FR NL
Civia train at the station El Casar

Renfe overschrijdt één miljoen gratis treinpassen in vier maanden

Renfe heeft in de eerste vier maanden van 2023 het aantal gratis treinkaartjes voor lokale treinen en treinen over middellange afstand overschreden. Van het totale aantal uitgegeven kaarten komt 73,5 procent overeen met seizoenskaarten voor reizen op de verschillende lijnen van Cercanías, Rodalies de Catalunya en Ancho Métrico, en de rest met gratis kaarten voor Media Distanza.

Renfe heeft meer dan een miljoen gratis reiskaarten uitgegeven voor Cercanías, Rodalies en Media Distancia van 1 januari tot 30 april 2023. Dat blijkt uit de laatste statistieken die donderdag zijn gepubliceerd.

Naast de gratis passen voor reguliere passagiers, verkocht Renfe in die periode meer dan 14.500 tickets met 50 procent korting voor gebruik op hogesnelheidsdiensten over middellange afstand van Avant.

Inflatie bestrijden

Als onderdeel van het hulpplan om de stijgende energieprijzen te bestrijden, kondigde de Spaanse regering in oktober 2022 aan dat het gratis reizen met regionale treinen, dat sinds september van kracht is, gedurende heel 2023 van kracht zal blijven. Er werd een budget van 700 miljoen uitgetrokken voor Renfe.

De Spaanse regering heeft een beroep gedaan op de Europese fondsen van de “Volgende Generatie” (13 miljard euro). De uitvoerende macht verlengde deze voorzieningen vervolgens in 2023, met de uitbreiding naar door de staat gefinancierde intercitybussen en een korting van 50% op de prijs van bus- en metroabonnementen.

In feite betekende de gratis trein niet dat je een trein kon nemen zonder kaartje. Om de pas te kopen, hoewel deze gratis is, is een borg van 10 euro vereist voor Cercanías, Rodalies en lokale diensten, en 20 euro voor elke conventionele Media Distancia dienst. Bij betaling met een kaart wordt de borg automatisch terugbetaald, zodra aan het einde van de periode van vier maanden is vastgesteld dat aan de voorwaarde van 16 ritten in die vier maanden is voldaan.

Betere controle op pasgebruik

Om het juiste gebruik van deze gesubsidieerde abonnementen aan te moedigen, heeft Renfe een bewustmakingscampagne gelanceerd, waarin wordt benadrukt dat misbruik van abonnementen schadelijk is voor andere burgers die hun reizen willen maken.

Er zijn een aantal problemen met het reserveren van annuleringstijden. Dat betekent dat gebruikers die geen gebruik gaan maken van de stoel die met de abonnementen is gereserveerd, deze ten minste 60 minuten van tevoren moeten annuleren. Als ze ten minste drie keer de zitplaats niet hebben geannuleerd met de bovengenoemde vooraankondiging, verliezen ze het recht om nieuwe abonnementen te kopen gedurende de volgende 30 dagen.

Daarnaast zal Renfe steekproefsgewijs controles uitvoeren op haar Media Distancia en Avant diensten om het correcte gebruik van gesubsidieerde tickets te controleren. Als wordt vastgesteld dat de regels niet worden nageleefd, zullen de fraudebestrijdingsmaatregelen die voor deze diensten zijn ingesteld, worden toegepast.

Een succes?

Volgens de Spaanse overheid is het een echt succes. Maar de modal shift is een heel andere kwestie. De Franse krant Libération meldde afgelopen december dat een studie uitgevoerd door Esade – een van de toonaangevende business schools van het land – beweerde dat gratis reizen geen effect had gehad op het wegverkeer in Madrid.

Dezelfde studie adviseerde om niet zozeer in te zetten op gratis reizen of een vermindering van het aantal ritten, maar eerder te investeren in “een betere toegang tot en een frequenter gebruik van het openbaar vervoer”, evenals in “de invoering van tolheffingen waarbij de prijs wordt gebaseerd op het gewicht van de voertuigen, om mensen aan te moedigen afstand te doen van hun privévoertuigen”.

Vergelijkbare onderwerpen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , ,

Auteur: Frédéric de Kemmeter

Bron: RailTech.com