Tweede HS2 tunnelboormachine maakt weg vrij voor nieuwe spoorlijn onder Birmingham

HS2 werk gaat door. De bouw van het Britse hogesnelheidsspoorwegproject ligt nog steeds op schema, ondanks dat een deel van de route is geschrapt. Een ervaren team van 90 ingenieurs heeft met succes weer een kolossale tunnelboormachine in elkaar gezet. Deze TBM gaat het tweede deel van de Bromford Tunnel graven, die Birmingham en North Warwickshire met elkaar verbindt.

De 1600 ton zware machine, die volgend jaar klaar is voor gebruik, zal bijdragen aan de bouw van de 5,6 km lange tunnel. In een zorgvuldig georkestreerde en goed ingestudeerde operatie gebruikte het montageteam twee kranen van 600 ton om de enorme snijkop van 125 ton op zijn plaats te hijsen aan de voorkant van de 125 meter lange machine. Het proces vond plaats in de 12 meter diepe lanceerput op de lanceerlocatie van HS2’s Bromford Tunnel in North Warwickshire.

Bijna twee miljoen ton materiaal

Het is misschien een saai gezicht, met lange stukken van het HS2 hogesnelheidsspoorwegproject die zijn voorbehouden aan diepe uitgravingen en tunnels. Maar dat betekent allemaal een ander soort boren voor de HS2-ingenieurs, die ten zuiden van Birmingham al begonnen zijn met hun ondergrondse taken. Deze tweede tunnelboormachine, die binnenkort zijn officiële naam zal krijgen voor de lancering in de lente van 2024, volgt in de voetsporen van zijn voorganger, ‘Mary Ann’, die in augustus 2023 begon te boren vanaf het oostelijke portaal bij Water Orton. TBM Mary Ann heeft al meer dan 500 tunnelringen geplaatst in de eerste 0,6 mijl (1 km) van de 3,5 mijl lange tunnel die zich uitstrekt tussen North Warwickshire en Washwood Heath aan de rand van het centrum van Birmingham.

.

De tweede TBM, die naar verwachting medio 2025 klaar zal zijn, zal ongeveer 1,87 miljoen ton materiaal uitgraven. Dit materiaal zal worden verwerkt in de slurrybehandelingsinstallatie ter plekke, waarbij de herbruikbare delen naar de aangrenzende HS2-locaties bij Delta Junction worden geleid.

Veertigduizend tunnelsegmenten geleverd per spoor

Vrachtvervoer per spoor speelt een cruciale rol bij het faciliteren van de bouw. HS2 maakt gebruik van vrachtvervoer per spoor voor de levering van geprefabriceerde tunnelbekledingssegmenten en de afvoer van tunnelslib. “De eerste TBM ‘Mary Ann’ is goed op weg om de tunnel te bouwen die hogesnelheidstreinen naar het centrale Birmingham’s Curzon Street Stationzal brengen”, zegt Catherine Loveridge, HS2’s Senior Project Manager. “Het is fantastisch om te zien hoe de tweede TBM in elkaar gezet wordt en klaar is om te beginnen graven.”

Bij het Bromford Tunnel initiatief, geleid door HS2’s aannemer Balfour Beatty VINCI (BBV), zijn ongeveer 450 mensen betrokken. Een toegewijd tunnelbouwteam, inclusief leerlingen van BBV’s onderaannemer Tunnelcraft, zal de TBM 24 uur per dag bedienen, waarbij elke boring naar verwachting ongeveer 16 maanden zal duren. In die tijd zullen 41.594 betonnen segmenten worden gemaakt en geleverd vanuit de prefabfabriek van de hoofdaannemer in de buurt van Bristol. Het projectteam zegt dat 40% van het cement zal worden vervangen door GGBS (Ground Granulated Blast-furnace Slag), waardoor de koolstofvoetafdruk aanzienlijk wordt verminderd.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton