FR NL
Concourse of Gatwick Airport station

Station Gatwick Airport maakt vliegende start

Het Britse infrastructuuragentschap Network Rail heeft het grondig gerenoveerde station van Gatwick Airport toestemming gegeven om op te stijgen. Een groter en beter Gatwick Airport Station was beloofd door de make-over van een kwart miljard pond. De eerste consensus is dat het project resultaat heeft opgeleverd. Maanden van re-engineering zijn besteed aan de complete transformatie van het station dat de tweede luchthaven van Londen bedient en een van de drukste luchtterminals in Europa is.

Het station van Gatwick Airport bedient een breed klantenbestand van miljoenen forenzen en luchtreizigers. Het is het onderwerp geweest van een upgrade van een kwart miljard pond, beheerd door Network Rail, het Britse spoorinfrastructuuragentschap. Het nieuwe en verbeterde Gatwick Airport station opende officieel haar deuren op dinsdag (21 november) met veel fanfare.

Breder netwerk verbeterd door het nieuwe station

Als je meer dan 249 miljoen pond (291 miljoen euro) uitgeeft aan een tussenstation op de lijn Brighton-Londen, dan kun je er maar beter een goed station van maken. De eerste indruk is dat het station Gatwick Airport zijn belofte heeft waargemaakt. De herinnering aan het brutalisme uit de jaren zestig is verdwenen en er is een eenentwintigste-eeuwse functionaliteit gekomen, aangekleed als naadloze connectiviteit tussen trein en vliegtuig.

New escalators on platform 5 and 6 at Gatwick Airport station
Opgaan in de wereld. Nieuwe transferfaciliteiten voor passagiers op het station van Gatwick Airport

“We zijn er trots op dat we met onze partners hebben samengewerkt om een upgrade van het station te realiseren die reizen naar de luchthaven veel gemakkelijker maakt voor alle passagiers en mensen aanmoedigt om de auto te laten staan en met de trein te reizen”, zegt Lucy McAuliffe, Network Rail Sussex route directeur. “Dit project is niet alleen voor mensen die op weg zijn naar het vliegveld, het werk komt ten goede aan passagiers in de hele regio door ze snellere reizen en een betrouwbaardere dienstregeling te geven.”

Nieuwe belle op de Brighton lijn

Het station, een belangrijk knooppunt in de zuidelijke regio, heeft een substantiële transformatie ondergaan, met een gloednieuwe tweede hal en ingang naar de luchthaven. De uitbreiding, die de beschikbare ruimte verdubbelt, is bedoeld om het groeiende aantal passagiers dat elk jaar via Gatwick Airport passeert te kunnen verwerken. “Deze grotere, betere en heldere nieuwe stationshal zal de ervaring voor onze passagiers drastisch verbeteren”, zegt Jonathan Pollard, Chief Commercial Officer van London Gatwick Airport. “Het aantal passagiers dat per trein naar de luchthaven komt groeit gestaag en nu gebruikt meer dan veertig procent de trein. Deze fantastische nieuwe, volledig toegankelijke stationshal zal nog meer passagiers aanmoedigen om met duurzaam openbaar vervoer naar de luchthaven te komen.”

Aircraft overhead of the new Gatwick station
Hoogvlieger. Een vliegtuig boven het nieuwe Gatwick station op de London to Brighton Main Line

Passagiers op de Thameslink Bedford naar Brighton dienst van dinsdag 05.48 uur konden als eerste kennismaken met de verbeterde faciliteiten, waaronder de nieuwe hal en ingang. “De belangrijkste verbeteringen zijn de installatie van acht nieuwe roltrappen, vijf liften, vier trappen en verbrede perrons”, aldus Network Rail. “Forenzen op de Brighton Main Line plukken al de vruchten van het project, met spoorverbeteringen die bijdragen aan kortere reistijden tussen Brighton en Londen, sommige nu slechts een uur.” Het is ze misschien vergeven als ze vergeten op te merken dat, historisch gezien, die reistijd van één uur mogelijk was op de non-stop expreslijnen van de jaren 1950 – maar dan nog, er was geen Gatwick Airport stop in de dagen van de Brighton Belle, en Caravelles en Corsairs.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com