Parijs: weekend massatransport stijgt nu pandemie afneemt

Gare du Nord, Paris. Source: Jan Ramroth

Een recent rapport gepubliceerd door L’Institut Paris Region, getiteld “Leisure and Tourism Mobility: Current Practices in Mass Transit and New Challenges,” (Mobilité loisirs et tourisme : pratiques actuelles en mass transit et nouveaux défis) benadrukt het belang van openbaar vervoer voor het aanpakken van zowel milieuproblemen als de veranderende behoeften van zowel inwoners als toeristen.

Trends in het woon-werkverkeer na de COVID

De impact van de COVID-19 pandemie op het woon-werkverkeer in de regio Île-de-France kan niet over het hoofd worden gezien. Hoewel er een bescheiden toename is van telewerken, is het totale gebruik van het openbaar vervoer nog niet volledig terug op het niveau van voor de pandemie. Het rapport benadrukt de behoefte aan innovatieve strategieën om het gebruik van het openbaar vervoer aan te moedigen, vooral in het weekend en tijdens daluren.

De COVID-19-crisis heeft aanzienlijke veranderingen teweeggebracht in het dagelijkse woon-werkverkeer in de regio Île-de-France, met gevolgen voor het gebruik van de spoorwegen (RER, treinen, metro’s en trams). Ondanks een lichte stijging in regelmatig telewerken, met 45 procent telewerken in 2023 ten opzichte van 43 procent in 2022, is het totale gebruik van het openbaar vervoer niet volledig hersteld tot het niveau van 2019 als gevolg van de diepgewortelde aard van telewerken. Hoewel er in 2023 een opmerkelijke verbetering was in de gezondheidssituatie, bleef het gebruik van het openbaar vervoer stijgen, hoewel het niet het niveau van 2019 bereikte, voornamelijk door het voortduren van telewerken.

Telewerkdagen variëren: 52 procent kiest voor de vrijdag, terwijl slechts 30 procent voor de dinsdag kiest. Dit leidt tot een verminderd gebruik van het openbaar vervoer tijdens de piekuren op deze dagen. Deze trend, die sinds 2022 wordt waargenomen, stabiliseert zich in 2023. Op dit moment is er op vrijdagochtend een daling van 18-20 procent ten opzichte van dinsdag. Dit “piekdagen”-effect is duidelijk in de metro, RER, treinen en op de belangrijkste pendeltrajecten. Uit een onderzoek met Sanef bleek dat het verkeer op de A14, die door leidinggevenden wordt gebruikt, op vrijdag met 32 procent afnam. Vergelijkbare trends worden wereldwijd waargenomen; het aantal reizigers op vrijdagochtend in de spits van de Londense metro daalde bijvoorbeeld met 30 procent in de herfst van 2023, vergeleken met 29 procent het jaar daarvoor.

La Défense business hub in Paris will be connected to the new line M15
La Défense zakencentrum in Parijs (Foto: Shutterstock)

Weekendgebruik bevorderen

Het weekendgebruik van het openbaar vervoer in Île-de-France is weer gestegen en overtreft sinds de herfst van 2022 het niveau van vóór de Sovjet-Unie. In september 2023 waren er 283.000 meer ticketvalidaties in vergelijking met november 2019, een stijging van 3 procent. Zaterdagen en zondagen verschillen: Op zaterdag worden 32 miljoen reizen gemaakt, vergelijkbaar met midweekse dagen, terwijl het er op zondag 24 miljoen zijn. Ondanks de langere afstanden die op zaterdag worden afgelegd, blijven de reistijden consistent door het hogere autogebruik dat de stedelijke dichtheid compenseert. Het promoten van het openbaar vervoer bij mensen die doordeweeks niet pendelen of studeren, voornamelijk bewoners van buitenwijken, is cruciaal, zo concludeert het onderzoek, samen met het normaliseren van het gebruik van het openbaar vervoer in het weekend is dit de sleutel tot verdere invoering.

Het gebruik van het openbaar vervoer in het weekend vanuit binnen- en buitenwijken naar Parijs is opmerkelijk hoger dan andersom, wat een ongelijkheid benadrukt. Parijzenaars gebruikten voornamelijk de auto voor reizen in de voorsteden, ondanks het beperkte autobezit. De meeste niet-gemotoriseerde Parijzenaars blijven in het weekend binnen de stad. Klimaatverandering benadrukt het belang van het verlaten van stedelijke gebieden, met 1,5 miljoen inwoners die kwetsbaar zijn voor hitte. Bosuitstapjes bieden betaalbare verlichting van het warme weer, met 93 procent van de bewoners die genieten van bossen, vooral degenen die in de buurt wonen. Toegankelijkheidsproblemen belemmeren bezoeken, vooral voor Parijzenaars en bewoners van binnenwijken, omdat de meeste groene ruimten zich in de buitenwijken bevinden.

Bosbezoeken, met name aan populaire locaties zoals Fontainebleau en Georges-Valbon Park, trekken diverse bezoekers, met entertainmentgerichte aanbiedingen die een grote menigte trekken. Ondanks de toegankelijkheid van het bos via het openbaar vervoer blijft het gebruik laag, wat wijst op de noodzaak van gerichte promotie-inspanningen. Om het gebruik van het openbaar vervoer voor uitstapjes naar het bos aan te moedigen, zijn strategieën nodig zoals het promoten van aanbiedingen aan bewoners van de binnenzone, het vergemakkelijken van trein-fietsmobiliteit en het verbeteren van de territoriale marketing rond haltes van het openbaar vervoer.

One of the iconic paper t+ tickets
Het iconische papieren t+ kaartje (Foto: Shutterstock)

Betrokkenheid van toeristen en klimaatbestendigheid vergroten

Het aantal toeristen in Île-de-France bereikte 44 miljoen in 2022, bijna het niveau van voor de pandemie. Hoewel 69 procent van de toeristen in Parijs blijft, blijkt uit het rapport dat er een zekere terughoudendheid is om locaties buiten de stad te verkennen, met name vanwege de beperkte toegang tot de metro. Desondanks blijft het openbaar vervoer het favoriete vervoermiddel voor toeristische activiteiten, dat door 78 procent wordt gebruikt tijdens hun verblijf.

Het Notre-Dame plein wordt met 53 procent het meest bezocht, terwijl iconische locaties zoals Versailles en Fontainebleau minder toeristen trekken. Het gebruik van het openbaar vervoer is hoog, vooral om deze bezienswaardigheden te bereiken, vanwege het gemak, de snelheid en de betaalbaarheid. Uitdagingen zoals de complexiteit van het netwerk en de dekking belemmeren echter het gebruik ervan, vooral voor reizen buiten Parijs. Het promoten van minder bekende attracties en het vergemakkelijken van transportbegrip zou toeristen kunnen aanmoedigen om verder te gaan dan het stadscentrum, aldus het rapport.

Tot slot draagt het gebruik van het openbaar vervoer bij aan de klimaatbestendigheid van de Parijse regio, aldus het rapport. Het rapport stelt vast dat de 67 miljoen kilometer die de inwoners van Île-de-France elk weekend afleggen met het openbaar vervoer, wat overeenkomt met ongeveer 6.000 retourvluchten met het vliegtuig tussen Parijs en New York, 330 ton CO2 genereren. Als deze reizen met de auto zouden zijn gemaakt, zou dit 23 keer meer zijn, oftewel een extra 7.400 ton aan broeikasgasemissies per weekend. Terwijl Île-de-France zich blijft ontwikkelen, concludeert het rapport dat de integratie van massavervoer in de planning voor vrije tijd en toerisme cruciaal zal zijn voor het vormgeven van een duurzame en levendige toekomst voor de regio.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , ,

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com