhoud nodig en de batterij gaat meer dan 2 jaar mee.

MR.pro, de innovatieve cloud voor spoorweginfrastructuur, is ontwikkeld door Rhomberg Sersa en Vossloh. Nauwkeurige documentatie van de conditie van spoorsystemen is zeer tijdrovend en zeer gefragmenteerd uit verschillende bronnen. Tegenwoordig worden gegevens vaak digitaal verzameld door verschillende mensen en systemen, maar niet op een gestructureerde manier samengevat. De innovatieve cloudversie van MR.pro gaat nu een stap verder. Het webgebaseerde programma maakt het eenvoudig om toegang te krijgen tot infrastructuurgegevens op verschillende platforms, ongeacht tijd en locatie, en om in realtime wijzigingen aan te brengen in de database. Het innovatieve softwareframework maakt het dus eenvoudiger voor spoorweginfrastructuurbeheerders om de conditie vast te leggen en te analyseren in overeenstemming met de voorschriften. Vervolgens kan onderhoud worden gepland en indien nodig direct worden gestart. Een ander hoogtepunt is de geïntegreerde kaartweergave, ook beschikbaar in een mobiele app, waarin zwakke punten of onderhoudsvereisten in het netwerk visueel en eenvoudig worden weergegeven met behulp van een foutclassificatiesysteem. Infrastructuurbeheerders kunnen zo direct de resterende gebruiksduur en de toestand van de stof zien. In deze context biedt MR.pro de nodige aanbevelingen voor onderhoud op basis van een geïntegreerd expertsysteem.

Doe mee aan de prijsuitreiking

De jury kiest de winnaars op basis van de volgende criteria:

  • Het product of de dienst moet nieuw en innovatief zijn
  • Het moet een relevant probleem of uitdaging oplossen
  • Het moet toepasbaar zijn en een verbetering betekenen voor de spoorwegindustrie

Doe mee met RailTech Europe en de Award Ceremony op 6 maart om 16:00 uur in Utrecht, een evenement met eten, drinken en veel netwerkmogelijkheden. Registreer hier gratis.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: RailTech

Bron: RailTech.com