Tienerkicks: VK wil jongere machinisten

Droom je ervan machinist te worden? Droom niet meer. Als je nu achttien bent, kun je al voor je twintigste in de cabine zitten. Dat is de belofte van een nieuw initiatief van de Britse regering. Duizenden banen en stageplaatsen komen al in december beschikbaar. Vakkundige functies, waardevolle ervaring en carrièremogelijkheden op de lange termijn zouden ertoe kunnen leiden dat machinisten die jonger zijn dan het rollend materieel nog voor Kerstmis de leiding hebben over treinen van de hoofdlijnen.
De regering in Londen heeft voorgesteld om de minimumleeftijd voor machinisten te verlagen naar 18 jaar. Ze willen meer jonge mensen aanmoedigen om in de cabine te springen, ter compensatie van oudere machinisten die met pensioen gaan. Jongeren zullen drie jaar eerder als treinbestuurder aan de slag kunnen en de verandering zal dit jaar plaatsvinden. De politici zeggen dat het zal helpen om het land in beweging te houden en de economische groei te stimuleren. De oude treuzelaars in de cabines zeggen verrassend genoeg “spring aan boord, kinderen”.
Blazers voor ketelpakken
Net toen je dacht dat elke jongere machinist wilde worden, blijkt dat niet zo te zijn. De gemiddelde leeftijd van een Britse machinist is 48 jaar. Bovendien zal ongeveer dertig procent van deze “nauwelijks uit het schooluniform gekomen” vijftigers en zestigers tegen 2029 met pensioen gaan. Degenen onder ons die hopen dat er een einde komt aan de aankondigingen dat hun trein is geannuleerd vanwege personeelstekort, kunnen beter nog eens nadenken.
Gelukkig komt de altijd vindingrijke Britse regering te hulp. Zij hebben een plan. Ze zijn van plan om al die dromen uit hun kindertijd te verwezenlijken door het voor kinderen mogelijk te maken om treinmachinist te worden. Nou ja, niet helemaal, maar ze zijn wel van plan om degenen die nog in hun schooluniform passen, hun blazers met schoolinsigne te laten inruilen voor nieuwe met het logo van Great British Railways.
Pre-empt nationalisatieprogramma
“We nemen doortastende maatregelen om de treindiensten te verbeteren en duizenden banen vrij te maken,” zei transportsecretaris Heidi Alexander. “We zijn vastbesloten om de economie in beweging te krijgen en een groot deel daarvan is om jonge mensen aan het werk te krijgen, zodat ze op het spoor komen van een bekwame en bevredigende carrière, die de groei in het hele land zal stimuleren en zal helpen bij het realiseren van ons Plan for Change.”

De regering zegt dat de maatregel deel uitmaakt van een poging om de spoorwegen in de toekomst te beschermen tegen vertragingen en annuleringen als gevolg van een tekort aan machinisten. Het loopt ook vooruit op het grootste deel van het nationalisatieprogramma, dat de infrastructuur en de passagierskant van de activiteiten weer in publieke handen wil brengen, onder de vlag van Great British Railways (waarvoor nog veel meer raadplegingen beschikbaar zijn).
Gradaties van verandering
“Om de economische groei te stimuleren door frequentere treindiensten te exploiteren, moet de industrie investeren om meer jonge mensen in staat te stellen een opleiding tot machinist te volgen,” zegt Mark Phillips, CEO van de onafhankelijke Rail Safety and Standards Board (RSSB), die het plan steunt. “Ons onderzoek heeft uitgewezen dat 18-jarigen in staat zijn om veilig machinist te worden en heeft mogelijkheden geïdentificeerd om de manier waarop de spoorwegindustrie de bekwaamheden van alle machinisten beheert, te verbeteren.”

Verschillende andere landen hebben al een lagere leeftijdsgrens ingevoerd, waaronder Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, en andere landen, waaronder Japan, overwegen een wetswijziging. Transport for London heeft in 2007 ook met succes haar treinbestuurdersstages opengesteld voor 18-jarigen om treinen te besturen op het ondergrondse netwerk.
Vakbond zegt creatief, persbericht … niet zo veel
De vakbond van machinisten heeft de stap verwelkomd, die volgt op een raadpleging vorig jaar, en maakt een goed punt dat twee jaar tussen school en de cabine een grote belemmering is voor de aanwerving. “ASLEF voert al jaren campagne voor het verlagen van de leeftijd waarop machinisten met hun opleiding kunnen beginnen,” zegt algemeen secretaris Mick Whelan. “Jonge mensen die machinist willen worden, verlaten school of universiteit op hun achttiende, krijgen een andere baan en wij als industrie lopen dat mis, omdat ze niet wachten tot ze twintig zijn om een carrière te vinden.”
De communicatie van de overheid vertegenwoordigt echter niet de beste creatieve jeugd. In het persbericht wordt het oude cliché van “volle kracht vooruit” gebruikt. Die methode is geen beleid meer sinds de grootouders van de voorgestelde rekruten de nieuwe leeftijd hadden bereikt. De foto bij het officiële persbericht is van een diesel hogesnelheidstrein, geïntroduceerd in het midden van de jaren zeventig en al grotendeels met pensioen. Misschien is de foto bedoeld om de gemiddelde leeftijd van de meeste huidige machinisten weer te geven.