FR NL

In Groot-Brittannië plant Lumo uitbreiding in Glasgow en Newcastle

De low-cost en zeer populaire passagiersvervoerder Lumo heeft plannen aangekondigd om haar kerndienst Londen-Edinburgh uit te breiden. De East Coast Main Line ‘open access’ maatschappij zegt de mogelijkheid te onderzoeken om de diensten uit te breiden naar Glasgow. Het bedrijf bekijkt ook de markt voor een nieuwe, speciale dienst voor passagiers in Newcastle. Als dit een succes wordt, zou het de eerste keer zijn dat de maatschappij de grootste stad van Schotland bedient en zou het de dienstverlening in Newcastle aanzienlijk verbeteren.

Rechtstreekse diensten tussen Glasgow en bestemmingen aan de oostkust zijn zo goed als opgegeven door de gereguleerde passagiersvervoerders. Een plan van de marktschokkende passagierstreinmaatschappij Lumo zou echter kunnen leiden tot nieuwe mogelijkheden voor rechtstreekse treinreizen. Tegen de zomer van volgend jaar hoopt Lumo het westen van Schotland opnieuw te verbinden met Morpeth, Newcastle, Stevenage en Londen King’s Cross. Hun hoop voor speciale diensten naar Newcastle is gericht op de kortere termijn, met de verandering van de dienstregeling in december als doel.

Glasgow opnieuw verbinden met de oostkust

Lumo, de open treinoperatie van transportconcern FirstGroup (een treinoperatiebedrijf dat niet commercieel wordt ondersteund door overheidssubsidie), is een hit bij passagiers en een commercieel succes sinds de opening in oktober 2021. Lumo staat bekend om zijn populaire volledig elektrische treindiensten tussen Londen en Edinburgh en wil zijn routes nu uitbreiden. De gedurfde blauwe treinen willen Glasgow opnemen in hun netwerk en ook een nieuwe dienst introduceren tussen Londen en Newcastle. Deze stappen zijn belangrijke stappen in het verbeteren van de connectiviteit tussen Glasgow en de oostkust en een pluim op de hoed van duurzaam reizen per spoor.

UK open-access operator Lumo is trots op zijn volledig elektrische dienst
.

In haar recente aankondiging onthulde FirstGroup dat Lumo in gesprek is met Transport Scotland (het agentschap van de Schotse regering) en Network Rail om een aantal van haar treinen tussen Londen en Edinburgh uit te breiden naar Glasgow. Dit uitbreidingsinitiatief, dat naar verwachting in 2025 wordt gerealiseerd, is bedoeld om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar rechtstreekse treindiensten tussen grote steden. Hoewel er nog geen route is aangewezen, is het waarschijnlijk dat diensten vrijgekomen treinpaden zullen gebruiken via Carstairs Junction, waar Network Rail onlangs een enorme revisie heeft voltooid. Als dat zo is, zou dat de mogelijkheid bieden om ook Motherwell te bedienen – een grote gemeenschap die ook de East Coast-diensten heeft verloren.

Aanzienlijke voordelen voor het milieu door over te stappen op het spoor

De voorgestelde diensten in Glasgow zijn bedoeld om het reizen tussen Newcastle en Glasgow te stroomlijnen. Lumo zegt dat hun doorgaande treinen het overstappen overbodig maken. De operator wil een naadloze reis bieden voor zijn bestaande passagiers tussen Londen en Edinburgh. Ze zeggen dat passagiers vaak via andere aansluitingen doorreizen naar Glasgow.

Graham Sutherland, CEO van FirstGroup plc, de moedermaatschappij van Lumo, toonde zich enthousiast over het vooruitzicht en benadrukte het groeipotentieel en de milieuvoordelen van reizen per trein. “We kijken naar mogelijkheden om te groeien door de dienst van Edinburgh naar Glasgow vanaf volgend jaar uit te breiden”, zei hij. “We hebben gezien hoeveel groei en kansen er mogelijk zijn met nieuwe open verbindingen, inclusief de aanzienlijke milieuvoordelen van passagiers die overstappen op het spoor.”

Veel Glasgow-verbindingen geschrapt

Ondertussen onderzoekt Lumo ook plannen om elke dag een extra retourreis toe te voegen tussen Newcastle en Londen. Dit initiatief, mits goedgekeurd, zou jaarlijks tot 277.000 extra passagiers kunnen vervoeren. De voorgestelde nieuwe vroege ochtenddienst van Newcastle naar Londen en een extra avondretour zijn bedoeld om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar duurzame reismogelijkheden. De voorgestelde uitbreidingen worden momenteel in samenwerking met Network Rail verfijnd op het gebied van route-opties en dienstregelingen. In afwachting van de goedkeuring van de Britse toezichthouder, de Office of Rail and Road (ORR), verwacht Lumo de extra diensten al in de zomer van 2025 voor Glasgow en december 2024 voor Newcastle te kunnen starten.

De rugbyspelers van het eerste team van Newcastle Eagles poseren voor een publiciteitsfoto ter promotie van Lumo’s diensten in Newcastle

Glasgow werd vroeger bediend door verschillende exploitanten, die treinen lieten doorrijden naar bestemmingen aan de oostkust. Sinds de pandemie heeft CrossCountry echter een regelmatige twee uur durende dienst geschrapt die doorreed naar York en bestemmingen zo ver weg als Plymouth. LNER, het schaduwbedrijf van de Britse regering voor de belangrijkste Oostkustdienst, heeft de activiteiten ten oosten van Edinburgh geleidelijk teruggeschroefd. Tot voor kort had Glasgow een abnormale verbinding met Newcastle. De treinen van ScotRail verbonden de steden via een omweg door Zuidwest-Schotland en de Tyne Valley.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com