FR NL
Aventra electric multiple unit at Alstom factory in Derby

Geen kerstvreugde in Derby nu Alstom UK banenverlies onvermijdelijk lijkt

Insiders bij Alstom in Derby vreesden al het ergste toen het banenverlies op het Europese vasteland werd aangekondigd. In de aanloop naar de aankondiging van deze week werd al gezinspeeld op de administratieve bezuinigingen. Desalniettemin was men geschokt door de omvang van het banenverlies in de fabriek in Litchurch Lane. Het adres is beroemd in de spoorweggemeenschap en synoniem met productie in de sector. De fabriek heeft echter een enorm gat in de orderportefeuille, waardoor meer dan 1.300 banen op de tocht staan.

Onzekerheid over de ontwikkelingsplannen voor de spoorwegen heeft bijgedragen aan een dunne orderportefeuille voor Alstom in Derby, de grootste spoorwegassemblagefabriek in Groot-Brittannië waar de productie begon in 1840. Koppel die onzekerheid aan de annulering van het noordelijke deel van het enorme HS2 hogesnelheidslijnproject en de vooruitzichten voor Alstom en andere fabrikanten zien er niet optimistisch uit. De fabriek in Derby zal, op basis van de huidige orders, begin volgend jaar grotendeels stil komen te liggen. Na maandenlang overleg met de regering moeten ze nu plannen maken om de productie van rollend materieel in de stad te beëindigen. Het bedrijf is daarom in overleg getreden over een grootschalig banenverlies in Litchurch Lane, dat samenvalt met het einde van lopende projecten.

Het is de tweede klap voor Derby nadat Rolls Royce al aangaf dat er mogelijk banen verloren gaan in de stad. Het is ook onwelkom nieuws voor de stad die het hoofdkwartier moet worden van het geplande nieuwe infrastructuur- en managementbureau Great British Railways.

Parlementaire reactie is boos

Met de huidige orderportefeuille zullen er geen nieuwe treinen van de assemblagelijn van Alstom Litchurch Lane rollen totdat het werk aan de treinen voor HS2 begint. Dat contract begint in 2026, maar nu het hogesnelheidslijnproject is ingekrompen, is er minder behoefte aan de nieuwe lijn en de bijbehorende vloot. Britse orders zijn uitgebleven en met meer concurrentie voor overzeese projecten heeft het bedrijf bevestigd dat het vrijwel zeker is dat er banen zullen verdwijnen. Volgens mediaberichten staan 550 vaste banen en 780 tijdelijke banen op de tocht.

Dublin DART train at the platform in green livery
Alstom bouwde deze eenheden voor de Dublin DART diensten, onderdeel van Irish Railways (Afbeelding: Alstom )

Het nieuws volgde snel op een ontslagronde bij het bedrijf in Europa. “Ongelooflijk teleurgesteld dat Alstom niet in staat is geweest om de vereiste orders te krijgen om kiezers te beschermen tegen mogelijke ontslagen”, zei plaatselijk parlementslid Amanda Solloway, die snel heeft gereageerd. Ze zei dat haar collega’s in Westminster al een intergouvernementele werkgroep hebben opgezet om wekelijks met het bedrijf te vergaderen. Ze voegde eraan toe dat de staatssecretaris voor transport, Mark Harper, alle belanghebbenden in de sector heeft aangeschreven en zich heeft ingezet om Alstom te steunen bij het bieden op beschikbare contracten.

Focus op deze vitale industriële sector

Er is een lange geschiedenis van spoorwegproductie in de fabriek in Derby. De fabriek werd oorspronkelijk in de negentiende eeuw geopend door de Midland Railway en ging later op in de London Midland and Scottish Railway. De fabriek werd een centraal onderdeel van de genationaliseerde British Railways in 1948. Na de privatisering in de jaren negentig onderging de fabriek vele veranderingen, voordat het in 2021 onderdeel werd van Alstom, toen dat bedrijf de activa van Bombardier overnam.

In een verklaring aan de lokale media, die werd toegeschreven aan het Britse ministerie van Transport, stond dat er nauw zal worden samengewerkt met Alstom om te blijven voldoen aan de contractuele verplichtingen. Dat viel slecht bij de leider van de gemeenteraad in Derby, de heer Baggy Shanker, die veel geciteerd werd. “Ministers moeten zich echt inzetten en focussen op deze vitale industriële sector”, zei hij. “Tot nu toe ben ik teleurgesteld dat geen enkele minister bereid is geweest om met ons over deze zaak te praten.”

Voor Great British Railways zou de reden om zich in Derby te vestigen wel eens minder kunnen worden tegen de tijd dat het nieuwe agentschap wordt opgericht. Voor de professionals die al in de stad werken, is het nauwelijks feestelijk nieuws waarop iedereen in Litchurch Lane had kunnen hopen. De meeste technici in de fabriek zouden niets liever willen voor Kerstmis dan een nieuwe treinset. Het ziet ernaar uit dat hun gezamenlijke kous leeg zal zijn.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com