FR NL

Een jaar van werken voor Franstalig Zwitserland

Franstalig Zwitserland maakt zich op voor een nieuw jaar van belangrijke onderhouds- en ontwikkelingsprojecten. Hoewel de meeste van deze initiatieven geen invloed zullen hebben op het verkeer, zullen ongeveer twintig werkzaamheden speciale maatregelen vereisen.

SBB/CFF/FFS beheert een spoorwegnet van 3.265 kilometer met dagelijks meer dan 11.000 treinen. In 2024 zijn er ongeveer 20.000 onderhoudsprojecten gepland door SBB/CFF/FFS om de betrouwbaarheid en veiligheid te garanderen. Ongeveer 6.000 onderhoudsinterventies vinden plaats in Franstalig Zwitserland, goed voor ongeveer 30% van het onderhoudsvolume van het nationale netwerk. Tegelijkertijd rijden er dagelijks ongeveer 2.500 treinen door de regio.

In de komende tien jaar moet ongeveer 146 kilometer spoor tussen Genève, Lausanne en Bern, op een totaal van 320 kilometer, worden vervangen, wat neerkomt op bijna 46 procent. Met name de Confederatie, kantons, gemeenten en SBB/CFF/FFS investeren tot 2030 ongeveer 6 miljard frank in Franstalig Zwitserland voor de vernieuwing en uitbreiding van de infrastructuur.

De komende dienstregeling van 2025 zal uitgebreidere bouwprojecten mogelijk maken en tegelijkertijd de punctualiteit verbeteren. Incidentele of seizoensgebonden aanpassingen van de dienstregeling zullen echter nog steeds nodig zijn op basis van bepaalde werkfasen. In 2024 zullen voor ongeveer twintig projecten in Franstalig Zwitserland speciale maatregelen nodig zijn die tot verstoringen zullen leiden.

Map of 2024 rail works that will disrupt passenger traffic in French-speaking Switzerland (SBB)
Kaart van spoorwegwerkzaamheden in 2024 die het reizigersverkeer in Franstalig Zwitserland zullen verstoren (SBB)

Verstoring

Afhankelijk van de duur en de aard van de werkzaamheden worden er tijdens grote projecten drie soorten oplossingen gebruikt. De eerste oplossing is het gebruik van vervangende bussen op onderbroken trajecten, zoals het weekend van 9 tot 12 februari en van 23 tot 26 februari 2024 in Saxon, van 27 tot 29 april in Vufflens-la-Ville, of doordeweekse nachten van 11 februari tot 16 juni tussen Genève en Coppet.

Een tweede oplossing is het aanpassen van de dienstregeling voor een bepaalde duur, zoals op de lijn Genève-La Plaine van 10 december 2023 tot 14 december 2024, of tussen Denges en Renens vanaf juni 2024. Tot slot kunnen er ook verkeersomleidingen worden gebruikt, zoals tijdens de onderbreking tussen Lausanne en Vevey van 16 tot 19 maart 2024, waar het regionale verkeer wordt vervangen door bussen terwijl het langeafstandsverkeer wordt omgeleid via Puidoux.

SBB/CFF/FFS moedigt klanten aan om voor elke reis de online dienstregeling te controleren en erkent in een persbericht het ongemak dat deze onderbrekingen voor klanten kunnen veroorzaken, waarbij excuses worden aangeboden. Details over noodzakelijke aanpassingen aan de dienstregeling zullen worden aangekondigd en de aangepaste dienstregeling kan worden gevonden op de CFF Mobile app of de SBB website.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , ,

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com