FR NL

Spaanse vakbonden staken tegen afscheiding pendeltrein Catalunya van Renfe

De algemene bedrijfscommissies van Adif en Renfe hebben woensdag opgeroepen tot vijf dagen van 24-uurs landelijke stakingen in november en december. Ze protesteren tegen de overdracht van de controle over het lokale treinnetwerk Rodalies de Catalunya, waarbij een nieuw commercieel bedrijf wordt opgericht dat Renfe zal vervangen als exploitant van de dienst. Ze protesteren ook tegen het voornemen om de goederentak van Renfe te privatiseren.

De overdracht van de controle over Rodalies de Catalunya is overeengekomen tussen de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) en de pro-Catalaanse onafhankelijkheidspartij Republikeins Links van Catalonië (ERC). Beide partijen zijn al dagen in Brussel om de laatste hand te leggen aan een overeenkomst die Sánchez de nodige stemmen zou geven om beëdigd te worden als president van de regering, na een lange periode sinds de Spaanse algemene verkiezingen van 23 juli in een impasse eindigden.

Een van de eisen die de Catalaanse partij op tafel legde, is dat de controle over de pendeltrein wordt overgedragen van Renfe naar een nieuwe entiteit. De raad van bestuur zou voor gelijke delen bestaan uit de Spaanse staat en de Catalaanse Generalitat – met een beslissende stem voor de voorzitter, voorgedragen door de Generalitat, meldt de krant 20 Minutos. Strategische beslissingen moeten worden genomen met een gekwalificeerde meerderheid.

De algemeen secretaris van de treinbestuurdersvakbond Semaf, Diego Martín, heeft al laten weten dat de organisatie de overeenkomst tussen PSOE en ERC voor de overdracht van Rodalies aan de Catalaanse regering verwerpt en heeft vorige week in verklaringen aan Europa Press “mobilisaties en dreigende conflicten” aangekondigd. Ze bekritiseren dat er niets is uitgelegd aan de werknemers en dat ze geen idee hebben van de gevolgen. Nu hebben de vakbonden officieel een staking uitgeroepen voor 24 en 30 november en 1, 4 en 5 december. Het is niet uitgesloten dat de staking wordt uitgebreid naar andere data. De beslissing is unaniem genomen door de vakbondsorganisaties die vertegenwoordigd zijn in het comité – Semaf, CC OO, UGT, CGT, SCF en SF.

Zorgen over arbeidsomstandigheden

Woensdagochtend kwamen de algemene comités van Adif en de Renfe Groep bijeen om de situatie te analyseren die is ontstaan door de plannen van de regering om de Rodalies over te dragen aan de Generalitat de Catalunya, inclusief het personeel, de treinen, de infrastructuur, de verkeersleiding, de stations, de werkplaatsen en alles wat nodig is voor de exploitatie van de treinen en het onderhoud van de infrastructuur, en het voornemen om de goederentak van Renfe te privatiseren.

Er zijn ongeveer 3.800 werknemers van Renfe en Adif in Catalonië, meldt 20 Minutos. “We maken ons zorgen over de toekomst van de werknemers die bij deze eventuele overdracht betrokken zullen zijn en vooral over de voorwaarden. We hebben het over overheidsbedrijven met een belangrijke kwaliteit van werkgelegenheid”, zei Rafael García, van CC OO, in een interview op de zender RTVE.

In een verklaring van de SF – Sindicato Ferroviario – zegt de vakbond dat “de werknemers van Renfe en Adif niet bereid zijn om een agressie te accepteren zoals die welke ze van plan zijn uit te voeren op de openbare spoorwegbedrijven, en dit gevoel is voelbaar op alle werkplekken”. Adif en Renfe hebben bij het schrijven van dit artikel nog geen officiële reactie gegeven.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com