FR NL
Passengers waiting to board a train in Germany

DB ziet 28 procent stijging in regionaal vervoer sinds Deutschland-Ticket

Deutsche Bahn (DB) maakt bekend dat het aantal passagiers in regionale treinen sinds de invoering van het Deutschland-Ticket in mei 2023 met 28 procent is gestegen. Bijna tweederde van de passagiers op de lokale en regionale diensten van DB maakt nu gebruik van het Deutschland-Ticket, voornamelijk voor woon-werkverkeer.

De helft van de reizen met het Deutschland-Ticket is woon-werkverkeer. Daarnaast wordt het ticket steeds vaker gebruikt voor vakantiereizen en weekendjes weg. Gemiddeld reizen DB-reizigers ongeveer 20 procent verder met het Deutschland Ticket. Populaire routes voor passagiers die het Deutschland-Ticket van DB Regio gebruiken zijn verbindingen van Berlijn naar de Oostzee, van Stuttgart naar het Bodenmeer en van München naar de bergen.

Graphic/ ‘The 20 most popular “Deutschland-Ticket” routes,
Graphic/ ‘De 20 populairste “Deutschland-Ticket” routes, vertaald uit het Duits met Google Translate. (Bron: DB)

Evelyn Palla, DB-bestuurslid voor regionaal vervoer, beschreef het Deutschland-Ticket als een “game-changer” voor regionaal reizen. Ze verklaarde: “Het is ons populairste kaartje voor het openbaar vervoer – eenvoudig, flexibel en digitaal. Sinds het ticket een jaar geleden werd geïntroduceerd, reizen meer reizigers met ons. Het is een ticket voor iedereen, een echt burgerticket. Steeds meer mensen maken gebruik van milieuvriendelijk openbaar vervoer, in lijn met onze bedrijfsstrategie Sterk Spoor.”

78 procent van de regionale tickets nu digitaal verkocht

De invoering van het Deutschland-Ticket heeft ook geleid tot een significante verschuiving in het koopgedrag van passagiers: 78 procent van alle kaartjes voor regionaal en lokaal vervoer wordt nu digitaal verkocht via bahn.de of de DB Navigator app – meer dan het dubbele van het percentage vóór de invoering van het Deutschland-Ticket.

Als reactie op deze digitale verschuiving verbetert DB de DB Navigator-app om reizigers in het openbaar vervoer beter van dienst te kunnen zijn. Vanaf mei krijgen passagiers toegang tot nieuwe functies, zoals regelmatige meldingen over vertrektijden en wijzigingen in hun gebruikelijke woon-werkroute (verbindingsalarm). De app zal ook een kaart integreren met informatie over haltes in de buurt. Andere functionaliteiten zullen geleidelijk worden toegevoegd.

Om nog meer mensen aan te moedigen om gebruik te maken van regionaal vervoer, biedt DB het Deutschland Ticket aan als jobticket. Honderden bedrijven en organisaties, waaronder grote DAX-bedrijven zoals Siemens en Porsche, zijn al klant. Bedrijven kunnen hun werknemers vanaf de eerste dag het Deutschland-Ticket als vervoersbewijs aanbieden. Dit initiatief sluit aan bij de Strong Rail-strategie van DB, die tot doel heeft het verkeer van de weg naar het spoor te verplaatsen en het klimaat actief te beschermen.

Allianz pro-Schiene reageert

Allianz pro-Schiene viert de eerste verjaardag van het Duitsland Ticket als een belangrijke zegen voor gebruikers van het openbaar vervoer. Managing director Dirk Flege prijst de rol van het ticket in het vereenvoudigen van bus- en treinreizen in het hele land: “Nooit eerder was het gebruik van bussen en treinen in het hele land zo eenvoudig als nu.” Ondanks lopende financieringsgeschillen benadrukt Flege de symbolische waarde van het ticket en noemt het “het grootste succes van het verkeersbeleid van de verkeerslichtencoalitie”.

Het ticket kost €49 en belichaamt toegankelijke mobiliteit, milieubehoud en individuele vrijheid, aldus Flege, die beweert: “Het staat voor betaalbare mobiliteit, klimaatbescherming en vrijheid. In het eerste jaar heeft het Duitsland Ticket al een opmerkelijke reductie van meer dan een miljoen ton aan transportgerelateerde CO2-uitstoot bereikt. Flege dringt echter aan op dringende actie om de vervoersdiensten op het platteland uit te breiden en de regelgeving voor ticketing te stroomlijnen, en stelt: “Noodzakelijke hervormingen moeten doortastend worden aangepakt om het enorme potentieel van het Duitse ticket volledig te benutten.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com