FR NL
Stadler Giruno high-speed train

Nog vijf Stadler-treinen voor SBB

De Schweizerische Bundesbahnen (SBB) hebben vijf extra Giruno hogesnelheidstreinen besteld bij Stadler om de internationale diensten te verbeteren, met name naar Italië.

Net als de eerste serie van 29 Giruno-treinen zullen deze treinen volledig worden gefabriceerd in de productievestiging van Stadler in Bussnang, Zwitserland. De Giruno, ook bekend als Stadler’s SMILE, is Europa’s eerste hogesnelheidstrein die is ontworpen en gebouwd om volledig barrièrevrij te zijn, in overeenstemming met de Disability Discrimination Act, meldt Stadler.

De vraag naar treinreizen tussen Zwitserland en Italië is de laatste tijd voortdurend gestegen. Deze positieve trend heeft geleid tot samenwerking tussen SBB en haar partners, Trenitalia, om het internationale aanbod verder te verrijken en uit te breiden, met name langs de Gotthard-lijn.

In lijn met haar uitbreidingsplannen heeft SBB Stadler gecontracteerd om vijf extra Giruno-treinen te produceren voor het einde van 2025. Deze aanwinsten vallen onder de optierechten die SBB in de Giruno-aanbesteding had vastgelegd. De eerste reeks van 29 Giruno-treinen werd besteld in 2014 en met succes geleverd in 2021. Momenteel rijden deze treinen tussen Bazel/Zürich en Lugano/Milaan, en verder naar Genua, Bologna en Venetië. In 2022 werden nog eens zeven Giruno-treinen in dienst genomen. De leveringen zullen naar verwachting dit jaar beginnen en de diensten zullen vanaf 2026 Zwitserland en Duitsland verbinden via Bazel.

De Giruno

De Giruno, de SMILE hogesnelheidstrein van Stadler, heeft een ontwerp van elf elektrische meervoudige systemen, een lengte van 202 meter en een topsnelheid van 250 kilometer per uur. De dubbele tractie biedt plaats aan een indrukwekkende 810 zitplaatsen.

Opmerkelijke kenmerken van de Giruno zijn onder andere een innovatieve lagevloeringang die geschikt is voor verschillende perronhoogten in vier landen, en een voorbeeldige naleving van de normen voor gelijkheid voor gehandicapten. Bovendien profiteren de passagiers van voorzieningen zoals een robuuste mobiele telefoonontvangst, Wi-Fi-connectiviteit, individuele stopcontacten bij elke zitplaats, ruime bagageopslag en moderne LED-verlichting.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com