FR NL

BLS en SBB zetten samenwerking op lange afstand voort

De samenwerking tussen de twee Zwitserse spoorwegmaatschappijen, BLS en Swiss Federal Railways (SBB), op het gebied van langeafstandsreizen wordt voortgezet met de introductie van een nieuwe langeafstandsverbinding door BLS in december 2025. De route IR56 Biel/Bienne-Delémont-Basel zal voortaan met een halfuurdienstregeling rijden, wat een aantrekkelijkere optie is voor reizigers.

Sinds 2019 werken SBB en BLS effectief samen op verschillende lijnen, waaronder Bern-Olten, Bern-Biel/Bienne en Bern-Neuchâtel-La Chaux-de-Fonds. Met het oog op de toekomst zijn SBB, BLS en een derde Zwitserse spoorwegmaatschappij, Südostbahn (SOB), van plan om dit succesvolle samenwerkingsmodel uit te breiden naar de volgende concessieperiode die begint in december 2029. Volgens dit model behoudt SBB de concessie voor langeafstandsreizen, maar delegeert het de exploitatie van specifieke langeafstandslijnen aan BLS en SOB. Deze samenwerking werd in 2022 bekrachtigd met de betrokkenheid van het Federale Bureau voor Vervoer (BAV).

Vanaf december 2025 zal Noordwest-Zwitserland een verbeterde reiservaring kennen met de implementatie van een halfuurdienstregeling op de langeafstandsroute Biel/Bienne-Delémont-Basel SBB. De opening van het dubbelsporige traject Grellingen-Duggingen vergemakkelijkt deze verbetering. Als onderdeel van de overeenkomst tussen BLS en SBB zal BLS de extra langeafstandsverbinding IR56 exploiteren, terwijl SBB de tweede langeafstandsverbinding op hetzelfde traject, IC51, zal blijven exploiteren. Vanaf december 2025 wordt IC51 verlengd tot Lausanne, met vertrek of aankomst in Biel/Bienne.

Om een comfortabele reis op de IR56 te garanderen, heeft BLS zeven MIKA-treinen besteld bij Stadler. Deze treinen beschikken over 242 zitplaatsen, een 2+1 zitgroep in de 1e klas, multifunctionele zones voor fietsen en bagage en een speciale bistrozone. Deze strategische zet sluit aan bij de verwachte passagiersaantallen en speelt in op de uiteenlopende behoeften van reizigers. BLS wil, in samenwerking met toeristische partners, lokale excursiebestemmingen promoten langs de nieuw geïntroduceerde langeafstandslijn, een praktijk die al met succes is toegepast in verschillende regio’s binnen het netwerk.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com