FR NL

Schotse chauffeur overleeft in verbazingwekkende ontsnapping

Een verlaat kerstcadeau voor een Schotse machinist – hoewel hij daar op dat moment misschien anders over dacht. Op 27 december vorig jaar reed een trein met hoge snelheid tegen een boomstam (de trein, niet de boom). Snel denken en stalen zenuwen redden zowel de machinist als zijn trein in wat een catastrofaal ongeluk had kunnen worden. Botsing met boom? De Rail Accident Investigation Branch onderzoekt de zaak.

De laatste storm van 2023 had in meerdere opzichten definitief kunnen zijn. Dankzij het snelle denken van de machinist op een trein naar Glasgow werd een ramp afgewend. Hoge winden van de storm Gerrit hadden een boom omver geblazen, vlak voordat de Aberdeen naar Glasgow express er met meer dan 130 km per uur frontaal tegenaan botste. Verbazingwekkend genoeg ontsnapte de machinist met lichte verwondingen, terwijl hij de trein tot een noodstop bracht. Er raakten geen passagiers gewond.

Regelrecht wereldsnelheidsrecord

Over de invloed van klimaatverandering en stormsystemen is op deze pagina’s al uitvoerig gediscussieerd. Maar deze waargebeurde impact bracht het angstaanjagende vooruitzicht van een nieuwe catastrofe op de lijn Aberdeen-Dundee aan het licht. Trieste herinneringen aan het dodelijke ongeluk in Carmont, niet ver ten noorden van deze locatie, herinneren ons eraan hoe kwetsbaar het Britse spoorwegnet nog steeds is voor extreme, maar veel vaker voorkomende weersomstandigheden.

43129 crash interieur. Wonder boven wonder bracht de machinist de trein veilig tot stilstand en ontsnapte hij zelf met lichte verwondingen als enige gemelde gewonde (ScotRail)
.

Volgens het voorlopige rapport van de RAIB was de betrokken trein een sneltrein van ScotRail, door de exploitant aangeduid als Inter7City. De klasse bestaat uit zwaar opgeknapte hogesnelheidstreinen uit de jaren 1970. Ze staan ook bekend onder een eerdere naam als InterCity125. De door dieselmotoren aangedreven formatie van dubbele motorwagens en rijtuigen is in staat om met een snelheid van 200 km/u te blijven rijden. Een voorbeeld van deze klasse is houder van het wereldsnelheidsrecord voor dieseltractie met meer dan 230 km/u.

Formaties zijn populair bij passagiers

De HST-eenheden die al lange tijd dienst doen, hoeven dat prestatieniveau niet te leveren in dienst van ScotRail. Ze bieden echter wel betere acceleratiekarakteristieken, die zeer geschikt zijn voor de stoppatronen van veel Schotse diensten. De “locomotief – rijtuigen – locomotief” formaties zijn populair bij passagiers, die anders gewend zijn om lange afstanden af te leggen in eenheden die worden aangedreven door motoren onder de vloer. De massa van een motorwagen, vóór de passagiersaccommodatie, kan hebben bijgedragen aan het veilige, zij het enigszins dramatische verloop van de gebeurtenissen hier.

“Op de dag van het ongeluk bracht de storm Gerrit zware regenval en harde wind over Schotland en andere delen van het Verenigd Koninkrijk”, aldus een verklaring van de RAIB. “De machinist raakte bij het ongeluk lichtgewond en de cabine van de trein raakte zwaar beschadigd, waardoor de trein onbruikbaar werd en de passagiers geëvacueerd moesten worden. Ons onderzoek richt zich op het identificeren van de opeenvolging van gebeurtenissen die tot het ongeval hebben geleid.” De machinist wordt niet genoemd in het voorlopige rapport.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com