Sporveien kiest CAF voor levering metro-eenheden Oslo

The subway station Skøyenåsen on Ruter's public subway system in Oslo, Norway.

Sporveien, de openbare stedelijke vervoersmaatschappij voor de Noorse hoofdstad Oslo, heeft een nieuw contract toegekend aan CAF, een toonaangevende fabrikant van spoorwegvoertuigen, voor de levering van eenheden voor het metronetwerk van de Noorse hoofdstad.

Volgens de overeenkomst zal CAF 20 metrotreinen en bijbehorende reserveonderdelen leveren, met de optie om het aantal eenheden uit te breiden met 90 extra eenheden. Het basiscontract heeft een waarde van meer dan 150 miljoen euro, met het potentieel om aanzienlijk te verhogen door de implementatie van extra opties.

De metro van Oslo, bekend onder de naam T-Bane, is van vitaal belang voor het vervoer in de stad en beslaat meer dan 85 kilometer spoor over 6 lijnen. De nieuwe M4000 eenheden zullen gebaseerd zijn op CAF’s INNEO metroplatform, met 3-wagen 2-weg eenheden met 3 dubbele deuren aan elke kant voor een gemakkelijke en efficiënte toegang, waardoor de stoptijden op stations tot een minimum worden beperkt.

De treinen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen de zware weersomstandigheden in Oslo, waaronder sneeuw en extreme temperaturen, en hebben volledig gemotoriseerde draaistellen om de grip en tractie tijdens het rijden te verbeteren. Bovendien zorgen accu’s aan boord ervoor dat de eenheden het volgende station kunnen bereiken als de stroom uitvalt of dat ze indien nodig in het depot kunnen manoeuvreren. Bovendien zullen de voertuigen worden voorbereid op volledige automatisering voor GoA4 autonoom rijden als toekomstige eisen daarom vragen.

De investering past in de strategie van Sporveien om de verwachte toename van de vraag naar passagiers in de komende jaren op te vangen, met als doel de transportcapaciteit te vergroten en tegelijkertijd veiliger, efficiënter en duurzamer reizen te bevorderen.

Dit is het derde contract van CAF met Oslo, na overeenkomsten in 2022 voor de levering van 183 elektrische gelede bussen, die momenteel operationeel zijn in de stad, en 87 trams die momenteel worden geleverd. Deze contracten onderstrepen de expertise van CAF in het leveren van geavanceerde zero-emissie oplossingen voor collectief vervoer en versterken haar positie als toonaangevende leverancier in de industrie.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com