FR NL

200 nieuwe Škoda trams voor Praag

Praag krijgt tot 200 hypermoderne Škoda ForCity Plus Praha 52T trams. Het openbaar vervoerbedrijf van Praag (DPP) heeft een achtjarig contract gesloten met Škoda Group voor in eerste instantie 40 trams, met een optie voor nog eens 160 trams. Met een waarde van bijna 16,602 miljard CZK (ongeveer 673 miljoen euro) is dit contract een van de grootste investeringen in de tramgeschiedenis van DPP. De eerste 20 trams worden verwacht in december 2025, een jaar later gevolgd door nog eens 20 trams.

De Škoda ForCity Plus Praha 52T is een vijfdelige tram met lage vloer voor eenrichtingsverkeer en is ontworpen voor optimaal passagierscomfort. Deze 32 meter lange tram heeft een gestroomlijnd ontwerp van het team van Škoda Group onder leiding van Tomáš Chludil en biedt een volledig toegankelijk passagierscompartiment zonder enige trede, ook boven de draaistellen. Hij is voorzien van groene airconditioning, een antibotsingssysteem, automatische passagierstelling, energiezuinige LED-verlichting en 70 beklede stoelen, waardoor de capaciteit met bijna 16 procent toeneemt ten opzichte van vorige modellen.

Om de unieke uitdagingen van Praag aan te pakken, bevat het ontwerp van de tram een multi-link structuur met scharnierende draaistellen, die ervoor zorgen dat de tram aangepast kan worden aan verschillende spoorprofielen. Dit ontwerp is bedoeld om het comfort van de passagiers te verbeteren en bij te dragen aan een langere levensduur, waardoor mogelijk tot 50% meer kilometers op wielen kunnen worden afgelegd dan met de vorige 15T trams. De Škoda ForCity Plus Praha 52T is ook uitgerust met geavanceerde veiligheidsvoorzieningen, waaronder een antibotsingssysteem en duurzame remtechnologie. De onderdelen van de tram zijn afkomstig van Škoda’s succesvolle projecten, waarbij via onderaanneming is samengewerkt met verschillende Tsjechische bedrijven. Technische parameters zijn onder andere een lengte van 31,99 meter, een breedte van 2,5 meter, een totale voertuigcapaciteit van 243 bij 5 personen per vierkante meter en een ontwerpsnelheid van 80 kilometer per uur.

“Hoewel Praag en DPP in de afgelopen twintig jaar nieuwe trams van het type 14T en 15T hebben gekocht, dienden deze om de vloot te vernieuwen ter vervanging van onrendabele trams met een hoge vloer, maar niet om het aantal beschikbare voertuigen te vergroten. In een tijd waarin er nauwelijks nieuwe lijnen werden gebouwd in Praag, had dit genoeg kunnen zijn. Maar we hebben in Praag een tramhausse op gang gebracht. We bouwen nieuwe lijnen, vorig jaar openden we drie lijnen met een totale lengte van vijf kilometer, en we bereiden er nog meer voor. Dit jaar beginnen we bijvoorbeeld met de bouw op het Wenceslasplein. Alleen al voor de nieuwe lijnen, die we in de periode 2024-2027 willen bouwen, zijn 45 nieuwe trams nodig”, zegt Zdeněk Hřib, 1e locoburgemeester van de hoofdstad Praag voor Transport en voorzitter van de Raad van Toezicht van DPP.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com