“New Dawn” stoom voor Brits vrachtvervoer

9F standard class steam locomotive

Steamology, een startend bedrijf voor groene technologie in het zuiden van Engeland, draait de tandwielen van de tijd terug. Het bedrijf staat op het punt geschiedenis te schrijven door gebruik te maken van de historische krachtbron stoom. Maar op een geheel futuristische manier, het is stoom, Groot-Brittannië, maar niet zoals wij het kennen.

We dachten altijd dat stoom geurloos, kleurloos en onzichtbaar was. Techniekpionier Steamology heeft echter zijn eerste commerciële contract binnengehaald om de eliminatie van alle emissies van goederentreinen te ondersteunen met de evaluatie van … groene stoom.

Emissievrij goederentransport

Het staat op stapel in hun hoofdkwartier in West Dean, Hampshire. De experts van Steamology hebben een contract gekregen om samen te werken met enkele van de grootste namen in de spoorwegindustrie. Ze gaan aan de slag met de multinationale ingenieurs- en duurzaamheidsreuzen Arup en de treinleasemaatschappij Eversholt Rail. Freightliner voegt misschien ook een beetje hulp toe.

“Elektrificatie en het gebruik van elektrische goederenlocomotieven voor zware transporten is de meest energie-efficiënte manier om goederen over land te vervoeren,” aldus een gezamenlijke verklaring van de nieuwe zakenpartners. “Grote delen van het nationale spoorwegnet zijn echter nog niet geëlektrificeerd. Dit project zal een aanvullende manier bieden voor emissievrij goederentransport per spoor.” Ze zouden dat kunnen bereiken met een middel dat James Watt en George Stevenson al kenden: stoomtractie.

Een conventionele Class 60 ombouwen

Steamology heeft een gepatenteerde nieuwe technologie ontwikkeld om stoom onder hoge druk te genereren zonder koolstofuitstoot. In plaats van de eeuwenoude traditionele manier om water te koken met een kolenvuur, werken ze aan een systeem dat waterstof in zuurstof verbrandt in kleine modulaire stoomgeneratoren.

Class 60 locomotive
Een voorbeeld van de Class 60 locomotief die de basis zal vormen van het Steamology “New Dawn” project. Deze Class 60 locomotief, met de naam ‘Thomas Barnardo’, heeft een taak die in vroeger jaren zou zijn toegewezen aan een 9F locomotief. Hier wordt een lading kalksteen aangevoerd voor de aanleg van HS2. Afbeelding: © Jamie Squibbs/DCRail.
.

Volgens het samenwerkingsverband kan deze koolstofvrije “groene” stoom op megawattschaal worden gemaakt. Het New Dawn project zal deze innovatie toepassen op het spoor door een conventionele Class 60 locomotief met dieselbrandstof om te bouwen. De locomotief wordt omgebouwd tot een prototype met vol vermogen. Steamologoy zegt dat dit een terugkeer naar stoom zal inluiden na een onderbreking van meer dan 60 jaar.

Een gloednieuwe stoomlocomotief

Het is niet helemaal een pauze van zestig jaar. Conventionele stoom werd inderdaad vrij snel uitgefaseerd in het midden van de jaren 1960. Er werden echter honderden locomotieven van de schroothoop gered. Veel van deze locomotieven rijden nu op het unieke Britse historische spoor en op charterritten voor passagiers. Dergelijke ritten leveren toptarieven op en halen de krantenkoppen. Een goed voorbeeld hiervan waren de recente veiligheidsproblemen met de dagelijkse “Jacobite” excursie in Schotland, ook wel bekend als de Harry Potter trein omdat deze in de gelijknamige films voorkomt.

Het New Dawn project is zo genoemd als een knipoog naar het Britse erfgoed van stoomlocomotieven. De allerlaatste stoomlocomotief die voor het nationale netwerk werd gebouwd, heette “Evening Star”. Hij werd gebouwd in Swindon Locomotive Works in het westen van Engeland, nu een populair museum. Het is absurd dat de locomotief slechts vijf jaar dienst heeft gedaan voordat hij voortijdig met pensioen ging. Recentelijk is er een gloednieuwe stoomlocomotief gebouwd door privé-investeerders en de “Tornado” is een zeer populaire locomotief voor excursies.

Geavanceerde technologie aan de kook

Het voorstel van Steamology is niet zo glamoureus. Hun ombouw zal de dieselmotor vervangen door 20 stoomgeneratoren, vier stoomturbines en 140 kg gasopslag, waardoor een emissieloze “stoomlocomotief” van 2 MW ontstaat. De conversie moet in 2025 in het VK beginnen. Als dit een succes wordt, zouden fabrikanten van locomotieven deze technologie kunnen toepassen als een aanpassing op bestaande locomotieven of het kunnen integreren in nieuw gebouwde producten.

Evening Star
Evening Star was de laatste stoomlocomotief die werd gebouwd voor de genationaliseerde Britse Spoorwegen. Hij wordt nu bewaard als onderdeel van de nationale collectie in York. Afbeelding: Wikimedia Commons. © Tony Hisgett uit Birmingham.
.

“Arup zet zich in voor koolstofvrij spoorvervoer”, zegt Andrew Went, Arup UKIMEA Rail Business en Global High Speed Rail Leader. “De toepassing van deze baanbrekende technologie zal aantonen dat er een betere weg voorwaarts is voor vrachtvervoer over zware afstanden. [Dat wordt beschouwd als de meest uitdagende spoorwegmodaliteit om koolstofvrij te maken.”

De levensvatbaarheid van het hermotoriseren van zware transportmiddelen

Projectpartner Freightliner levert ook operationele input en ervaring. “We ondersteunen innovatieve R&D-oplossingen die de grenzen van het spoor helpen verleggen als kerncomponent van een duurzame infrastructuur”, zegt Tim Shoveller, CEO van Freightliner. “Het is geweldig om de evolutie van de efficiënte turbinetechnologie te zien en de toepassing ervan in de ondersteuning van de ontwikkeling van duurzamere energiebronnen voor het toekomstige spoor.”

Eversholt Rail heeft de afgelopen dertig jaar geïnvesteerd in veel innovaties en technologische upgrades voor railvoertuigen. Hun betrokkenheid is een bonus voor Steamology. “Zero emissie stoom-, warmte- en krachtoplossingen zijn operationeel op ware grootte en op volle schaal,” zegt Matt Candy, die het bedrijf leidt. “Project New Dawn zal de levensvatbaarheid aantonen van het hermotoriseren van zware transportmiddelen met dieselmotoren. Dit levert een volledige levensduur op en voldoet aan de net zero en ESG [Environmental, Social, and Governance] doelstellingen.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in onze zusterpublicatie RailFreight.com.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com